: LG G Pad 8.3

En angenäm överraskning

Det var flera år sedan vi såg en surfplatta från LG men det koreanska företaget har uppenbarligen inte tappat stinget.

Ljud & Bild tycker

Snygg design och bra byggkvalitet Många praktiska extrafunktioner Snygg skärm Bra ljud i hörlurarna
Små högtalare Baksidan suger åt sig fingeravtryck Backlight bleeding
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skärm: 8,3-tums IPS, 1920 x 1200, 273 ppi
 • Processor: 1,7 GHz Snapdragon 600 quadcore
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16 GB (+ microSD, max 64 GB)
 • Kamera: 5 Mp (baksida), 1,3 Mp (front)
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 216,8 x 126,5 x 8,3 mm
 • Vikt: 338 g
 • Batteri: 4600 mAh
 • Pris: 2 800 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2800 kr

Marknaden för surfplattor växer ordentligt och nu tänker LG, som inte har haft någon surfplatta ute i butikerna på flera år, också vara med. De har därför släppt G Pad 8.3, som – precis som namnet antyder – har en 8,3-tums skärm. Det är ett lite speciellt format i en värld där de flesta andra har antingen 7 eller 10 stora skärmar. LG försöker göra två saker samtidigt och kommer faktiskt undan riktigt bra med det.

Både när det gäller formfaktor, vikt och mått är G Pad 8.3 mer eller mindre på linje med konkurrenternas 7-tumsmodeller, fast skärmens större yta ger en bättre och mer surfplatteaktig känsla medan produkter som Googles Nexus 7 och Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 mer känns som ”phablets”, alltså stora mobiltelefoner.

LG-G-Pad-8.3_03201308302020377501

Smart stavs med Q
I rättvisans namn bör det nämnas att vi hyser ett visst mått skepsis över Android som surfplatte-operativsystem, vilket främst beror på bristen på särskilda surfplatte-appar, men LG har gjort en hel del med programvaran till G Pad 8.3 och till viss del lyckats pressa fram en fin surfplattekänsla ur Android-styrsystemet. Trots ett par olyckliga missar.

Om någon skulle undra så är LG ett koreanskt märke, och där alla funktioner i produkter från det andra stora koreanska märket, Samsung, börjar på bokstaven S så heter (nästan) alla smarta funktioner i LG:s produkter något med Q.

Till exempel QPair, som är en funktion som låter användaren koppla ihop sin G Pad med vilken Android-mobil som helst (kräver Android 4.1 eller senare versioner). När anslutningen är upprättad kommer till exempel meddelanden om samtal eller SMS från telefonen också att visas på surfplattans skärm, precis som man kan se på surfplattans skärm vilken app man använt senast på telefonen. Det visas med hjälp av ett ”app-klistermärke” som man kan klicka på och sedan fortsätta med samma app på surfplattan. Smart.

En annan Q-funktion är QSlide, som gör att användaren kan se upp till tre olika appar på samma skärm. Det gör man genom att starta varje app i ett eget fönster, som man både kan flytta runt på skärmen och göra större eller mindre efter behov. På så sätt går det till exempel att flytta en video till ett separat fönster, där den kan ligga ovanpå en webbläsare, så att man kan surfa på nätet och titta på film samtidigt. Det fungerar fint, men vi tillåter oss att undra hur praktiskt och/eller nödvändigt det är.

Och utan Q
Bland andra funktioner kan vi nämna KnockON, som låter användaren tända och släcka skärmen genom att knacka på den med fingrarna två gånger, vilket känns intuitivt och användarvänligt. Vi slutade snabbt med att använda power-knappen.

Smart Video kan också verka som en smart idé till en början. Det är en funktion som, i likhet med Smart Pause-funktionen i Samsung Galaxy S4, använder frontkameran för att hålla ett öga på om man verkligen tittar på skärmen när videospelaren kör. Tittar man bort pausas filmen. Men detta är också en funktion som avslöjar att LG i likhet med Samsung är ivriga på att proppa i ”smarta funktioner” i sina produkter utan att alltid tänka igenom saken riktigt ordentligt. Hos LG är problemet att frontkameran på G Pad 8.3 sitter på ett sådant sätt att man nästan bombsäkert blockerar den med fingret när man håller surfplattan i liggande läge, vilket ju är det vanligaste sättet att titta på film på. Med andra ord stannar videouppspelningen hela tiden trots att man inte tittar bort från skärmen, utan för att fingret har kommit i vägen. Inte så smart …

LG-G-Pad-1
Här sitter frontkameran. Precis där man sätter fingret när man håller G Pad 8.3 och tittar på film …

Däremot blir nog framförallt barnfamiljer glada över möjligheten att skapa flera användarprofiler med begränsad tillgång till utvalda appar och inställningar, så att man kan låta ungarna leka med surfplattan utan att behöva vara rädd för konsekvenserna.

