TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Ultimate Ears TripleFi 10

Alla goda ting är tre

Ultimate Ears TripleFi 10 har tre högtalarelement till varje öra för att kunna återge hela frekvensregistret kristallklart.

forfatter
Publicerad 2011-03-14 - 19:12
Ljud & Bild tycker
Särklassig ljudkvalitet.
Aningen stora.
Specifikationer
  • 3-vägs öronsnäckor
  • Omfång: 10–17 000 Hz
  • Impedans: 32 ohm
  • Känslighet: 117 dB
  • Brusdämpning: 26 dB

Ultimate Ears anses ha några av marknadens bästa hörlurar. De var först med att bygga öronsnäckor med flera högtalarelement till varje öra, allt för att dela upp frekvensregistret och på så sätt ge ett renare ljud med markant förbättrad dynamik.

TripleFi 10 är Ultimate Ears toppmodell bland de universella öronsnäckorna (det finns specialanpassade modeller som kostar mer). Hela tre högtalarelement återger ljudet i varje öra, med ett passivt delningsfilter som skickar bas, mellanregister och diskant till olika element. Nackdelen är att snäckornas yttre hus inte kan ha normal storlek om det ska få plats med delningsfiltret och elementen, så TripleFi 10 sticker ut ungefär två centimeter ur örat. Därför har lurarna en bygel som viks runt örat för att hålla snäckorna på plats, och det är inga problem att jogga eller vara aktiv på annat sätt. Det ingår kuddar i fyra olika storlekar så att de passar alla öron.

Vill du ha handsfree-funktion till iPhone så är det TripleFi 10vi-modellen du ska ha. Den kostar en femhundring extra och har inbyggd mikrofon och svarsfunktion.

I mina öron sitter TripleFi 10 väldigt bra, jag tänker aldrig på att de sticker ut en del så länge jag inte försöker luta huvudet mot sätet i bilen, bussen eller flygsätet.

Den stora aha-upplevelsen infinner sig när iPoden börjar ge ifrån sig toner. Björks hyschande på ”It’s Oh So Quiet” på albumet ”Post” framträder mycket tydligt, och den behärskade kontrabasen återges med ett fundament som få andra snäckor kan få till.

Dragspelet ligger lite ut mot vänster och har en rundare klang än jag är van vid. Björks röst är dessutom mindre vass än med många andra snäckor. Ändå finns en fin övertonstruktur runt stämman. Och dynamiken är i en klass för sig. Hör bara hur forte-partierna med hela orkestern återges. Allt låter starkt, men ändå luftigt, och hela ljudbilden är mycket städad. Det vill säga, så länge iPoden inte pressas för hårt. Dess förstärkare är inte tillräckligt kraftig för att verkligen visa vad de här lurarna är kapabla till. Koppla till en bra hörlursförstärkare så övertygar TripleFi 10 däremot med en vansinnig attack, utan att låta hårt eller vasst. Då är det särskilt roligt att lyssna på krävande klassisk musik som Tjajkovskijs ”Svansjön” eller Holsts ”Planeterna”. Det är en fin kontroll på orkestern som bara saknar det lilla sista i övertonregistret för att få full pott. Jämfört med ett par fina hörlurar av det öppna slaget är nämligen flöjterna och trianglarna lite tillbakadragna. Med akustiskt brusdämpande öronsnäckor går det dessutom inte att bortse från att inre ljud från huvudet och kraniet hörs tydligare än med utvändiga kåpor. När du sväljer och tuggar förändras hörselgångarna en liten aning, vilket kan räcka för att ljudet ska förändras pyttelite.

Slutsats
De kostar en del men det finns inte många öronsnäckor som är lika bra som TripleFi 10. Särskilt dynamiken utmärker sig. Varje trumslag smäller till stenhårt, och dör sedan ut lika fort som det kom. Det finns mycket luft runt instrumenten och sällan har vi hört så klara sångröster. Basresponsen är häftig utan att bli för fet, och rent allmänt finns det inte mycket att klaga över. Inte ens de bästa hörlurarna får Ultimate Ears snäckor att skämmas, även om vi skulle kunna önska oss ännu lite mer luft längst upp i registret. Men det är hårklyverier. Är du på jakt efter öronsnäckor som verkligen tål en omgång och som återger musiken med samma mästerliga ljudkaraktär på alla nivåer så kan du sluta leta nu. Om du inte har någonting emot att snäckorna sticker ut en bit, förstås.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend