Kazam Thunder 2 4.5L

Gungor och karuseller

Kazam Thunder satsar på kundservice, men missar när det gäller tekniska prestanda.
Ljud & Bild tycker
12 månaders skärmgaranti och gratis fjärrsupport via inbyggd app är telefonens största fördelar. Och så har den 4G/LTE.
Både ljud- och bildkvaliteten lämnar en del att önska. Ljudet är smetigt och färgerna är matta. Mer lagringsplats eller åtminstone en möjlighet att utöka med mer än 32 GB hade vi också gärna velat ha.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skärm: 4,5-tums IPS, 854 x 480 IPS (218 ppi)
 • Processor: 1,3 GHz MT6582M quad-core
 • Internminne: 1 GB RAM
 • Minne: 4 GB microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 8 Mp + 2 Mp (front)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Mått: 136 x 64,6 x 8,9 mm
 • Vikt: 137 g
 • Batteri: 1800 mAh
 • Pris: 2 300 kr
 • kazam.mobi
forfatter

Mobiltillverkaren Kazam grundades förra året av ett par före detta HTC-anställda. Märket satsar på billiga smartmobiler och bra kundservice, vilket bland annat märks på 12 månaders skärmgaranti, så att man kan få glasskärmen utbytt en gång under första året om man råkar göra sönder den. Dessutom har alla Kazams telefoner den så kallade Rescue-appen, som har inbyggd fjärrsupport via chat. Båda dessa idéer är lysande, och om man betraktar den förbättrade skärmgarantin och snabba supportmöjligheten som viktiga kriterier när man letar telefon så kan vi inte komma på något skäl till varför man inte skulle köpa Kazam Thunder 2 45.L om man vill ha en billig 4G-smartmobil.

Men när Kazam påstår att deras produkter är billigare än konkurrenternas så är det en sanning med modifikation. Man får naturligtvis klara sig utan Kazams extra skärmgaranti och kundsupport om man köper en konkurrerande produkt för samma pengar, till exempel LG G2 Mini eller HTC Desire 610 som också har 4G/LTE, men å andra sidan är rivalerna i prisklassen mer än en smula bättre än Thunder 2 4.5L. Med andra ord får man bättre service med Kazams mobil, men i gengäld har det snålats med maskinvaran så man ska inte tro att Kazam ägnar sig åt välgörenhet.

Om vi ska börja med skärmen så har till exempel Thunder 2 4.5L en tämligen dålig sådan, med en upplösning på bara 854 x 480 pixlar. Lägg därtill att skärmbilden har matta färger och är en smula oskarp. Det är samma upplösning och skärmupplevelse som vi får med Huawei Ascend Y530, som bara kostar hälften så mycket. Ljudkvaliteten är dessutom usel, med alltför svag ljudstyrka och en smetig ljudbild. Även om Kazam påstår motsatsen så är Thunder 2 4.5L absolut ingen multimedietelefon.

När det gäller prestanda och specifikationer kan man däremot jämföra Thunder 2 4.5L med telefoner i samma prisklass, som ovan nämnda LG G2 Mini och HTC Desire 610. I Geekbench 3 får Thunder-mobilen 340 poäng single-core och 1111 poäng multi-core, vilket är på samma nivå som konkurrenterna. Fast de telefonerna har bättre skärmar (960 x 540-upplösning) och i synnerhet HTC Desire 610 klarar sig en hel del bättre både när det gäller ljud och bild.

När det gäller design och byggkvalitet kan vi däremot inte klaga. Jodå, visst är Thunder 2 4.5L hyfsat ordinär och trist, men varken plastig eller skraltig. Däremot blir vi matta av att den bara har 4 GB i minne, vilket till på köpet inte går att bygga ut med mer än 32 GB.

Slutsats
Kazam Thunder 2 4.5L är inte riktigt lika bra som konkurrenterna i samma prisklass när det gäller skärm och ljudkvalitet, men å andra sidan har den 12 månaders skärmgaranti och gratis fjärrsupport via en inbyggd app. Det är med andra ord lite som med den gamla kupletten ”man tar igen på gungorna det man förlorar på karusellerna”. Här får man lite mer service för pengarna, men får göra avkall på lite kvalitet. Med andra ord är Thunder 2 4.5L kanske mest en smartmobil för dem som inte ställer så höga krav på själva mobilen, men däremot vet med sig att de är lite klumpiga eller behöver lite mer assistans än andra.

kazam_thunder2_4_5L_1

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.