Search
Generic filters

: Trådlösa träningsproppar

Bra ljud till träningen

Är du på jakt efter ett par nya proppar till gymmet? Häng med här!

Alla som besökt det lokala gymmet bör ha lagt märke till hur många det är som ränner runt med proppar i öronen. Musiken gör ansträngningarna lite lättare och kan samtidigt ge en bra bakgrund och ett lagom tempo på en löprunda. Ihop med pulsmätare och annan avancerad utrustning kan hörlurar också agera löparcoach som motiverar med diskreta uppmaningar i örat. Det ger den extra lilla gnistan som behövs när kroppen inte orkar mer. Har du inte redan investerat i ett par trådlösa hörlurar så får du här ett litet urval av alla möjligheter.
Samtliga testade modeller är trådlösa i den bemärkelsen att de kopplas till mobilen via Bluetooth. Att koppla lurarna till mobilen med sladd är passé, åtminstone om man ska tro Apple. Ingen av testdeltagarna är dock helt trådlös, eftersom de fortfarande har en kabel eller någon form av bygel som går bakom nacken. Skälet är enkelt. Träningslurarnas huvudsakliga uppgift är att sitta kvar i örat, hur mycket du än studsar runt. Själva propparna är dessutom utformade på ett sådant sätt att de ger ett bättre grepp i hörselgången och förhoppningsvis sitter kvar när du börjar svettas. De olika märkena i testet har löst detta på olika sätt – och med varierande framgång.
Men det räcker inte med att propparna sitter fast. De får naturligtvis gärna låta bra också, framför allt som vi befinner oss i prisklassen runt och strax över tusen kronor. Återigen skiljer sig resultaten mycket beroende på vilka märken vi har fått tag i och det är naturligtvis en smaksak om man vill ha en tung bas när man egentligen bara är ute efter ett tempo och lite uppmuntrande meddelanden för motivationens skull.
Den sista parametern som är värd att ta med är alla extrafunktioner som börjar dyka upp i den här kategorin hörlurar. En del tillverkare har stoppat i pulsmätare i den ena öronproppen, som kan användas som substitut för en smartklocka eller ett aktivitetsarmband. Det är smart men märks tydligt på priset, plus att batteritiden får sig en törn. Men det kan ändå vara värt att överväga om man är intresserad av en sådan funktion.

Så testade vi
Tillverkarna blev ombedda att ställa upp med deras senaste trådlösa modell som är avsedd för träning. Varje testdeltagare är betygsatt efter passform, ljudkvalitet, batteritid, extrafunktioner och pris. De är testade både till vardags och med löpning och styrketräning. Varje recension avrundas med en slutsats och ett totalbetyg.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Ljud i kraniet

Trekz Titanium ska inte stoppas in i örat utan pumpar in ljudet genom kindbenet.

Ljud & Bild tycker

Titanbygeln sitter som fastklistrad på huvudet. Eftersom du har öronen fria kan du fortfarande höra vad som händer runt omkring.
Som förväntat är ljudet inte vansinnigt djupt eller högt. Användbarheten är en smula begränsad.
AfterShokz Trekz Titanium
Bone Conducting Technology
Bluetooth
Titanbygel med inbyggd fjärr
Svettålig (IP55)
Vikt: 36 gram
Batteri: 6 timmar
Webb: aftershokz.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1300 kr

Hörlurarna från Aftershokz skiljer sig från resten av startfältet på en ganska så väsentlig punkt. I stället för att propparna stoppas in i öronen så ska de sättas fast på utsidan av huvudet. Ljudet transporteras in till i innerörat genom kindbenet. Ja, det kan låta märkligt, men det fungerar förvånansvärt bra. Anledningen till den här konstruktionen är att du fortfarande ska kunna höra vad som händer omkring dig, när du springer eller cyklar utomhus. I stället för att stänga in sig i sin egen lilla bubbla kan man höra trafik, fågelkvitter, de egna stegen och andetagen. Det finns en poäng med galenskapen.
Bygeln är gjord av titan och sitter lätt och bekvämt på huvudet. Hur mycket du än skakar på skallen så sitter den kvar. Knapparna som justerar volymen sitter på bygelns högra sida. Jag tyckte de var trassliga och svåra att hitta till en början.

