Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPad mini med Retina-skärm

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är iPad mini!

Förra årets iPad mini var Clark Kent. Nu kommer Stålmannen.

Skrivet av / 2013-11-29 - 10:20
Apple iPad mini med Retina-skärm
Peter Gotschalk

Första iPad mini-modellen var i princip en förminskad version av gamla iPad 2. Skärmen hade inte Retina-upplösning (Apples namn på en LCD-skärm som har högre upplösning än det mänskliga ögat kan uppfatta), vilket vid det här laget har blivit standard på alla Apples bärbara enheter, och på insidan satt den gamla Apple A5-processorn. Å andra sidan passade iPad mini perfekt i jackfickan och vi blev mycket förtjusta i den tunna och lätta konstruktionen.

Det var ingen tvekan om att iPad mini var rätt alternativ om man ville ha en mer bärbar surfplatta som passade i jackfickan, men om man ville ha en snabbare processor med mer beräkningskraft var det den större och något tyngre iPad 4 som gällde.

Men i år är det annorlunda. Nya iPad mini har inte bara fått en retina-skärm med exakt samma höga upplösning på 2048 x 1536 som sin storebror, iPad Air, den har också blivit uppgraderad på alla andra håll och kanter så att samtliga specifikationer – processor, internminne, lagringsminne – är identiska. Det är alltså ingen reell skillnad på iPad Air och iPad mini med Retina-skärm. Bortsett från storleken. Och priset, men det återkommer vi till.

Skærmbillede-2013-11-29-kl.-04.08.04

Ingen Android är lika snabb
Låt oss börja med att slå fast att iPad mini med Retina-skärm är den solklart snabbaste surfplattan in sin klass. Och då menar vi surfplattor med en skärmyta på strax under eller omkring 8 tum. Jämfört med förra årets iPad mini är den senaste modellen lika snabb att använda som ett argt bi jämfört med en trött snigel. Om vi tittar på de uppmätta hastigheterna, som vi beräknar med benchmark-verktyget Geekbench 3, får den gamla iPad mini ett söligt resultat på bara 262 poäng single-core och 491 poäng multi-core, medan Retina-versionen spränger gränserna med 1380 poäng single-core och 2501 poäng multi-core.

Inte heller de allra modernaste Android-konkurrenterna i samma kategori kan mäta sig med nya iPad mini när det gäller tempo och råstyrka. Google Nexus 7 (2013 års modell) får Geekbench 3-resultatet 579 (single-core) och 1879 (multi-core), och LG G Pad 8.3 får 619 (single-core) samt 1849 (multi-core) poäng i samma test.

Skærmbillede-2013-11-29-kl.-04.06.05

När vi testar webbläsning med verktyget Browsermark 2.0 ser vi samma tendens. iPad mini med Retina-skärm imponerar med 3530 poäng, Google Nexus 7 får nöja sig med 2587 och LG G Pad 8.3 med 2515.

Om vi ska översätta alla dessa siffror till ett språk som människor förstår så betyder de att Retina-versionen av iPad mini är så snabb att man nästan får en känsla av att man kan styra den med tankekraft.

Vilka svåra och tunga uppgifter vi än utsätter den för blir lilla iPaden knappt andfådd. Öppnar man en webbsida i Safari dyker den upp innan man har hunnit flytta blicken från adressraden. Och stora spel som RealRacing 2 och Air Supremacy öppnas och körs lika lätt och ledigt som om det var Klocka- eller Kontakter-appen man öppnade. Samma sak gäller om man ska öppna och arbeta med stora filer, oavsett om det gäller fotografier, videosnuttar eller tunga dokument. Vi snackar omedelbara reaktioner på varje form av inmatning och användning. Det kan man sannerligen lära sig att leva med …

Skærmbillede-2013-11-29-kl.-04.05.18

Skönt för ögonen
Vi kan inte heller bortse från Retina-skärmen, som ju är en så viktig del av produkten att den ingår i namnet. Den har precis samma höga upplösning som iPad Air, fast på en skärm som är 7,9 tum i stället för iPad Airs 9,7 tum. Det innebär att pixeltätheten blir högre – 325 ppi mot 264 ppi – eftersom ju samma antal bildpunkter (3,1 miljoner stycken) är inklämda på en mindre yta.

