Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: iPad Pro 9.7″

Apples stora lilla triumf

På vissa områden bättre än stora Pro och i ett mer portabelt format. Men knappast en ersättare för datorn.

Publicerad 2016-04-12 - 00:12
iPad Pro 9.7″
Jonas Ekelund

Vid den förra iPad-lanseringen var det många av oss som saknade den förväntade iPad Air 3. Istället fick vi jättelika iPad Pro på 12,9 tum, och när Apple nu släpper en ny 9,7-tums modell så är det en normalstor proffsmodell. Kanske är det så att Apple inte kan banta storlek och vikt så mycket mer, utan istället väljer att packa in mer teknik? Det verkar åtminstone vara en del i deras strategi att positionera iPad som en ännu mer slimmad dator än dagens 2-in-1.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion
Vid första anblicken ser Pro ut precis som Air 2. Samma storlek, samma vikt och precis samma design. Med undantag för att den kan fås i rosa guld. Men tittar man närmare ser man skillnader. I över- och underkanten sitter det två högtalare precis som på storebror. På långsidan hittar man en Smart Connector för att ansluta tillbehör. Och på baksidan hittar man äntligen en riktig blixt, samt en kameraoptik som sticker ut lite från chassit.

Se fler bilder här

iPad Pro 12,9 iPad Pro 9,7
Skärm 5,6 miljoner bildpunkter Större färgomgång, True Tone
Kameror Samma som iPad Air 2 Samma som iPhone 6S
Ljud 4 rejäla högtalare 4 normala högtalare
Prestanda 2,26 GHz Apple A9X 2,16 GHz Apple A9X
Minne 4 GB RAM 2 GB RAM
Fysiskt 6,9 mm tunn, 713 gram 6,1 mm tunn, 437 gram
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Skärm
Med samma storlek och upplösning som på iPad Air 2 så har den faktiskt samma punkttäthet som stora Pro. Jämfört med Air har dess prestanda dock förbättrats rejält. Den är 25 % ljusstarkare, reflekterar 40 % mindre ljus och har 25 % bättre färgmättnad. Mycket av tekniken hittas i stora Pro, men man har faktiskt gått ännu längre. Sensorer läser av omgivningens ljus och anpassar ljusstyrka och färger så att man får en naturligare upplevelse. Denna True Tone kan, liksom Night Mode, slås av när man behöver färgäkthet. Kort sagt är det Apples bästa iPad-skärm hittills.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Kamera
Förvånande nog är nya Pro också den första iPad som har fått lika bra kameror som de senaste mobilerna. Den framåtriktade kameran är samma 12 megapixels kamera som sitter i iPhone 6S och med samma True Tone blixt. Förhoppningsvis är det få som använder en iPad som sin vardagskamera, men det är bra för tillämpningar som att digitalisera dokument. Och om man snabbt behöver få in ett foto är det skönt att slippa överföra från mobilen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Men det är nästan en större affär att selfiekameran har uppgraderats till sista generationens 5 megapixels kamera. Ganska många använder iPaden för Facetime och en bättre kamera gör mycket för videokvaliteten. Uppskattat är även Retina Flash så man kan använda skärmen som blixt. Apropå video så kan den framåtriktade kameran även skjuta 4K video med samma bildstabilisering som i iPhone.

sushi light ipad air 2 sushi light iphone 6s sushi light ipad pro
<
>
Matbild bra ljus (iPad Pro 9,7)
sushi dark ipad air 2 sushi dark iphone 6s sushi dark ipad pro
<
>
Matbild svagt ljus (iPad Pro 9,7)

Ljud
Som nämnt har även lilla Pro fyra stycken högtalare i kortsidorna. Liksom på den stora modellen så anpassar sig ljudet utefter hur man håller den så att man alltid får stereoljud. De övre högtalarna använts för det högre registret medan de nedre återger bastoner. Tyvärr har man inte fått plats med de resonanskammare som ger stora Pro så imponerande ljudresurser. Men det är ändå ett stort steg upp för spelljud eller att lyssna till Youtube-klipp.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Användning
Den stora frågan är om Pro är den laptop-ersättare som Apple hävdar. Visst är det praktiskt att kunna koppla in ett tangentbord när man ska skriva något lite längre. Men ska man använda den hela dagen vill man nog ha ett större tangentbord som på en laptop, eller på stora Pro för den delen. Och visst är pennan fantastisk för att kunna göra fina justeringar i ritningar, eller för att skissa ned sina senaste idéer. Men då saknar man den större skärmen på 13-tummaren.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Man saknar även anslutningsmöjligheter från datorn, som att kunna sticka i ett minneskort eller ett USB-minne och komma åt alla sorts filer. Men huvudproblemet är att iOS inte riktigt är ett operativsystem för produktivitet på samma sätt som OSX är. Det är ofrånkomligt att man i en blandad miljö på ett företag kommer att stöta på saker som inte stöds eller inte kan köras. Så visst är Pro en surfplatta som man kan jobba på, men ännu inte en ersättning för en laptop.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Prestanda
På insidan hittar vi samma A9X processor som i storebror, men inte riktigt lika snabb. Det gav oss 4-7 procent lägre mätvärden i testerna, medan grafiken var upp till 15 procent långsammare. Men om man jämför med Air 2 är det fortfarande ett monster, med upp till 70 procent bättre prestanda. Kort sagt mer än nog kraft för de senaste spelen och att redigera flera stycken 4K-videoströmmar samtidigt. Så nog finns det hästkrafter nog för alla typer av jobb.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Slutsats
Lilla iPad Pro lånar hästkrafterna och de praktiska tillbehören från stora Pro, lägger till en ännu bättre skärm, och kombinerar det med kameran från iPhone 6S. Kort sagt springer den cirklar runt gamla iPad Air 2. Men är den ett alternativ till en laptop? Nej, där tycker vi nog stora Pro fungerar bättre i så fall. Men vill man ha en mindre och mer portabel surfplatta som man kan jobba lite på när det behövs så fungerar den absolut. För sin storlek är den magnifik.

 

Ljud & Bild tycker

Makalös skärm och bra ljud. Lika bra kameror som iPhone 6S. Smidigare att ha med sig än stora Pro. Kostsam, speciellt med mycket minne. iOS begränsar dess möjlighet att ersätta en dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen