HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.
Ljud & Bild tycker
Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean med HTC Sense 5.5
 • Skärm: 5,9 tum, 1080 x 1920 Super LCD, 373 ppi
 • Processor: 1,7 GHz Snapdragon 600 quadcore
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Minne: 16 GB + microSD (max 64 GB)
 • Kamera: 4 Mp UltraPixel + 2,1 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 a/ac/b/g/n, NFC, IR
 • Mått: 164,5 x 82,5 x 10,29 mm
 • Vikt: 217 g
 • Batteri: 3300 mAh
 • Pris: 5 500 kr
 • Htc.com/se
forfatter

Designen har HTC One max dessvärre gemensamt med HTC One mini, och inte den normalstora HTC One som hade ett unibody-skal av ett enda stycke eloxerad aluminium. One max är visserligen också gjord av aluminium men har precis som One mini en vit plastkant som ram som håller ihop fram- och baksidan. Den senare tas för övrigt bort när man sätter i SIM-kort och microSD-kort. Men även om det i princip innebär att man kommer åt batteriet så går det inte att byta ut. Vi uppskattar dock möjligheten att utöka minnet eftersom One max bara finns i två versioner med 16 respektive 32 GB.

På ljudsidan är One max – trots de två yttre stereohögtalarna som HTC kallar BoomSound – inte lika bra som HTC One, eller One mini för den sakens skull. Förklaringen är mycket enkel. Beats Audio, som levererade ljudförbättrande programvara till HTC:s smartmobiler, har nämligen sagt upp samarbetet.

Inte så att HTC One max har dåligt ljud, men det är inte längre helt makalöst bra. Bland annat saknas den djupa basen helt och hållet och musiken har inte längre samma tryck. Och det är synd, för en av de stora fördelarna med HTC One var helt klart att den hade marknadens bästa mobilljud.

One max får, precis som One mini, klara sig utan optisk bildstabilisering (OIS) som bidrog till att göra HTC One till marknadens bästa mobilkamera. I övrigt sitter precis samma så kallade Ultrapixel-kamera i One max som i originalet och bildkvaliteten är fortfarande mycket hög, även om avsaknaden av OIS-funktionen kan innebära skakiga bilder om man fotograferar föremål eller personer i rörelse.

En nyhet är att One max är utrustad med fingeravtrycksläsare. Den sitter inte på framsidan bredvid hemknappen, där Apples TouchID-läsare sitter på iPhone 5S, utan på baksidan. Och medan Apples TouchID bara kräver att man lägger fingret på sensorn så måste man låta fingret glida över den med HTC:s teknik. Däremot kan man inte bara använda fingeravtrycket för att låsa upp telefonen, utan även starta en viss app direkt efter upplåsningen.

Vi gillar idén med fingeravtrycksläsare men tyvärr är tekniken inte lika väl implementerad hos HTC som hos Apple. Mest för att den sitter på ett korkat ställe på HTC One max.

Slutsats
OTC One max är inte lika häftig som den ursprungliga HTC One. Bland annat går vi inte igång på designen lika mycket. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är en briljant idé som HTC förhoppningsvis genomför på ett bättre sätt nästa gång. Även om ljudet inte är riktigt lika bra på grund av avsaknaden av Beats Audio är One max fortfarande helt genial som mediespelare – i synnerhet när man tittar på film och video vilket den fina 5,9-tumsskärmen passar utmärkt till. Både med och utan hörlurar.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt.
Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.

LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.

Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.

ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.