En ny upplevelse
Det säger sig nästan självt att man inte får samma ljudkvalitet med ett par ”bone conducting”-lurar som med konventionella öronproppar. Av just det skälet kan jag förlåta ett både lägre och plattare ljud. Ändå blev jag imponerad av hur väl Trekz Titanium faktiskt lät och kunde mycket väl uppskatta hörlurens udda egenskaper. Konstruktionen gör att det slipper ut en del ljud, och det är svårt att höra musiken om det är för mycket oväsen i närheten, så Trekz passar bäst för utomhusbruk.

Slutsats
Trekz Titanium är en kul skapelse. De är sköna att ha på sig och låter trots sina naturliga begränsningar bra. Tyvärr är användningsområdet en smula begränsat eftersom de inte passar till mycket annat än utomhusaktiviteter. Där är de å andra sidan utmärkta.

Väntade oss mer

Tveksam passform och platt ljud gör oss besvikna på Jaybird.

Ljud & Bild tycker

Designen är snygg och appen som ingår är bra. När man hittar rätt proppar sitter de utmärkt.
Ljudet kan kännas en aning platt. Lösningen med löstagbart batteri fungerar uselt och gör fjärrkontrollen för tung.
Jaybird Freedom F5
Bluetooth
Fjärrkontroll på kabel
Vatten- och svettålig
Vikt: 14 gram
Batteri: 4 timmar

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Jaybird har tidigare fått mycket beröm för sin Jaybird X2, som både hade bra ljud och var bekväm att ha på sig. Nya Freedom bygger vidare på egenskaperna från den modellen, fast gör det i ett mindre paket, vilket många säkert uppskattar. De små propparna innebär dock att en del av mekaniken har fått flytta ner i fjärrkontrollen, som därför vuxit i storlek.
Batteritiden uppskattas bara till fyra mesiga timmar, men kan pumpas upp till åtta om du knäpper på ett litet batteripaket på fjärrkontrollen. Jag gillar idén i teorin, men inte i praktiken. Fjärrkontrollen blir helt enkelt för stor och klumpig, och orsakar att ena proppen mycket lätt trillar ur örat.

Trist ljud
När det gäller ljudet måste jag erkänna att jag tyckte att det var lite platt och tråkigt. Dessutom måste det sägas att Jaybird Freedom är ett par hörlurar som måste in långt i hörselgången och sitta tätt för att ge ifrån sig bästa möjliga ljud. Man måste därför prova sig fram bland de medföljande propparna och vingarna tills man får ut optimalt ur dem. Personligen är jag inte så förtjust i proppar som sitter så tätt, så jag blev aldrig riktigt förälskad i dem. Vingarna satt inte heller riktigt bra i mina öron, de var antingen lite för stora eller lite för små. Ljudet kan förbättras ytterligare med equalizern i den medföljande appen, men det blev aldrig fullt så djupt som jag föredrar.

Slutsats
Jaybird Freedom ser ut och känns som en kvalitetsprodukt. Det är dock inte alla som kommer att gilla vingarna i örat, och så är det löstagbara batteriet en dålig lösning. Tas det bort så finns det bara ström till fyra timmar – och sätts det fast så blir fjärrkontrollen en tung kloss på sladden. Med tanke på priset hade jag ärligt talat förväntat mig mer.

Panasonic ger dig vingar

Det är insidan som räknas och Panasonic är inte så dumma som de ser ut.

Ljud & Bild tycker

Panasonics hörlurar låter bra och känns behagliga att ha på sig.
Designen är diplomatiskt uttryckt en smula otraditionell. Fjärren på sladden är för billig och knapparna hårda att trycka på.
Panasonic Wings RP-BTS50E
3D Flex design
Bluetooth
Fjärrkontroll på kabeln
Blått LED-ljus
aptX och AAC
Vatten- och svettålig (IPX5)
Vikt: 23 gram
Batteri: 6 timmar