Nya iPad mini har alltså samma pixeltäthet som en iPhone 5 eller 5S. Och bilden är mycket riktigt knivskarp, vilket naturligtvis borgar för en särdeles behaglig användarkänsla – inte minst för ögonen! Det lägger man märke till direkt när man tittar på ikonerna på startskärmen, men även när man tittar på bilder, surfar på internet och läser text.

Vi känner inte till någon surfplatta av den här storleken som har högre skärmupplösning, även om Google Nexus 3 (2013 års modell) åtminstone har snarlik pixeltäthet, 323 ppi, och en upplösning på 1920 x 1200 på en något mindre 7-tumsskärm.

Skærmbillede-2013-11-29-kl.-04.04.50

Inga rosor utan törnen
Precis som i iPad Air tar kameran bara medelbra bilder, och man märker tydligt att kameran i iPad mini inte har haft högst prioritet hos Apple. Det har sin poäng i stora iPad Air – det är ju varken smart eller smidigt att ta bilder med en nästan 10 tum stor surfplatta – men en iPad mini är så mycket mindre och enklare att hantera att Apple gott kunde ha stoppat i samma kamera som i iPhone 5S.

Och nu när vi har kommit igång med den negativa kritiken så kan vi passa på att rekommendera Apple att de stoppar i Touch ID-tekniken från iPhone 5S i kommande versioner av iPad mini. När man väl har vant sig vid den supersnabba fingeravtrycksläsaren i Apples senaste mobil så lyser den med sin frånvaro om man måste klara sig utan den.

Skærmbillede-2013-11-29-kl.-04.06.24

De sista detaljerna
Annars finns inte mycket nytt under solen. Den ursprungliga iPad mini-modellen var den första från Apple som hade stereohögtalare, och ljudkvaliteten är i stora drag som den brukar vara från Apple. Enastående, med bra tryck i alla frekvenser men knappast tillräckligt bra för att tillfredsställa de mest audiofila.

Designen är precis likadan som i föregångaren, det vill säga ett lätt och tunt unibody-skal av aluminium och med rundade former som gör iPad mini med Retina-skärm enkel att handskas med och använda – även längre stunder. Jämfört med den första iPad minin har den dock blivit 0,3 millimeter tjockare.

Operativsystemet är iOS 7, den senaste och helt omgjorda versionen av Apples mobila plattform, och det betyder tillgång till hundratusentals appar som är särskilt utvecklade för den högupplösta skärmen. Och naturligtvis till resten av Apples enorma värld av material och tjänster i olika inkarnationer, från iTunes till iCloud och iWork. Det är inte alla som känner sig lika hemma i den här slutna världen, som prioriterar användarvänlighet och pålitlighet men som begränsar användarna på en rad områden, och för dem är iPad mini med Retina-skärm möjligtvis inte riktigt rätt val.

Slutsats
Köper man iPad mini med Retina-skärm får man marknadens snabbaste och bästa surfplatta, med precis samma specifikationer som splitter nya iPad Air.

iPad mini med Retina-skärm är dock mindre och lättare – men har ändå samma höga skärmupplösning – och kostar dessutom mindre. Den billigaste iPad Air med 16 GB minne och wifi kostar 4 400 kronor, men precis samma konfiguration kostar 3 500 kronor om det står iPad mini med Retina-skärm på kartongen. Prisskillnaden är inte enorm, men tillräckligt stor för att man lika gärna kan välja den nya iPad mini i stället för iPad Air om man inte föredrar att arbeta på en större skärm.

Hur som helst tvekar vi inte en sekund att utnämna iPad mini med Retina-skärm till den bästa surfplattan som går att köpa för pengar. Både nu och förmodligen ett bra tag framöver.

Home tycker

Den bästa iPaden vi har testat hittills är både snabbare och har en bättre skärmupplösning än någon annan surfplatta på marknaden. Den finns både med och utan 4G/LTE och med ända upp till 128 GB minne. Och den är till och med en aning billigare än storebror iPad Air. Man måste veta från början hur mycket lagringsminne man behöver, för man kan inte bygga ut det med SD-kort. Och så har vi börjat gilla Touch ID i iPhone 5S så mycket att vi saknar det på tekniken i iPad mini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen