HTC Desire Eye

Inte bara för selfies

Även om frontkameran imponerar så är faktiskt hela mobilen en ulv i fårakläder.
Ljud & Bild tycker
Ovanligt högupplöst selfie-kamera som även har blixt. Vattentät till en meters djup utan irriterande luckor. Många roliga foto- och videofunktioner samt bra ljud.
Inbyggt batteri som inte går att byta ut. Så lite lagringsplats att man måste köpa till ett minneskort. Fotokvaliteten inte på topp.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.4.4
  • Skärm: 5,2 tum IPS 1080x1920 (441 ppi)
  • Processor: 2,3 GHz quadcore Snapdragon 801
  • Minne: 2 GB / 16 GB + 128 GB micro SD
  • Kameror: 13 Mp f2,0 28mm + 13 Mp f2,2 22mm
  • Trådlöst: 4G LTE, Wifi a/b/g/n, BT 4.0, NFC
  • Fysiskt: 152 x 74 x 8,5 mm, 154 gram
  • Batteri: 2400 mAh, 20 h samtal, 538 h passningstid
forfatter

HTC marknadsför Eye som den ultimata selfie-mobilen eftersom den har en frontkamera som faktiskt är lika bra som huvudkameran. Den har en imponerande upplösning och för en gångs skull en blixt! Dessutom är den fullspäckad med intressanta fotofinesser som säkert tilltalar en målgrupp som tar bilder med mobilen hela tiden. Men man ska inte låta sig luras av det, Desire Eye är långt ifrån en plojtelefon utan är mycket kompetent på flera områden.

HTC Desire Eye Matt Blue 2 webb

Utseende och konstruktion
Till skillnad från flaggskeppsmodellen HTC One är Desire Eye inte av metall utan plast. Men den är av mycket hög kvalitet och hela telefonen känns robust och pålitlig. Dessutom är den inte lika hal som många andra mobiler vilket ger mindre risk att tappa den i vattenpölar. Även om man skulle göra det är det ingen fara för den är faktiskt vattentät till en meters djup! Och det utan att ha irriterande luckor för kontakterna som Xperia Z3 och Galaxy S5.

Tyvärr innebär det att man inte kan öppna mobilen så batteriet kan inte bytas ut. Luckorna för SIM-kort och SD-kort på sidan är relativt lätta att öppna och förseglas med en gummilist. Det enda klagomålet är knapparna som kan vara svåra att avgöra om man lyckats trycka in dem eller inte. Tack vare de rundade kanterna ligger mobilen skönt i handen och känns trevlig att använda. Storleken gör dock att det definitivt är en tvåhands-mobil.

HTC Desire Eye Matt Blue webb

Skärm
En skärmstorlek på 5,2 tum gör att den är bland de större mobilerna, även om den inte är lika extrem som Galaxy Note-klassen. Full HD-upplösning gör dock att man får en fullt tillräcklig pixeltäthet för att det ska kännas skarpt och detaljerat. Skärmen är väldigt ljusstark och kontrasten är bra, även om det går ut lite över svartnivån. Färgåtergivningen är bra och neutral även om det inte ser lika imponerande ut som på AMOLED-skärmar.

Kamera
Även om upplösningen på båda kamerorna är imponerande 13 megapixel är de inte identiska. Selfiekameran har större vidvinkel vilket gör att du kan klämma in fler kompisar i fotot. Groupfie som vissar kallar det. Dessutom har den en tvåfärgad blixt så att du faktiskt kan ta väl upplysta bilder på krogen. Man blir inte lika spöklikt blek som med en vanlig blixt men den ger inte lika naturliga hudtoner som motsvarande blixt på iPhone.

desire eye sushi dark

Den högre upplösningen ger fler detaljer än hos HTC One men bildbehandlingen suddar ändå ut dem en aning. Däremot är den inte alls lika bra i dåligt ljus. Det blir väldigt mycket brus och den har svårt med skärpan. I dagsljus är dock både färgåtergivning och vitbalans bra. Kontroller och inställningar är riktigt bra. Det finns även kul funktion som att ta bilder med båda kamerorna samt massor av effekter och bildförbättringar för selfies.

desire eye sushi light

Ljud
Liksom på premiummodellen har Eye framåtriktade stereohögtalare som ger en mycket bättre upplevelse än på många andra mobiler. Tack vare Boomsound-tekniken får man ett fylligare ljud och kan dessutom spela relativt högt. Även med hörlurar får man en mycket bra ljudupplevelse vilket gör Eye till ett bra val som musikmobil. Det är även lätt att spela musik från nätverket och att koppla upp sig till trådlösa högtalare i nätverket.

Användning
Ovanpå Android Kitkat har HTC som vanligt lagt på sitt gränssnitt Sense. Det är för en gångs skull något vi inte har något emot då det faktiskt tillför något till standardgränssnittet. Det ser enkelt, städat och bra ut och känns genomtänkt. Startskärmarna är lätta att konfigurera och applistan kan sorteras efter eget huvud så man lätt hittar det man behöver. Man får med några extra appar som mestadels är användbara utan att telefonen känns överlastad.

Screenshot_2014-12-12-18-03-23

Blinkfeed håller till på en av hemskärmarna och ger dig en överblick av dina sociala medier och nyhetskällor. Som Ljud & Bild till exempel. Och med en kameramobil som denna är Zoe extra viktig. Där kan du enkelt redigera ihop dina foton och videoklipp till presentationer som man sedan lätt kan ladda upp och dela med sina vänner. De kan i sin tur göra egna versioner och lägga till material. Roligare och mer levande än Instagram, även om det är lite mer jobb.

Prestanda
Tittar man på specifikationerna är den i klass med förra generationens toppmodeller, som Xperia Z2 och faktiskt HTC One M8. Den använder samma processor som nya toppmodeller men har en lägre klockfrekvens. Batterikapaciteten är i minsta laget för skärmstorleken och trots att siffrorna säger att den ska räcka relativt länge så var det inte fallet i verkligheten. Det här är en mobil du behöver ladda varje dag om den inte används väldigt sparsamt.

geekbench

Geekbench, som mäter mobilens råa prestanda, gav oväntat bra värden. Single core på 951 och multi core på 2887. Trots specifikationerna så är det faktiskt i klass med Xperia Z3, Samsung Galaxy S5 och, faktiskt, nästan lika snabb som HTC One M8! Browsermark som mäter hur snabbt webbläsaren kör kod är ett mer verklighetsanpassat test och var inte lika imponerande med måttliga 1008 poäng. Det är som mellanklass-mobiler presterar.

Slutsats
Desire Eye presenteras som en selfiemobil och den har mycket riktigt den mest användbara frontkameran vi har sett. Dock är ingen av kamerornas bildkvalitet så bra som vi hade förväntat oss. Men det är däremot en mycket bra lättanvänd allround-mobil med bra prestanda, stor skärm och utmärkt ljud. Man får inte samma lyxkänsla som med HTC One, men den är faktiskt snudd på lika bra, ser läcker ut och är dessutom vattentät.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.