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Flera gånger har jag stått med Panasonics officiella OS i Rio-hörlurar i handen och undrat över hur de egentligen ska sitta. De böjliga bågarna och vingformade propparna är mer speciella än vackra. Till Panasonics försvar måste vi dock säga att de sitter bekvämt i öronen och inte känns lika klumpiga som de ser ut. Tack vare bågen sitter de till och med stadigt så långt ute att du inte känner dig helt instängd och fortfarande kan höra vad som händer runt omkring. Som en udda detalj kan du tända ett par blå lysdioder om du vill ha ljus i vingarna. Jag kan inte begripa vad den här funktionen ska vara bra för, men det är en kul grej. Fjärrkontrollen på sladden känns tyvärr ganska billig och du måste trycka hårdare än du vill.

Strålande ljud
Lyckligtvis uppvägs det olyckliga utseendet och den dåliga fjärrkontrollen av en god ljudkvalitet. Hörluren stöder de två ljudstandarderna aptX och AAC, och det vågar jag påstå att man hör. RP-BTS50E har en bred och väldefinierad ljudbild. De saknar vare sig bas eller diskant och är rent allmänt riktigt behagliga att lyssna på. Det kan man göra i drygt sju timmar åt gången innan de behöver laddas upp igen, vilket är helt godkänt.

Slutsats
Panasonic Wings RP-BTS50E är förmodligen inte det vackraste som har kommit ur Panasonics fabriker, men tack vare en fin insida låter de otroligt bra och förtjänar ändå en chans. Bågen runt örat är minst sagt lite udda och det känns onaturligt att allt ska sticka ut så långt ur öronen. Bortsett från utseendet och den plastiga fjärren på sladden så är detta ett par synnerligen välljudande Bluetooth-hörlurar till ett rimligt pris.

Massor av bas

Jabras proppar sitter som de ska och spelar både högt och djupt.

Ljud & Bild tycker

Jabra har en enastående passform och bra ljud med massor av bas. Pulsmätaren är dessutom riktigt bra – i synnerhet med tanke på priset.
Den tunga basen går ut över diskanten. Den täta passformen i örat kan kännas lite väl isolerande.
Jabra Sport Pulse Special Edition
Bluetooth
Fjärr på kabel
Pulsmätare
Vatten- och svettålig (IP55)
Vikt: 16 gram
Batteri: 5 timmar

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1600 kr

Med Jabra får du precis som hos Bose en pulsmätare på köpet. Det är praktiskt om du inte redan har en och ger Sport Pulse SE en liten fördel gentemot de andra modellerna i samma prisklass. Gemensamt för båda är dock också en sämre batteritid eftersom pulssensorn är duktig på att käka ström. Anledning till Jabra kallar detta för en Special Edition är att den jämfört med föregående modell har en möjlighet att beräkna din optimala syreupptagning med hjälp av pulsmätaren. En liten bonus. Till hörluren ingår en sofistikerad app som kan verka lite överväldigande med alla sina inställningar.
Tack vare ett brett urval av proppar är passformen otroligt bra. Särskilt de speciella vingarna som finns i tre storlekar och biter sig fast fint både längst upp och längst ner inuti örat. Somliga kanske tycker att det känns lite väl isolerande, men en sak är säker: de sitter som de ska.

Tung bas
Ljudet är det inte heller mycket fel på och Jabra ger mycket för pengarna om du gillar lurar som kan spela högt och djupt. Ljudet är trevligt tungt och basen trycker till. Nästan lite väl mycket, och tillsammans med den täta passformen kan jag sakna lite mer diskant.

Slutsats
Med Sport Pulse Special Edition har Jabra fått till det. Tack vare specialdesignade proppar och vingar är passformen otroligt bra och hörlurarna spelar både högt och djupt. Huruvida man vill ha den täta passformen och det tunga ljudet får vara upp till var och en. Vill man fortfarande kunna höra vad som händer runtomkring och tung bas inte är något att eftersträva så bör man kanske leta efter något annat.

Plantronics Backbeat Fit
Backbeat Fit är sköna att ha på sig och låter bra.
JBL Reflect Contour
Till och med en uthållig motionär får svårt att tappa JBL ur öronen.
Bose Soundsport Pulse
Bose har ett bra ljud men inget vidare batteritid.

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!