Google Nexus 7

Ett litet genidrag

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!
Ljud & Bild tycker
Android 4.1 Jelly Bean Rena fyndet för 2 500 kronor Höga prestanda och blixtsnabb Läcker skärm
Max 16 GB, inget SD-kort Ingen ordentlig kamera Stöder få videoformat
Specifikationer

Android 4.1 Jelly Bean
Nvidia Tegra 3 1,3 GHz quad core-processor
7-tums LEDskärm (IPS), 1280 x 800
1,2 Mp frontkamera (video: 720p HD)
16 GB minne
Wi-Fi
Micro USB
NFC
Bluetooth
Accelerometer
Gyroskop
Kompass
Mått: 199 x 10,5 x 120 mm
Vikt: 340 g

forfatter

Googles egen surfplatta är tillverkad av Asus, som därmed blir det tredje företaget efter HTC och Samsung som byggt en Nexus-produkt. Det har den taiwanesiska tillverkaren lyckats bra med, för Google Nexus 7 är faktiskt snudd på den bästa Android-baserade surfplattan vi har testat. Någonsin!

Ändå kostar Nexus 7 med 16 GB minne bara 250 dollar i USA, medan vi här hemma i Sverige får hosta upp ungefär tio gånger så många kronor för den lilla plattan – som för övrigt är utrustad med allra senaste Android-version, 4.1 som också kallas Jelly Bean. Det innebär bland annat att användarupplevelsen har förbättrats med hjälp av så kallade Project Butter, som i enkla ordalag försöker förutse vad användaren ska göra på skärmen innan han eller hon gör dem. Google Voice Search och fler möjligheter för notifikationer kan vi också tacka Jelly Bean för. Nexus 7 har dessutom NFC och Android Beam, så att man kan överföra filer och länkar till en annan NFC-enhet genom att bara låta dem nudda vid varandra. Läckert!

Nexus 7 får 1512 i Geekbench-resultat (som jämförelse får Apples iPad 3 bara 749 i detta benchmark-test), och på en red andra områden är Googles platta rena rama guldägget. Upplösningen är 1280 x 800 bildpunkter, fördelade på en 7-tums skärm vilket ger en pixeltäthet på 216 ppi – även om det är en bit under Apples Retina-skärm som kan skryta med 326 ppi.

Allting reagerar blixtsnabbt när man navigerar runt med fingrarna, det känns som om fingret är ett med skärmen. Det är en imponerande känsla och inget vi sett förut. Resultatet är en suverän webbläsarupplevelse med blixtsnabba svarstider och en helt felfri navigering befriad från hackningar och pauser. Vårt testspel, Shadowgun, ser förbaskat bra ut på Nexus 7 och även där reagerar skärmen så snabbt på handens rörelser att det nästan känns som om spelet styrs med tankekraft!

Man kan naturligtvis inte få allt för 2 500 kronor, det finns alltid lite smolk i glädjebägaren. Google Nexus 7 har inte någon riktig kamera inbyggd, så man får nöja sig med frontkamerans 1,2 megapixlar om man vill ta bilder med sin lilla surfplatta. Och även om ljudet är enastående och bildkvaliteten likaså, märker vi av rätt stora problem med avspelning av diverse videofiler. Vi kunde inte få Nexus 7 att spela en film i vare sig AVI-format (XviD-kodek) eller MKV-format (MPEG4-kodek). Detta går antagligen att avhjälpa med en tredjeparts-app, men är ändå ett irritationsmoment.

Nästan oförlåtligt är dock att Nexus 7 bara finns med 8 eller 16 GB minne och inte går att utöka med SD-kort. Googles argument är att vi ska lagra våra data i molnet i stället – till exempel Google Drive – men det har man inte mycket nytta av om man befinner sig någonstans där det inte finns Wi-Fi, till exempel ombord på ett flygplan.

Sammantaget är Google Nexus ändå rena rama fyndet, och på samma gång så läcker att den måste göra även de mest ihärdiga Apple-anhängarna sugna på att byta till Android!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.