TEST: Apple Watch SE

Apple Watch SE

Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
Karakter
Apple Watch SE
Ljud & Bild tycker
Smartaste smartklockan och exceptionellt användarvänlig. Ljusstark och skarp skärm och sömlös integration med iPhone.
Laddare är extrautrustning. Bara för iOS-operativsystem (iPhone).
Specifikationer
 • Operativsystem: WatchOS 7
 • Skärm: OLED med 368 x 338 pixlar, 1000 nits
 • Processor: S6 64-bitars dubbelkärnig
 • Minne/lagring: 32 MB RAM
 • Trådlöst: Bluetooth 5.0
 • Mått/vikt: Ø 44 x 37,8 mm, 10,7 mm/47,1 gram
 • Vattentäthet: 50 m
 • Batteri: 18 timmar
 • Sensorer: Accelerometer, gyroskop, ljussensor, höjdmätare
 • Övriga funktioner: GPS, kompass, högtalare, mikrofon, 5 GHz Wi-Fi
 • Webb: apple.com/se
Annons
Annons
forfatter

Den nya generationen av Apples smartklockor är några av de mest användarvänliga på marknaden. Tyvärr är det bara iPhone-användare som har nytta av dem, men de får i gengäld den mest välgjorda smartklockan som någonsin byggts.

Det finns tre modeller att välja mellan: Apple Watch 6, Apple Watch SE och den äldre Apple Watch 3. Den senare går inte att ringa med och saknar några av funktionerna som senare generationer fått, men är mer än tillräcklig för de som bara behöver grundläggande smartfunktioner.

Den dyraste och mest avancerade är Apple Watch 6, men vi tycker att den billigare och nästan lika avancerade Apple Watch SE är ett bättre köp.

Med ett fåtal undantag kan den göra precis vad 6:an kan, fast kostar mindre.

Läs också
Den bästa smartklockan Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.

Saknar inget väsentligt

Båda finns i två storlekar, 40 och 44 mm. SE finns bara i aluminium i fyra färger, medan Watch 6 även finns i stål och titangrått och fler färgalternativ.

Båda är fulla av sensorer på baksidan, men till skillnad från Watch 6 kan SE-modellen inte mäta hjärtrytm eller syrehalt i blodet. Det är det inte alla som inser nyttan av heller.

Apple Watch SE i 44 mm till vänster och Apple Watch 3 i 42 mm till höger. Foto: Lasse Svendsen

Men sensorerna kontrollerar puls och onormal hjärtrytm, precis som sensorerna i 6 gör, och klockan varnar om den upptäcker oegentligheter.

De har likadana, 20 procent snabbare processorer och även om skärmen inte alltid är tänd på SE, vilket den är i Watch 6, så är den lika ljusstark och skarp – även i solljus.

Observera att även om stålversionen av Apple Watch 6 har reptåligt safirglas på skärmen så har alla versioner av aluminium härdat ionX-glas, även SE-versionen.

Batteriets livslängd densamma, max 18 timmar, mindre om man använder GPS-spårning mycket, till exempel vid träning, och precis som med 6:an ingår det ingen laddare. Det är bara den magnetiska Qi-laddaren med USB som ligger i lådan, plus ett löstagbart armband.

Apple Watch SE finns också i en LTE-version, som du kan ringa med som på en telefon, och är annars utrustad med samma sensorer och funktioner som Apple Watch 6.

GPS har vi redan nämnt, dessutom finns Bluetooth och Wi-Fi, höjdmätare och de flesta träningslägen.

Här startar du träningsläget som passar bäst. Foto: Lasse Svendsen

Här är en översikt över flera funktioner i Apple Watch SE:

 • 40 eller 44 mm
 • Version med mobilnätverk
 • Vattentät till 50 m
 • Sömnspårning
 • Bullermätning
 • Fallsensor
 • Handtvättsdetektor
 • Menstruationscykel
 • Klar för Apple Fitness+
 • Klar för familjedelning
 • Stort urval av armband

 

Smidigast att använda

Kombinationen av en responsiv pekskärm och en vrid- och tryckbar krona gör Apple Watch till den mest användarvänliga smartklockan. Att navigera på skärmen går snabbare när man kan använda både kronan och skärmen.

Med många smartklockor är man beroende av att använda skärmen till nästan allt, här kan man kombinera på ett mycket mer elegant sätt, även med den extra tryckknappen på höger sida, för att gå in i och ut ur skärmbilder och funktioner.

Klockan är vattentät ner till 50 meters djup och kan användas för simträning, även för icke-triatleter som simmar i öppet vatten.

Den finns som sagt två storlekar, 44 och 40 mm. I praktiken är skillnaden inte så stor på handleden och skärmen täcker ändå det mesta av klockan. Ljusstyrkan gör den lättläst i de flesta fall.

Klockan registrerar om man faller och blir man medvetslös kan den ringa 112 automatiskt. Detta fungerar även utomlands.

Den mest användarvänliga smartklockan hittills. Foto: Lasse Svendsen

På natten finns en sömnmonitor som registrerar sömnmönster (om man sover med klockan på sig). Watch SE ser till att man tvättar händerna ofta och tillräckligt länge och precis som Watch 6 har den loggning av menstruationscykler och kan meddela när man är som mest fertil.

Apple Watch SE är en lika bra träningsklocka som den dyrare 6:an och har alla de senaste funktionerna i det nya operativsystemet WatchOS 7. Den stöder också många tränings-appar, till exempel Strava. Den kommer också att stödja Apples nya träningstjänst, Fitness+. Det är en prenumerationstjänst som har en egen videokanal med olika träningsprogram. Som kan ses på en iPad eller AppleTV.

Då visas träningsdata i realtid från Apple Watch man har på handleden, samtidigt som man gör övningarna i Fitness+-appen.

Familjedelning

Apple Watch SE stöder familjedelning, men tjänsten som går ut på att man använder en iPhone för att ställa in en eller flera Apple Watch för andra familjemedlemmar – som inte har en iPhone – finns inte i Norden ännu.

Slutsats

En Apple Watch 6 är overkill för alla som inte tycker att EKG och syrehaltsmätning är nödvändigt, eller helst vill ha en skärm som alltid är på. För dem är Apple Watch SE ett bättre köp. Den kan allt annat som 6:an kan och är lika användbar och användarvänlig, och har samma ljusstarka skärm men kostar mindre. Man kan köpa en Apple Watch SE med LTE inbyggt för mindre än vad den billigaste versionen av Apple Watch 6 kostar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.
Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.