Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Av / 2014-04-20 - 05:00
Sony Xperia Z Ultra
Peter Gotschalk

Sony Xperia Z Ultra är inte bara supertunn med sina ynka 6,5 millimeter, den är testets allra tunnaste. Med tanke på hur stor Xperia Z Ultra är i övrigt (179,4 x 92,2 mm) känns den nästan lika tunn som ett papper, och i förhållande till sin storlek är vikten otroligt låga 212 gram.

Därtill kommer att telefonen är vattentät (IP58-certifierad), vilket innebär att den kan ligga på två meters djup i 30 minuter utan att det händer något.

Med en skärmyta på 6,4 tum är Xperia Z Ultra avgjort störst av alla på marknaden i dagsläget. Det innebär att den nästan är omöjlig att ha i byxfickan, och att man måste vänja sig vid att ha Sony-mobilen till det som den faktiskt är avsedd för. Nämligen att ringa med.

När man väl har vant sig vid storleken och har lärt sig hur man ska hålla telefonen intill örat, upptäcker man däremot att ljudet är riktigt bra. Sony har stoppat i justeringar som brusreducering i mikrofonen, som minskar bakgrundsbrus när man ringer, samt högtalarröstförbättring som återger röster mer fylligt.

Även som musikspelare är Xperia Z Ultra en av marknadens bästa. Med ClearAudio+ kan man välja en automatisk optimering av ljudinställningarna för musiklyssning, men det går också att göra egna inställningar för hand genom en equalizer och ett par justeringar av den inbyggda högtalaren och ett par av inkopplade hörlurar.

Skärmen är något av det tjusigaste vi har sett. Sony har nämligen använt sig av sin Triluminos-teknik, som är en RGB-LED-teknik som bygger på så kallade kvantprickar, små nanopartiklar som är mellan 2 och 10 nanometer stora och som sänder ut ljus med speciella våglängder. Tekniken har ingen vit bakbelysning utan i stället blå lysdioder som stimulerar nanopartiklarna att ge ifrån sig helt rent, rött eller grönt ljus. Med andra ord är skärmfärgerna ovanligt klara och skarpa.

Kameran är däremot inte något att skriva hem om. Sony har inte stoppat i den allra senaste tekniken i Xperia Z Ultra, och bilderna går att leva med men inte mer än så. Färgerna är en smula matta, detaljer är beslöjade och bilder tagna i svagt ljus är inte heller särskilt bra. Och leta inte efter en blixt som kan lysa upp i mörkret, för någon sådan har Xperia Z Ultra inte!

Med en Geekbench 3-poäng på 925 (single-core) respektive 2907 (multicore) är telefonen rena monstret, och testets snabbaste när det gäller prestanda.

Slutsats
Den är blixtsnabb, låter enormt bra och tack vare Triluminos-tekniken har skärmen de snyggaste färgerna vi har sett på någon smartmobil. Någonsin. Att kameran inte precis är marknadens bästa får man leva med.

Designen är läcker och stilren och telefonen känns robust, även om den har glas på både fram- och baksidan – och trots att den bara är 6,5 millimeter tunn. Det skadar ju inte heller att den är helt vattentät ner till 2 meter i 30 minuter.

Home tycker

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt. Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.

Också i detta test:

6 phablet-mobiltelefoner

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.
Läs hela testet

HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.

Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Läs hela testet

LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.
Läs hela testet

ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen