Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av 8 hörlurar

Hörlurar åt folket

Bra ljud behöver inte kosta skjortan. De här lurarna kostar bara en dryg femhundring och de bästa av dem kan användas av alla. Till allt.
Ljud & Bild tycker
Varm klang. Potent bas. Passar iPod.
Färgat ljud. Oraffinerad klang. Inte idealisk komfort.
Specifikationer

Koss UR55
Känslighet: 100 dB
Impedans: 36 ohm
Vikt: 165 g
Typ: Öppen
Pris: 450 kr

Den övre gränsen för hur mycket man kan lägga på hörlurar drar iväg upp ända till sexsiffriga belopp. Men inte ens de mest ihärdiga musiklyssnarna lägger sällan mer än ett par tusenlappar. Vanligt folk vill helst få bra ljud för bara ett par hundralappar.
I detta test har vi hoppat över de allra billigaste modellerna, okända märken som säljs överallt, samt klädmärken som vill vara lite tuffa och sätter sina namn på hörlurar.
De åtta modeller vi synar i sömmarna kostar mellan 500 och 1 000 kronor och ska kunna användas hemma eller med en bärbar spelare om man så vill. Vi har testat bekvämlighet, användarvänlighet och ljudkvalitet. Vi har också tagit en närmare titt på byggkvaliteten. Det är ju ingen idé att köpa en hörlur som går sönder direkt. Eftersom alla modeller är avsedda för bärbart bruk måste de tåla lite omild behandling och att transporteras runt i en väska eller hänga runt halsen.
Bortsett från de små AKG K430 täcker alla testdeltagarna öronen väl. Och bortsett från Beyerdynamic DTX 710 och Koss UR55 har alla slutna öronkåpor så att musik inte slinker ut och oväsen slinker in.
Lurarna testades med en iPod Classic med okomprimerade musikfiler, samt på den lysande hörlursförstärkaren Harmony Design EAR 90. Samtliga deltagare spelades in grundligt i minst 48 timmar innan vi började lyssna.

Öppen eller sluten?
I hörlurarnas kåpor sitter elementen som skapar ljudvågorna, antingen i en sluten, en halvöppen eller en öppen kammare. I en sluten kammare är elementet inkapslat i en tät kåpa, så att ljudet bara kommer ut genom örat. Bakgrundsljud utifrån dämpas med många decibel. Slutna hörlurar kännetecknas ofta av en fyllig klang och bas, men i grova drag kan en halvöppen konstruktion, som släpper ut lite av ljudet från elementet till utsidan, uppfattas som mer luftig. En helt öppen hörlur har högtalarelementet placerat så att det i princip spelar lika mycket på utsidan som på insidan. Vissa sådana hörlurar har en lättare bas, men en luftigare klang.
Detta gäller dock bara generellt, och det finns gott om undantag som bekräftar reglerna.

Decibel och ohm
Två vanliga beteckningar som säger mycket om vad de olika hörlurarna är avsedda för. Decibel-värdet anger hur känsliga hörlurarna är och hur högt ljudtryck de ger ifrån sig med en viss signalstyrka från förstärkaren. De flesta hörlurar som har en känslighet under 100 dB passar mindre bra till bärbara spelare eller förstärkare med låg utgångsspänning. Bara tre extra decibel, 103 dB, ger ett märkbart kraftfullare ljud.
Ohm anger hörlurarnas elektriska motstånd. De flesta MP3-spelare klarar motstånd på runt 64 ohm eller lägre, men många föredrar lurar med högre värden eftersom egenstörningar från förstärkarsteget då dämpas bättre.

Världens första hörlurar
Hörlurar har funnits sedan Thomas Alva Edison experimenterade med inspelning av ljud, fast inte i den form vi känner igen från i dag. De första årtiondena användes hörlurar till morse, radiokommunikation och i telefonväxlar. Den första halvkommersiella hörluren kom först 1937 och var Beyerdynamic DT-48. Det var en hörlur som påminner väldigt mycket om moderna varianter, och den tillverkas faktiskt än i denna dag – fast i en milt sagt förbättrad form och med stereoljud, inte mono som det var på den tiden.
Den första stereoluren gjordes av John C Koss, som ett verktyg för musikinspelning.
Den första riktigt kompakta hörluren kom inte förrän Sony lanserade sin första Walkman 1979. Innan det var hörlurar som Sennheiser HD414, med de karaktäristiska gula öronkuddarna, det minsta man kunde ha på huvudet.

Produkter i testet

Beyerdynamic DTX 710

Hemmasittaren

De här stora lurarna utmärker sig med bra komfort, balanserat ljud och relativt lyckad bärbarhet.

Sammanhängande ljudbild. Väldefinierad bas. Superb komfort.
Tunt mellanregister.

Shure SRH 240

Har allt

De mest kräsna får allt de drömmer om i Shure SHR 240 – som även fungerar med iPoden.

Välbalanserad och raffinerad klang. Stor dynamisk kontrast. Superb transparens.
Storleken.

AKG K430

Rakt i fickan

De riktigt praktiska AKG-lurarna är så små att de slinker ner i fickan, och passar fint till iPoden.

Tilltalande ljud. Kompakta och lätta. Perfekta för iPoden
Tunn bas. Grov klang. Färgad ljudbild.

Denon AH-D510

Kompakt elegans

Denons läckra hörlurar passar utmärkt till iPoden och trivs lika bra på stereon.

Balanserad och fyllig klang. Rejäl bas. Perfekt till iPoden.
Inte enormt finmaskigt ljud.

Audio Technica ATH-M20

Studiokamraten

De här kanske inte är så våldsamt praktiska, men gedigen kvalitet och bra ljud gör att de passar fint till det mesta.

Fyllig ljudbild. Generös bas.
Färgad klang. Låg känslighet.

Skullcandy Hesh

Rockar skallen

Bassfreaks kan sluta läsa nu. De här sitter inte bara fast på huvudet vad du än gör, de gräver sig in i skallen på dig.

Sitter väldigt bra. Massiv bas. Spelar högt.
Färgat ljud. Svampig bas. Mörkt mellanregister.

Sennheiser HD438

Friktionsfritt

Sennheisers stiliga hörlurar utmärker sig med fin komfort, men ljudet blir fort trist.

Neutral och homogen ljudbild. Komfortabla.
Anemisk dynamik. Tunn bas.

Koss UR55

Varken eller

Koss mellanstora UR55 är de enda öppna hörlurarna i testet. Utan att det hjälper.

Varm klang. Potent bas. Passar iPod.
Färgat ljud. Oraffinerad klang. Inte idealisk komfort.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.