LG Optimus G

Bättre sent än aldrig

Ljud & Bild tycker
Utmärkt skärm Snabb Stadigt byggd
Medelmåttig kamera Inbyggt batteri Inget SD-kort
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.1.2
  • Skärm: 4,7 tum, 768 x 1280 IPS+
  • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro quad
  • Minne: 2 GB / 32 GB
  • Kameror: 13 Mp BSI + 1,3 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 b/g/n
  • Storlek: 131,9 x 68,9 x 8,45 mm
  • Vikt: 145 gram
  • Batteri: 2100 mAh, 15 h samtalstid, 335 h standby
forfatter

Det är faktiskt ett halvår sedan Optimus G presenterades och först nu har den dykt upp här i Skandinavien. Det som då kändes som en spännande lur ger nu istället en deja vu-upplevelse efter att man har haft Nexus 4 i handen. Formen är betydligt kantigare men den har samma lite glittriga baksida som liksom framsidan är täckt med Gorilla-glas.

OptimusG_Global_ProductShot013

Liksom de flesta andra idag saknar den fysiska knappar utan det är touchknappar i nederkanten som gäller. På sidorna finns volymkontrollen och en av/på-knapp samt en lucka för SIM-kortet. Däremot kan man inte byta batteriet eller stoppa in något SD-kort så det är tur att minnet är väl tilltaget från början. Högtalaren är liten och tyvärr placerad på baksidan vilket gör att ljudet blir väldigt dämpat om man lägger telefonen på ett mjukt underlag. LG ska dock ha beröm för att man skickat med bättre hörlurar än vad som brukar vara fallet. De duger alldeles utmärkt.

Optimus G känns ganska bra i handen tack vare den rundade bakkanten, men framsidans kant är något vass. Trots en mindre skärm väger den nästan exakt lika mycket som jättemobilen Sony Xperia Z.

lg-mobile-G-feature-flash-fancy_DualDisplay

Bland finesserna kan vi nämna Q-Slide som gör att man kan ändra genomskinligheten på vissa appar, så att du exempelvis kan köra webbläsaren samtidigt som en film. Praktiskt för att kolla något lite snabbt utan att behöva växla helt. Man har även stöd för Miracast så att man kan dela skärmen med en TV, eller ännu trevligare, visa ett bildspel på TV:n och ha sina anteckningar uppe på mobilen.

Skärmen
Som så många andra har man använt en teknik för att lägga panelen närmare frontglaset. Det gör dels att man kunnat göra mobilen tunnare, dels att man upplever att ikonerna nästan nuddar vid fingret.

P1050286_1000

Tack vare den mindre skärmen räcker upplösningen bra och man når hela 318 punkter per tum vilket gör att allting känns skarpt och det är lätt att läsa även liten text. Färgåtergivningen är mycket bra och även betraktningsvinkeln får väl godkänt.

Kamera
13 megapixel i en mobilkamera är väldigt mycket men om man som i Xperia Z parar det med en bra bildsensor och optik kan det ändå bli ett bra resultat. Men i LG:s fall känns bilderna väldigt mjuka och behandlade med dålig kontrast.

OptimusG_Global_ProductShot011

Kamerans mjukvara är överlastad med finesser, nästan till den grad att det blir rörigt. Bland de skojigare kan nämnas ”cheese shutter” som gör att kameran tar en bild när modellen hojtar ”cheese”.

Prestanda
Tack vare monsterprocessorn springer Optimus G i cirklar runt äldre mobiler. Men jämfört med de senaste modellerna hamnar den något på efterkälken. Generellt ligger den någonstans mellan Nexus 4 och Xperia Z i prestanda. Det stora undantaget är webbläsaren som fick riktigt låga testvärden.

Screenshot_browsermark
Browsermark 2 gav inget vidare bra värde

Det ska dock sägas att syntetiska tester inte är allt och för vardagligt bruk känns LG-mobilen allt annat än långsam.

Slutsats
Optimus G är en mycket kompetent mobil med utmärkta prestanda och en mycket bra skärm. Däremot är inte kameran särskilt imponerande, designen känns lite tråkig och gränssnittet är inte speciellt spännande. Eftersom det dröjt så länge med lanseringen här så har konkurrenterna kommit i kapp och – framför allt när det gäller skärmstorlek och upplösning – gått om Optimus G. Med Optimus G Pro på väg är det nog snarare den man ska vänta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.