Search
Generic filters

Järnkoll

Järnkoll

Piega PS 1 Sub

Piegas små högtalare saknar egentligen bara en enda sak. Här är lösningen: en kompakt subbas av samma hög kvalitet

Ljud & Bild tycker

Stram och välkontrollerad. Lättplacerad. Praktfull konstruktion.
Passar inte i våldsamt stora rum. Bara manuella inställningar
Piega PS 1
250-watts aktiv subbas
22 cm baselement
Aluminiumkabinett
Nedre gräns: 24 Hz
Pris: 14 500 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 14500 kr

Små högtalare har en sak gemensamt och det är att de har en begränsad räckvidd i basregistret. Djupbas är uteslutet. Ingenjörerna strävar förgäves med att försöka få ut ordentligt med bas ur de små kabinetten för att högtalarna ska bli trovärdiga musikförmedlare. Piegas småhögtalare är inget undantag. Modeller som TP3, TP5 och till och med de avsevärt större TC 30X mår bra av lite bashjälp. Haken är att det är svårt att hitta en subbas som är tillräckligt flink för att hänga med de blixtsnabba och superexakta Piega-högtalarna.

Svaret på problemet ligger närmare till hands än man kanske tror. För vad passar väl bättre till Piega-högtalare än en Piega-subbas? Schweizarnas nya PS 1 är en kompakt och relativt billig modell som inte är mer än 41 cm bred och 32 cm djup, och som tillför en extra oktav i basen till ett par i övrigt så utmärkta TP3-stativhögtalare. Subbasen har en 250-watts basförstärkare som driver ett 22-cm baselement som är monterat i botten av ett aluminiumkabinett med basreflexport.

Ratta själv
Fördelen med att ha baselementet i botten är att subbasen inte blir så nogräknad med placeringen. PS 1 kan stå nästan var som helst och Piega har dessutom försett den med rikliga inställningar. Man kan justera fasen, känsligheten och övre delningsfrekvensen steglöst – och så kan man självfallet reglera basnivån. Förutom både linje- och högtalaringångar (låg- och högnivå) till förstärkaren finns en extra kontakt som kan kopplas till ytterligare en subbas. Det enda som PS 1 egentligen saknar är automatisk kalibrering av alla parametrar, vilket man hittar på en del subbasar från exempelvis XTZ och Velodyne.

Schweizisk precision
När allt är installerat och klart fyrar subbasen av bas hela vägen ner till 24 Hz. Det är djupare än vad kontrabasar och konsertflyglar sträcker sig, och tillräckligt för de allra flesta av oss. Men någon äkta djupbas (under 20 Hz) är det inte. Vill man ha sådant kostar det mycket mer.

Men Piega-subbasen har precis den bestämda precision vi förväntar oss av en subbas. Vilket gör att den passar alldeles förträffligt, inte bara till Piegas högtalare utan till allt som kan behöva en extra oktav längst ned. PS 1 har inte bara järnkoll på basgitarrer och trummor, den ger röster, gitarrer, piano, ja de flesta instrument, en extra dimension – utan att färga ljudbilden det minsta.

Slutsats
Piega-subbasens enda nackdel – bortsett från att den saknar automatisk kalibrering – är att den inte hänger med de allra största förstärkarna. Och den trivs inte utomordentligt i stora rum. Då bör man överväga en mycket större modell, till exempel Piegas PS 2 eller någon större variant från REL, Velodyne eller JL Audio. Men för de flesta som har ett par mindre högtalare från Piega eller någon annan, i stereo eller surround, är detta så nära perfektion man kan komma för pengarna. Och konstruktionskvaliteten är det ingen som lyckats bättre med i prisklassen.
 

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Järnkoll

   data-srcset

  Om du tycker att stereon eller hemmabion låter lite anemisk och livlös så kan det bero på akut brist på BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anläggningen!!

  (Foto: Tillverkare)

  När du vill återskapa jordbävningar, explosioner eller jättekliven från en Tyrannosaurus Rex i hemmabion räcker det inte med mesig liten högtalare. Du behöver en tvättäkta sub!

   data-srcset

  Vill du ha djupbas, ordentlig bas som ruskar om dig och sätter omvärlden i gungning? Då behöver du en rejäl subbas!

   data-srcset

  Ingen högtalartyp är så mytomspunnen som den dedikerade bashögtalaren. Platsar den i en högkvalitativ musikanläggning eller gör man bäst i att använda den endast till film?

   data-srcset

  Akurate 242 är en imponerande högtalare, både ljud- och utseendemässigt.

  Detta är det enklaste sättet att få bra bas vi någonsin varit med om!

  Om du vill slippa se subbasen helt kan ett alternativ vara att gömma den under soffan.

  Bang & Olufsens nya bashögtalare BeoLab 11 är mer än en prydnad – här handlar det om en kraftfull subbas i en ytterst liten och elegant inpackning.

  Skulle du av en eller annan anledning inte tycka att ett par stora partyhögtalare ger tillräckligt med bas så kan du komplettera med någon av de här subbasarna.

  Piegas små högtalare saknar egentligen bara en enda sak. Här är lösningen: en kompakt subbas av samma hög kvalitet

  Bas är en väsentlig del av ljudupplevelsen oavsett om du lyssnar på musik eller tittar på film. Och den bästa basåtergivningen får du med en särskild djupbashögtalare. Vi har testat sex subbasar i olika storlekar och prisklass, med ett enda mål: att ruska liv i din anläggning ordentligt!

  Många tror att en subbas är en slags boombox. Men en subbas av hög kvalitet bevisar att musiken aldrig är komplett utan ett stabilt fundament. Vilket de här duellanterna bekräftar!