Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Ljud till TV:n

TV-ljudet suger!

Trött på TV-ljudet? I så fall är du inte ensam. Här är sju sätt att lyfta ljudkvaliteten till nya höjder!

Av / 2013-03-30 - 07:00
Ljud till TV:n
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Fysikens lagar kan man inte göra någonting åt. En platt TV har alltid ett platt ljud. Och eftersom ljudet är halva upplevelsen så rekommenderar vi å det starkaste att du uppgraderar med en ljudanläggning. Det är ju trots allt inte speciellt spännande med en vrålande Hulken som låter som Musse Pigg …

Som tur är behöver det inte vara dyrt. Bara du vet vad du vill ha. Om du tänker lyssna mycket på musik kan det vara värt att lägga pengarna på en stereo i stället för en hemmabio med bakhögtalare. Många av oss har dessutom ett oregelbundet rum som inte passar så bra till högtalare bakom soffan.

Omvänt kan en äkta surroundanläggning ge ännu tuffare filmkänsla när den målar upp en ljudbild som breder ut sig i hela rummet. Till sist finns ljudlimporna, som är en enkel uppgradering som inte tar så mycket extra plats.

Surround och trådlöst
De allra flesta tänker surround när de ska köpa ljud till TV-rummet. Ljudeffekter som kommer bakifrån och en rumsklang som formligen omsluter soffan bidrar till att suga in lyssnaren i handlingen. Så länge anläggningen låter tillräckligt bra, vill säga. De flesta som köper en billig anläggning att ha till TV:n väljer en billig hemmabio. Och eftersom ingen vill ha kablar överallt så är 5.1-hemmabioanläggningar med trådlösa bakhögtalare populära. De gör ju att man slipper dra högtalarsladdar tvärs över hela golvet. Visserligen är själva högtalarna inte trådlösa, utan signalen till dem överförs trådlöst till en liten förstärkare som göms bakom soffan. Därifrån dras vanliga kablar ut till båda högtalarna. På så sätt slipper man ha långa kablar från TV-hyllan tvärs över golvet till varje bakhögtalare.

I detta test är hemmabioanläggningarna av just denna typ. Vi har fått tag i tre av de mest populära systemen från LG, Samsung och Sony.

Ljudlimpor och stereo
Andra alternativ är en ljudlimpa – alltså en högtalarpanel som innehåller både förstärkare och element och som sitter under TV:n – eller en stereo. En av de mer populära stereoanläggningarna kommer från Bose och heter Bose CineMate II GS. Den har lite bättre dynamik än den billigare CineMate II-modellen och en programmerbar fjärrkontroll som även kan styra andra komponenter, till exempel TV:n.

Även om det säljs färre ljudlimpor än 5.1-anläggningar så är limporna ett segment som växer stadigt. Många upptäcker att det inte passar så bra med bakhögtalare i deras vardagsrum, om de till exempel har en hörnsoffa och ett rum som inte är tillräckligt symmetriskt för att få ett riktigt surroundljud från bakhögtalarna. Om TV:n sitter på väggen nära ett hörn är det kanske mest praktiskt att satsa på en ljudlimpa, helst med en trådlös subbas. Vi har testat två sådana, en från JBL och en från Philips, den senare har dessutom inbyggd blu-ray-spelare.

Hifi
Renodlade stereoanläggningar har också sina anhängare, och de som köper en sådan tycker att man visserligen får många högtalare om man köper ett komplett hemmabiosystem men att ljudet ändå inte håller samma klass som i en bra stereokombination. Det är kanske lite roligare när man tittar på film, men kommer inte i närheten när man lyssnar på musik. Och då väljer många musiken.

En av Hi-Fi Klubbens bästsäljare i prisklassen är nätverksförstärkaren Denon Ceol Piccolo och stativhögtalarna DALI Zensor 1, som har ett paketpris på 6 800 kronor. Många kompletterar med en subbas direkt eller köper en efteråt. Därför har vi testat både med och utan subbasen DALI Fazon Sub, som ökar priset med 3 500 kronor. Denon/DALI är för övrigt den enda testdeltagaren som behöver kompletteras med högtalarkabel. Vi rekommenderar kabel på lösmeter, för ungefär 35–50 kronor metern.

Extra funktioner
Oavsett vilken produktkategori du väljer så har de olika alternativen olika funktioner. Några apparater är väldigt grundläggande, till dem måste du komplettera med en blu-ray-spelare på egen hand. En sådan anläggning är enklast att koppla in till TV:n med en optisk digitalkabel. Om anläggningen dessutom har en RCA-stereoingång (linjeingång) kan den exempelvis användas till en skivspelare. Då behöver du en grammofonförstärkare (RIAA-steg) om inte skivspelaren har en sådan inbyggd.

Vissa anläggningar kan strömma musik och video via hemnätverket. Några har inbyggd blu-ray-spelare, ofta med smart-TV-portal. Kolla själv om portalen har vad du behöver. Några har till exempel Netflix, andra inte. Andra anläggningar har AirPlay, vilket förenklar trådlös musikströmning från Apple-apparater. I detta test är det bara en som har detta, stereon från Denon/DALI.

Produkter i detta test

Samsung HT-E6750W

Klart välljud

Med hjälp av golvstående högtalare både fram och bak samt radiorör i signalvägen kan Samsung bjuda på fina ljudupplevelser.

Stort och öppet ljud Bäst i klassen med film Funkar med musik Autokalibrering
Basen är lite baktung
Läs hela testet

Bose CineMate II GS

När storleken räknas

Cinemate är en väldigt liten ljudanläggning som dessutom är enkel att sköta.

Stor ljudbild Användarvänlig
Begränsat frekvensregister
Läs hela testet

JBL Cinema SB400

En riktig hårding

Trots sina uppenbara begränsningar är Cinema SB400 en pigg och billig ljudlimpa som låter riktigt tufft.

Pigg subbas Tufft ljud
Smal stereobredd Aningen grov diskant
Läs hela testet

Philips HTB5150D

En limpa med allt

Få andra kan skryta med en ljudlimpa som har inbyggd blu-ray-spelare och trådlöst nätverk i den här prisklassen.

Blu-ray-spelare med 3D Distinkta övertoner Nätverksstreaming
Smal stereobredd
Läs hela testet

Sony BDV-N790W

Kompakt surround

Sonys lilla hemmabiosystem är enkelt att möblera med.

Lättmöblerad Autokalibrering Ganska kraftfullt ljud
Aningen monoton bas Försiktig diskant
Läs hela testet

LG BH9520TWN

Inte bra nog

Jösses vilka stora högtalare! Det kan ha sina fördelar, fast i detta fall är storleken en nackdel.

Stort filmljud
Monoton bas Instängd klang i stereo
Läs hela testet

Denon Ceol Piccolo och DALI Zensor 1

Äkta hifi

Detta är anläggningen för alla som tycker att musik är allra viktigast.

Upplöst och musikaliskt
Ingen djupbas utan subbas
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen