TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 7 trådlösa hörlurar

Slipp sladdar

Att hålla sig väl med grannarna utan att behöva snubbla på sladdar är en tilltalande kombination. Här är de bästa trådlösa hörlurarna just nu.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 13:00
Produkter i testet
 • Sony MDR-RF4000
 • Sennheiser RS160
 • Thomson WHP3569
 • Sennheiser RS120
 • Philips SHC5100
 • Hama FK-968
 • Arkon HP3080
 • Vi som gillar att sitta uppe sent och titta på film eller lyssna på musik blir lätt impopulära hos grannarna. Man kan visserligen dra ner volymen men det förtar ju mycket av tjusningen. Alltså är hörlurar den uppenbara lösningen på problemet. Men ännu fler sladdar över golvet slipper man gärna och där kommer så klart trådlöst in som räddaren i nöden.

  Trådlösa lurar är dessutom inte bara en estetisk fråga. Pensionärer kan titta på TV på vilken volym de vill utan att riskera att snubbla på en sladd och bryta lårbenshalsen. Det är också en höjdare när man inte vill sitta still och lyssna på musik. Gör städningen lite roligare med favoritlåtarna utan att behöva överrösta dammsugaren. Eller varför inte ta med lurarna ut på balkongen eller till och med till badrummet.

  Analogt eller digitalt
  Tidigare hade vi två trådlösa tekniker för hörlurar. Antingen körde man med infrarött ljus vilket gav ett ganska bra ljud men krävde fri sikt mellan sändaren och mottagaren. Eller så använde man helt enkelt radio, eller RF som beteckningen är på kartongen. Det ger en utmärkt räckvidd och funkar till och med genom ett par väggar. Nackdelen är att det är snudd på omöjligt att få en ren signal. Brus och störningar är mer regel än undantag.

  Nu har det dock kommit en ny lösning som så klart är digital. Man sänder fortfarande med radio men ligger på gigahertz-frekvenser istället för megahertz. Fördelen är att man kan få en utmärkt ljudkvalitet, dock på viss bekostnad av räckvidden. Vissa rapporterar även att de får störningar av trådlösa nätverk eftersom samma frekvenser används. Det verkar dock variera med vilken utrustning som används och hur den är placerad. Är man orolig kan det vara bra att se till att man har öppet köp så att man kan returnera lurarna om det blir problem.

  En annan mer uppenbar skillnad är att det än så länge är en ganska stor prisskillnad mellan analoga och digitala lurar. Det är förklaringen till att det finns så många gamla analoga modeller i butikerna. Tillverkarna fortsätter helt enkelt sälja dem så längre det går tills man har lyckats få ner priserna på de digitala. Än så länge kostar det tyvärr att få bra trådlöst ljud.

  Testkriterier
  Vi bad tillverkarna om deras aktuella modeller av trådlösa hörlurar. Vi satte dock en prisgräns på dryga 1 500 kronor. Tyvärr är många modeller ute i butikerna gamla och säljs bara tills lagren tar slut. Det gjorde att tillverkare som AKG, Beyerdynamics och Koss valde att avstå.Lurarna kopplades till en förstärkare och vi lyssnade på en mängd musikstilar från CD-inspelningar av god kvalitet. Vi provade även radio- och TV-sändningar för att höra hur talkvaliteten blev. Förutom ljudkvaliteten var hanteringen viktig för betyget, speciellt hur lätta lurarna är att ladda. Vi bedömde även byggkvaliteten då hörlurar ofta blir omilt behandlade. Dessutom satte vi betyg på hur bekväma de var att ha på sig. Slutligen sattes ett totalbetyg där vi även vägde in prisvärdet.

  Produkter i testet

  Sony MDR-RF4000

  Alla rätt från Sony

  Snygga, smarta och välljudande utan några direkta brister. Toppklass.

  Mycket bra ljud Bra laddare Automatisk avstängning
  Väl stora

  Sennheiser RS160

  Trådlös HiFi

  Krånglig hantering gör att de annars mycket välljudande lurarna missar segern.

  Batterimöjlighet för sändaren Bra batteritid Utmärkt ljud
  Ingen laddningsstation Dåligt placerad volymkontroll

  Thomson WHP3569

  Budget på alla sätt

  Ett gott första intryck förtas av opraktiskt hantering och halvdant ljud.

  Snygga Hopfällbara
  Ingen batteriladdning Dåligt ljud

  Sennheiser RS120

  Bästa analoga lurarna

  Bra ljud och otroligt smidig hantering, men smakar det så kostar det.

  Skön passform Smidigaste laddningen Bra ljud
  Dyra för att vara analoga Illa placerad frekvensratt

  Philips SHC5100

  En gyllene medelväg

  Lågt pris ger bökig hantering men förvånansvärt bra ljud. En godkänd kompromiss.

  Prisvärda Helt okej ljud
  Laddas med sladd

  Hama FK-968

  Plastig standardlur

  Det enda som sticker upp över medelmåttigheten är prislappen.

  Laddningsstation Automatiskt frekvensval
  Plastiga För dyra

  Arkon HP3080

  Tokbilliga TV-lurar

  Ska man bara titta på TV utan att störa duger Clas Ohlsons lurar bra.

  Billiga!
  Vek konstruktion Brusar Bökig laddningsanslutning

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  2 Kommentarer
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
  Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
  Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
  Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
  Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
  PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend