SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

TEST : Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Ett tufft dilemma

Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.

Android-baserade mobiler dominerar den globala marknaden för mobiltelefoner, men när det gäller surfplattor ser saken annorlunda ut. För de allra flesta konsumenter är Apples iPad synonymt med surfplattor i allmänhet. Detta faktum har många Android-tillverkare försökt ändra på i åratal – inte minst med surfplattor i de billigare prisklasserna som man kan sticka till barnen om de bara behöver underhållas med spel eller YouTube.

Hittills med begränsad framgång. Och det ser ännu värre ut om man försöker konkurrera med Apple när priset smiter över 5 000–6 000 kronor. Där dominerar iPad fullständigt, vilket Apples stora konkurrent Samsung länge har försökt göra någonting åt med Galaxy Tab S-serien.

Flera bra varianter har funnits genom åren – inklusive förra årets Samsung Galaxy Tab S6 – men det har ändå inte hjälpt särskilt mycket. Apples iPadar säljer i betydligt större mängder.

Men det hade rimmat illa för Samsung att kasta in handduken, så nu försöker den sydkoreanska elektronikjätten återigen sno marknadsandelar från Apple på surfplattemarknaden. Den här gången med ett riktigt monster, Samsung Galaxy Tab S7+ 5G, som är både den bästa och dyraste surfplattan från koreanerna någonsin.

Den har vi testat mot Apples senaste iPad Air, som lanserades förra månaden, för att ta reda på om Samsung har någon riktig chans ute i butikerna när kunderna ska välja mellan en helt ny lyxplatta från antingen Apple eller Samsung.

Läs också Vem vinner flugviktsmästerskapet? Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

Svårt val

Och låt oss avslöja det med en gång: det är ett svårt beslut, även för oss så kallade experter. När man har läst de två testerna får man åtminstone en känsla av att man går miste om något, vilken av dem man än väljer.

Apple har fortfarande det bästa ekosystemet för surfplattor. Punkt slut. Detta gäller både själva gränssnittet i form av iPadOS och utbudet av appar som är anpassade för surfplattor. Samsung har dock kommit mycket längre än tidigare med introduktionen av Samsung DeX, som låter användaren förvandla surfplattan till en riktig bärbar dator, med multitasking, programfönster, manövrering med tangentbord och mus, med mera. iPad Air (och framför allt iPad Pro) kan naturligtvis göra mycket av detta också, men vi tycker att Samsungs lösning är bäst om man vill gå ”datorvägen”. Detta gäller dock inte för fotografer som är beroende av Adobes produkter för att organisera och bearbeta sina bilder. Varken Photoshop eller Lightroom finns till Android, så där är det bara iPad som går att använda.

När det gäller hårdvara sopar Galaxy Tab S7+ mattan med den nya iPad Air. Framför allt är skärmen på Samsungs surfplatta den bästa vi någonsin har sett på en mobil enhet – med HDR10+ och betydligt bättre svärta och kontrast än Apples Liquid Retina IPS-skärm kan leverera – och även ljudet är helt unikt.

Sedan finns naturligtvis den lilla detaljen att den koreanska surfplattan har 5G, medan Apples senaste iPad får nöja sig med 4G/LTE. Dessutom fungerar faktiskt Snapdragon 865+-processorn från Qualcomm som sitter i Galaxy Tab S7+ bättre än Apples A14 Bionic- processor när det gäller rena grafikprestanda. Det gör utslag våra benchmark-tester (både GFXBench och 3DMark Sling Shot Extreme), medan iPad Air i sin tur fungerar bäst i både Geekbench 5 och AnTuTu 8.

Kort sagt blir man inte lurad, oavsett om man investerar i den senaste iPad Air eller Samsung Galaxy Tab S7+. Är man redan iPad-användare och van vid apparna och Apples ekosystem så är det förmodligen bäst att välja den nya iPaden. Särskilt om man är fotograf. Men rent objektivt är Samsung Galaxy Tab S7+ 5G den bästa produkten av de två – och den man bör välja om man inte är ett Apple-fan utan helt enkelt bara vill ha en exceptionellt bra surfplatta.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Apple iPad Air (2020)
Apple senaste iPad Air kombinerar lätt och elegant design med monsterstarka prestanda.
Samsung Galaxy Tab S7+ 5G
Samsung Galaxy Tab S7 + 5G har den bästa skärmen vi har sett på en surfplatta.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.
  För den som har råd är det svårt att få bättre ljud från digitalsamlingen eller strömningstjänster. Förmögna har det bra!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma

  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: 13500 kr Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.