Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

7 trådlösa hörlurar

Slipp sladdar

Att hålla sig väl med grannarna utan att behöva snubbla på sladdar är en tilltalande kombination. Här är de bästa trådlösa hörlurarna just nu.

Vi som gillar att sitta uppe sent och titta på film eller lyssna på musik blir lätt impopulära hos grannarna. Man kan visserligen dra ner volymen men det förtar ju mycket av tjusningen. Alltså är hörlurar den uppenbara lösningen på problemet. Men ännu fler sladdar över golvet slipper man gärna och där kommer så klart trådlöst in som räddaren i nöden.

Trådlösa lurar är dessutom inte bara en estetisk fråga. Pensionärer kan titta på TV på vilken volym de vill utan att riskera att snubbla på en sladd och bryta lårbenshalsen. Det är också en höjdare när man inte vill sitta still och lyssna på musik. Gör städningen lite roligare med favoritlåtarna utan att behöva överrösta dammsugaren. Eller varför inte ta med lurarna ut på balkongen eller till och med till badrummet.

Analogt eller digitalt
Tidigare hade vi två trådlösa tekniker för hörlurar. Antingen körde man med infrarött ljus vilket gav ett ganska bra ljud men krävde fri sikt mellan sändaren och mottagaren. Eller så använde man helt enkelt radio, eller RF som beteckningen är på kartongen. Det ger en utmärkt räckvidd och funkar till och med genom ett par väggar. Nackdelen är att det är snudd på omöjligt att få en ren signal. Brus och störningar är mer regel än undantag.

Nu har det dock kommit en ny lösning som så klart är digital. Man sänder fortfarande med radio men ligger på gigahertz-frekvenser istället för megahertz. Fördelen är att man kan få en utmärkt ljudkvalitet, dock på viss bekostnad av räckvidden. Vissa rapporterar även att de får störningar av trådlösa nätverk eftersom samma frekvenser används. Det verkar dock variera med vilken utrustning som används och hur den är placerad. Är man orolig kan det vara bra att se till att man har öppet köp så att man kan returnera lurarna om det blir problem.

En annan mer uppenbar skillnad är att det än så länge är en ganska stor prisskillnad mellan analoga och digitala lurar. Det är förklaringen till att det finns så många gamla analoga modeller i butikerna. Tillverkarna fortsätter helt enkelt sälja dem så längre det går tills man har lyckats få ner priserna på de digitala. Än så länge kostar det tyvärr att få bra trådlöst ljud.

Annons
Testkriterier
Vi bad tillverkarna om deras aktuella modeller av trådlösa hörlurar. Vi satte dock en prisgräns på dryga 1 500 kronor. Tyvärr är många modeller ute i butikerna gamla och säljs bara tills lagren tar slut. Det gjorde att tillverkare som AKG, Beyerdynamics och Koss valde att avstå.Lurarna kopplades till en förstärkare och vi lyssnade på en mängd musikstilar från CD-inspelningar av god kvalitet. Vi provade även radio- och TV-sändningar för att höra hur talkvaliteten blev. Förutom ljudkvaliteten var hanteringen viktig för betyget, speciellt hur lätta lurarna är att ladda. Vi bedömde även byggkvaliteten då hörlurar ofta blir omilt behandlade. Dessutom satte vi betyg på hur bekväma de var att ha på sig. Slutligen sattes ett totalbetyg där vi även vägde in prisvärdet.

Produkter i testet

Sony MDR-RF4000

Alla rätt från Sony

Snygga, smarta och välljudande utan några direkta brister. Toppklass.

Mycket bra ljud Bra laddare Automatisk avstängning
Väl stora

Sennheiser RS160

Trådlös HiFi

Krånglig hantering gör att de annars mycket välljudande lurarna missar segern.

Batterimöjlighet för sändaren Bra batteritid Utmärkt ljud
Ingen laddningsstation Dåligt placerad volymkontroll

Thomson WHP3569

Budget på alla sätt

Ett gott första intryck förtas av opraktiskt hantering och halvdant ljud.

Snygga Hopfällbara
Ingen batteriladdning Dåligt ljud

Sennheiser RS120

Bästa analoga lurarna

Bra ljud och otroligt smidig hantering, men smakar det så kostar det.

Skön passform Smidigaste laddningen Bra ljud
Dyra för att vara analoga Illa placerad frekvensratt

Philips SHC5100

En gyllene medelväg

Lågt pris ger bökig hantering men förvånansvärt bra ljud. En godkänd kompromiss.

Prisvärda Helt okej ljud
Laddas med sladd

Hama FK-968

Plastig standardlur

Det enda som sticker upp över medelmåttigheten är prislappen.

Laddningsstation Automatiskt frekvensval
Plastiga För dyra

Arkon HP3080

Tokbilliga TV-lurar

Ska man bara titta på TV utan att störa duger Clas Ohlsons lurar bra.

Billiga!
Vek konstruktion Brusar Bökig laddningsanslutning
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.