Maskinvara och design
I förhållande till sin prislapp verkar LG G Pad 8.3 läcker och välkonstruerad. Och även om LG – som nämnts ovan – har gjort en blunder eller två i samspelet mellan program- och maskinvara, så är vårt generella intryck ändå positivt. Surfplattan är tillräckligt tunn och lätt för att man ska kunna hålla den i en enda hand, och det är läckert att baksidan är gjord av aluminium i stället för plast. Mindre läckert är att aluminiumbaksidan fungerar som en magnet för flottiga fingrar – vi testade dock den svarta utgåvan av G Pad 8.3, det kan hända att det inte är riktigt lika illa ställt med den vita.

Skärmen har däremot fått en ytbehandling som stoppar de värsta fingeravtrycken, och i grund och botten är detta en av de snyggaste och skarpaste skärmarna vi har sett på en surfplatta. Det handlar om en IPS-typ med full-HD-upplösning på 1920 x 1080 bildpunkter, vilket ger en pixeltäthet på 273 ppi. Det är inte den högsta ppi-siffran i branschen, men så länge man inte är begåvad med Stålmannens laserblick så ser man ingen skillnad på LG:s skärm och den som sitter i exempelvis Google Nexus 7 (2013 års version), som har samma upplösning och skärmteknik fast i 7 tum.

nexusae0_LG-G-Pad-8.3_0420130830202037754

G Pad 8.3 har ett mycket dynamiskt färgschema och skärmen är ljusstark, vilket kanske också är skälet till det lilla ljusläckaget (”backlight bleeding”) som syns i form av blått ljus ut mot kanterna. Ljusföroreningen är ingen katastrof och vi kan inte heller med säkerhet avgöra om detta är ett allmänt problem eller bara är ett produktionsfel i vårt testexemplar. Men det var irriterande när vi tittade på film som innehöll många mörka scener.

Precis som den i övrigt så fina skärmen alltså prövade vårt tålamod en smula är ljudet synnerligen bra – fast ändå inte. Sätter man i ett par bra hörlurar i G Pad 8.3 får man nämligen ett fylligt och kraftfullt ljud, där alla frekvensregister finns med fint, men högtalarna på utsidan är däremot en tunn historia. Återigen är detta ingen dealbreaker, men varför stanna alldeles innan målgång, LG?

Prestanda
I allmänhet är prestanda godkända, och det är den allmänna användarupplevelsen också. Vi märker inte av några pauser eller avbrott när vi navigerar runt bland menyerna eller öppnar appar. Det positiva intrycket bekräftas av benchmark-mätningarna. I Geekbench får G Pad 619 (single-core) respektive 1845 (multi-core) poäng, vilket är i någorlunda nivå med Google Nexus 7 2013, som även befinner sig i samma prisklass som LG:s surfplatta. Även i Browsermark 2.0, som mäter webbläsarens egenskaper i olika sammanhang, får G Pad ett fint resultat med 2515, vilket kan jämföras med förra årets betydligt dyrare iPad 4 som bara får en aning högre poäng, 2732.

Lagringsplatsen är begränsad till 16 gigabyte, men går att utöka med upp till 64 gigabyte via microSD.

Slutsats
G Pad 8.3 är en angenäm överraskning från ett märke som inte har haft någon surfplatta i sortimentet på flera år. Den är till viss del en highend-produkt med budgetprislapp och vi gillar utförandet med en skärm på 8,3 tum i en platta som bara är en aning större än alla 7-tummare på marknaden.

Några av LG:s smarta funktioner gör skötseln bättre och mer intuitiv, medan andra inte verkar vara riktigt genomtänkta. Både skärmen och ljudet är i grund och botten lysande, även om skärmen lider av backlight bleeding och de yttre högtalarna låter som en mus som sjunger falskt i en konservburk.

Prestanda är absolut godkända och trots att G Pad 8.3 alltså har ett par skavanker så tvekar vi inte att rekommendera den som en av marknadens bättre Android-surfplattor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Apple iPhone 12 Pro Max

  Riktpris: 17900 kr Den alla andra ska slå

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.