TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Ett tufft dilemma

Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.

forfatter
Publicerad 2020-11-18 - 11:28
Produkter i testet
 • Apple iPad Air (2020)
 • Samsung Galaxy Tab S7+ 5G
 • Android-baserade mobiler dominerar den globala marknaden för mobiltelefoner, men när det gäller surfplattor ser saken annorlunda ut. För de allra flesta konsumenter är Apples iPad synonymt med surfplattor i allmänhet. Detta faktum har många Android-tillverkare försökt ändra på i åratal – inte minst med surfplattor i de billigare prisklasserna som man kan sticka till barnen om de bara behöver underhållas med spel eller YouTube.

  Hittills med begränsad framgång. Och det ser ännu värre ut om man försöker konkurrera med Apple när priset smiter över 5 000–6 000 kronor. Där dominerar iPad fullständigt, vilket Apples stora konkurrent Samsung länge har försökt göra någonting åt med Galaxy Tab S-serien.

  Flera bra varianter har funnits genom åren – inklusive förra årets Samsung Galaxy Tab S6 – men det har ändå inte hjälpt särskilt mycket. Apples iPadar säljer i betydligt större mängder.

  Men det hade rimmat illa för Samsung att kasta in handduken, så nu försöker den sydkoreanska elektronikjätten återigen sno marknadsandelar från Apple på surfplattemarknaden. Den här gången med ett riktigt monster, Samsung Galaxy Tab S7+ 5G, som är både den bästa och dyraste surfplattan från koreanerna någonsin.

  Den har vi testat mot Apples senaste iPad Air, som lanserades förra månaden, för att ta reda på om Samsung har någon riktig chans ute i butikerna när kunderna ska välja mellan en helt ny lyxplatta från antingen Apple eller Samsung.

  Läs också Vem vinner flugviktsmästerskapet? Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Svårt val

  Och låt oss avslöja det med en gång: det är ett svårt beslut, även för oss så kallade experter. När man har läst de två testerna får man åtminstone en känsla av att man går miste om något, vilken av dem man än väljer.

  Apple har fortfarande det bästa ekosystemet för surfplattor. Punkt slut. Detta gäller både själva gränssnittet i form av iPadOS och utbudet av appar som är anpassade för surfplattor. Samsung har dock kommit mycket längre än tidigare med introduktionen av Samsung DeX, som låter användaren förvandla surfplattan till en riktig bärbar dator, med multitasking, programfönster, manövrering med tangentbord och mus, med mera. iPad Air (och framför allt iPad Pro) kan naturligtvis göra mycket av detta också, men vi tycker att Samsungs lösning är bäst om man vill gå ”datorvägen”. Detta gäller dock inte för fotografer som är beroende av Adobes produkter för att organisera och bearbeta sina bilder. Varken Photoshop eller Lightroom finns till Android, så där är det bara iPad som går att använda.

  Läs också Vilken mobil vinner folkets gunst? De kostar nästan lika mycket och vänder sig till samma målgrupp, nämligen konsumenter som vill ha en premiummobil utan att behöva råna en bank.

  När det gäller hårdvara sopar Galaxy Tab S7+ mattan med den nya iPad Air. Framför allt är skärmen på Samsungs surfplatta den bästa vi någonsin har sett på en mobil enhet – med HDR10+ och betydligt bättre svärta och kontrast än Apples Liquid Retina IPS-skärm kan leverera – och även ljudet är helt unikt.

  Sedan finns naturligtvis den lilla detaljen att den koreanska surfplattan har 5G, medan Apples senaste iPad får nöja sig med 4G/LTE. Dessutom fungerar faktiskt Snapdragon 865+-processorn från Qualcomm som sitter i Galaxy Tab S7+ bättre än Apples A14 Bionic- processor när det gäller rena grafikprestanda. Det gör utslag våra benchmark-tester (både GFXBench och 3DMark Sling Shot Extreme), medan iPad Air i sin tur fungerar bäst i både Geekbench 5 och AnTuTu 8.

  Kort sagt blir man inte lurad, oavsett om man investerar i den senaste iPad Air eller Samsung Galaxy Tab S7+. Är man redan iPad-användare och van vid apparna och Apples ekosystem så är det förmodligen bäst att välja den nya iPaden. Särskilt om man är fotograf. Men rent objektivt är Samsung Galaxy Tab S7+ 5G den bästa produkten av de två – och den man bör välja om man inte är ett Apple-fan utan helt enkelt bara vill ha en exceptionellt bra surfplatta.

   

  Produkter i testet

  Apple iPad Air (2020)

  Bäst iPad Air hittills

  Apple senaste iPad Air kombinerar lätt och elegant design med monsterstarka prestanda.

  Har Wi-Fi 6 och A14 Bionic, som är den snabbaste mobilprocessorn på marknaden. Nästan ramlös skärm med True Tone och ikonisk Apple-design av hög kvalitet. De flesta appar finns i surfplatteform till iPadOS.
  Även om skärmen är bra så är den en IPS-skärm som inte kommer upp i OLED-klass. Bara stereohögtalare. Stöder inte 5G.

  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet

  Samsung Galaxy Tab S7 + 5G har den bästa skärmen vi har sett på en surfplatta.

  Fantastisk dynamisk skärm och övertygande ljud. Elegant och slimmad design, höga prestanda och stöd för både 5G och Wi-Fi 6. Samsung DeX ger enastående produktivitetsmöjligheter.
  Vissa Android-appar finns inte som bra versioner för surfplatta.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
  Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
  Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
  Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
  Följ Ljud & Bild