TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Apple Watch SE

Apple Watch SE

Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.

forfatter
Publicerad 2020-11-28 - 09:00
Karakter
Apple Watch SE
L&B tycker
Smartaste smartklockan och exceptionellt användarvänlig. Ljusstark och skarp skärm och sömlös integration med iPhone.
Laddare är extrautrustning. Bara för iOS-operativsystem (iPhone).
Specifikationer
 • Operativsystem: WatchOS 7
 • Skärm: OLED med 368 x 338 pixlar, 1000 nits
 • Processor: S6 64-bitars dubbelkärnig
 • Minne/lagring: 32 MB RAM
 • Trådlöst: Bluetooth 5.0
 • Mått/vikt: Ø 44 x 37,8 mm, 10,7 mm/47,1 gram
 • Vattentäthet: 50 m
 • Batteri: 18 timmar
 • Sensorer: Accelerometer, gyroskop, ljussensor, höjdmätare
 • Övriga funktioner: GPS, kompass, högtalare, mikrofon, 5 GHz Wi-Fi
 • Webb: apple.com/se
Riktpris: 3 200Pr. 2020-11-28 Produktsida

Den nya generationen av Apples smartklockor är några av de mest användarvänliga på marknaden. Tyvärr är det bara iPhone-användare som har nytta av dem, men de får i gengäld den mest välgjorda smartklockan som någonsin byggts.

Det finns tre modeller att välja mellan: Apple Watch 6, Apple Watch SE och den äldre Apple Watch 3. Den senare går inte att ringa med och saknar några av funktionerna som senare generationer fått, men är mer än tillräcklig för de som bara behöver grundläggande smartfunktioner.

Den dyraste och mest avancerade är Apple Watch 6, men vi tycker att den billigare och nästan lika avancerade Apple Watch SE är ett bättre köp.

Med ett fåtal undantag kan den göra precis vad 6:an kan, fast kostar mindre.

Läs också Den bästa smartklockan Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.

Saknar inget väsentligt

Båda finns i två storlekar, 40 och 44 mm. SE finns bara i aluminium i fyra färger, medan Watch 6 även finns i stål och titangrått och fler färgalternativ.

Båda är fulla av sensorer på baksidan, men till skillnad från Watch 6 kan SE-modellen inte mäta hjärtrytm eller syrehalt i blodet. Det är det inte alla som inser nyttan av heller.

Apple Watch SE i 44 mm till vänster och Apple Watch 3 i 42 mm till höger. Foto: Lasse Svendsen

Men sensorerna kontrollerar puls och onormal hjärtrytm, precis som sensorerna i 6 gör, och klockan varnar om den upptäcker oegentligheter.

De har likadana, 20 procent snabbare processorer och även om skärmen inte alltid är tänd på SE, vilket den är i Watch 6, så är den lika ljusstark och skarp – även i solljus.

Observera att även om stålversionen av Apple Watch 6 har reptåligt safirglas på skärmen så har alla versioner av aluminium härdat ionX-glas, även SE-versionen.

Batteriets livslängd densamma, max 18 timmar, mindre om man använder GPS-spårning mycket, till exempel vid träning, och precis som med 6:an ingår det ingen laddare. Det är bara den magnetiska Qi-laddaren med USB som ligger i lådan, plus ett löstagbart armband.

Apple Watch SE finns också i en LTE-version, som du kan ringa med som på en telefon, och är annars utrustad med samma sensorer och funktioner som Apple Watch 6.

GPS har vi redan nämnt, dessutom finns Bluetooth och Wi-Fi, höjdmätare och de flesta träningslägen.

Här startar du träningsläget som passar bäst. Foto: Lasse Svendsen

Här är en översikt över flera funktioner i Apple Watch SE:

 • 40 eller 44 mm
 • Version med mobilnätverk
 • Vattentät till 50 m
 • Sömnspårning
 • Bullermätning
 • Fallsensor
 • Handtvättsdetektor
 • Menstruationscykel
 • Klar för Apple Fitness+
 • Klar för familjedelning
 • Stort urval av armband

 

Smidigast att använda

Kombinationen av en responsiv pekskärm och en vrid- och tryckbar krona gör Apple Watch till den mest användarvänliga smartklockan. Att navigera på skärmen går snabbare när man kan använda både kronan och skärmen.

Med många smartklockor är man beroende av att använda skärmen till nästan allt, här kan man kombinera på ett mycket mer elegant sätt, även med den extra tryckknappen på höger sida, för att gå in i och ut ur skärmbilder och funktioner.

Klockan är vattentät ner till 50 meters djup och kan användas för simträning, även för icke-triatleter som simmar i öppet vatten.

Den finns som sagt två storlekar, 44 och 40 mm. I praktiken är skillnaden inte så stor på handleden och skärmen täcker ändå det mesta av klockan. Ljusstyrkan gör den lättläst i de flesta fall.

Klockan registrerar om man faller och blir man medvetslös kan den ringa 112 automatiskt. Detta fungerar även utomlands.

Den mest användarvänliga smartklockan hittills. Foto: Lasse Svendsen

På natten finns en sömnmonitor som registrerar sömnmönster (om man sover med klockan på sig). Watch SE ser till att man tvättar händerna ofta och tillräckligt länge och precis som Watch 6 har den loggning av menstruationscykler och kan meddela när man är som mest fertil.

Apple Watch SE är en lika bra träningsklocka som den dyrare 6:an och har alla de senaste funktionerna i det nya operativsystemet WatchOS 7. Den stöder också många tränings-appar, till exempel Strava. Den kommer också att stödja Apples nya träningstjänst, Fitness+. Det är en prenumerationstjänst som har en egen videokanal med olika träningsprogram. Som kan ses på en iPad eller AppleTV.

Då visas träningsdata i realtid från Apple Watch man har på handleden, samtidigt som man gör övningarna i Fitness+-appen.

Familjedelning

Apple Watch SE stöder familjedelning, men tjänsten som går ut på att man använder en iPhone för att ställa in en eller flera Apple Watch för andra familjemedlemmar – som inte har en iPhone – finns inte i Norden ännu.

Slutsats

En Apple Watch 6 är overkill för alla som inte tycker att EKG och syrehaltsmätning är nödvändigt, eller helst vill ha en skärm som alltid är på. För dem är Apple Watch SE ett bättre köp. Den kan allt annat som 6:an kan och är lika användbar och användarvänlig, och har samma ljusstarka skärm men kostar mindre. Man kan köpa en Apple Watch SE med LTE inbyggt för mindre än vad den billigaste versionen av Apple Watch 6 kostar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
Följ Ljud & Bild