Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Ett tufft dilemma

Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.

Skrivet av / 2020-11-18 - 11:28
Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G
Peter Gotschalk

Produkter i detta test

Android-baserade mobiler dominerar den globala marknaden för mobiltelefoner, men när det gäller surfplattor ser saken annorlunda ut. För de allra flesta konsumenter är Apples iPad synonymt med surfplattor i allmänhet. Detta faktum har många Android-tillverkare försökt ändra på i åratal – inte minst med surfplattor i de billigare prisklasserna som man kan sticka till barnen om de bara behöver underhållas med spel eller YouTube.

Hittills med begränsad framgång. Och det ser ännu värre ut om man försöker konkurrera med Apple när priset smiter över 5 000–6 000 kronor. Där dominerar iPad fullständigt, vilket Apples stora konkurrent Samsung länge har försökt göra någonting åt med Galaxy Tab S-serien.

Flera bra varianter har funnits genom åren – inklusive förra årets Samsung Galaxy Tab S6 – men det har ändå inte hjälpt särskilt mycket. Apples iPadar säljer i betydligt större mängder.

Men det hade rimmat illa för Samsung att kasta in handduken, så nu försöker den sydkoreanska elektronikjätten återigen sno marknadsandelar från Apple på surfplattemarknaden. Den här gången med ett riktigt monster, Samsung Galaxy Tab S7+ 5G, som är både den bästa och dyraste surfplattan från koreanerna någonsin.

Den har vi testat mot Apples senaste iPad Air, som lanserades förra månaden, för att ta reda på om Samsung har någon riktig chans ute i butikerna när kunderna ska välja mellan en helt ny lyxplatta från antingen Apple eller Samsung.

Läs också Vem vinner flugviktsmästerskapet? Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

Svårt val

Och låt oss avslöja det med en gång: det är ett svårt beslut, även för oss så kallade experter. När man har läst de två testerna får man åtminstone en känsla av att man går miste om något, vilken av dem man än väljer.

Apple har fortfarande det bästa ekosystemet för surfplattor. Punkt slut. Detta gäller både själva gränssnittet i form av iPadOS och utbudet av appar som är anpassade för surfplattor. Samsung har dock kommit mycket längre än tidigare med introduktionen av Samsung DeX, som låter användaren förvandla surfplattan till en riktig bärbar dator, med multitasking, programfönster, manövrering med tangentbord och mus, med mera. iPad Air (och framför allt iPad Pro) kan naturligtvis göra mycket av detta också, men vi tycker att Samsungs lösning är bäst om man vill gå ”datorvägen”. Detta gäller dock inte för fotografer som är beroende av Adobes produkter för att organisera och bearbeta sina bilder. Varken Photoshop eller Lightroom finns till Android, så där är det bara iPad som går att använda.

Läs också Vilken mobil vinner folkets gunst? De kostar nästan lika mycket och vänder sig till samma målgrupp, nämligen konsumenter som vill ha en premiummobil utan att behöva råna en bank.

När det gäller hårdvara sopar Galaxy Tab S7+ mattan med den nya iPad Air. Framför allt är skärmen på Samsungs surfplatta den bästa vi någonsin har sett på en mobil enhet – med HDR10+ och betydligt bättre svärta och kontrast än Apples Liquid Retina IPS-skärm kan leverera – och även ljudet är helt unikt.

Sedan finns naturligtvis den lilla detaljen att den koreanska surfplattan har 5G, medan Apples senaste iPad får nöja sig med 4G/LTE. Dessutom fungerar faktiskt Snapdragon 865+-processorn från Qualcomm som sitter i Galaxy Tab S7+ bättre än Apples A14 Bionic- processor när det gäller rena grafikprestanda. Det gör utslag våra benchmark-tester (både GFXBench och 3DMark Sling Shot Extreme), medan iPad Air i sin tur fungerar bäst i både Geekbench 5 och AnTuTu 8.

Kort sagt blir man inte lurad, oavsett om man investerar i den senaste iPad Air eller Samsung Galaxy Tab S7+. Är man redan iPad-användare och van vid apparna och Apples ekosystem så är det förmodligen bäst att välja den nya iPaden. Särskilt om man är fotograf. Men rent objektivt är Samsung Galaxy Tab S7+ 5G den bästa produkten av de två – och den man bör välja om man inte är ett Apple-fan utan helt enkelt bara vill ha en exceptionellt bra surfplatta.

 

Produkter i detta test

Apple iPad Air (2020)

Bäst iPad Air hittills

Apple senaste iPad Air kombinerar lätt och elegant design med monsterstarka prestanda.

Har Wi-Fi 6 och A14 Bionic, som är den snabbaste mobilprocessorn på marknaden. Nästan ramlös skärm med True Tone och ikonisk Apple-design av hög kvalitet. De flesta appar finns i surfplatteform till iPadOS.
Även om skärmen är bra så är den en IPS-skärm som inte kommer upp i OLED-klass. Bara stereohögtalare. Stöder inte 5G.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet

Samsung Galaxy Tab S7 + 5G har den bästa skärmen vi har sett på en surfplatta.

Fantastisk dynamisk skärm och övertygande ljud. Elegant och slimmad design, höga prestanda och stöd för både 5G och Wi-Fi 6. Samsung DeX ger enastående produktivitetsmöjligheter.
Vissa Android-appar finns inte som bra versioner för surfplatta.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen