Superproppar

Sony MDR-EX700LP

Stora hörlurar är inte särskilt praktiska när man är ute och rör på sig, och öronsnäckor håller inte måttet om man jämför med stora lurar. Här är ett av undantagen som bekräftar regeln.

Visst finns de, riktigt bra öronsnäckor. Men tyvärr kostar de en hel del. Sonys MDR-EX700LP är inte billiga, men de är ett riktigt intressant alternativ till ett par stora och kostsamma hörlurar. Och mycket mer praktiska att ha med sig. I den här prisklassen är öronsnäckor något för de riktigt kräsna – betalar man 3 500 kronor så har man rätt att ställa höga krav.

Sony har lagt ner sin själ för att tillfredsställa krävande kunder med EX700LP, och de har minsann inte sparat på krutet. Ok, visst är snäckorna gjorda av någon slags plastliknande magnesiumlegering, och inte borstad aluminium, men de har en större akustisk kammare på insidan än vad som är vanligt. Det behövs för att få plats med ett membran på hela 16 mm, byggt som en sandwich med olika lager material. En kraftig neodym-magnet driver det rekordstora membranet, vi har kollat, och ljudet mynnar ut i en kanal som man kan trä på en av sju olika silikonproppar på, för att anpassa dem efter hörselgången.

Ljudkvalitet
De flesta blir nog nöjda med Sony MDR-EX700LP. Detta är verkligen serösa proppar som lär tillfredsställa kräsna audiofiler och de är givna utmanare till High End-snäckor från exempelvis Shure, Etymotic och Ultimate Ears. Som de verkligen kan mäta sig med när det gäller ljudkvalitet. Sony har lyckats konstruera ett par homogena och välljudande hörlurar som är befriade från färgningar och raffinerade på samma gång som de låter friskt och inbjudande. Kvinnliga röster som till exempel Emmylou Harris eller Alison Krauss är glasklara och välfokuserade. Manliga röster som Tom Waits eller Johnny Cash har sina klangdjup intakta och instrument klingar härligt fria och ofärgade. I basregistret saknar jag lite av djupet och fylligheten från exempelvis Ultimate Ears bättre öronsnäckor, och på en iPod eller iPhone måste jag vända mig till equalizern för att få en bättre balans i ljudbilden.

Sammanfattning
Sony-snäckorna låter verkligt fräscht. De har allt man förväntar sig av kostsamma lurar, bortsett från att somliga säkert hellre vill ha en fetare bas än Sonys strama och behärskade basåtergivning. Enligt oss är MDR-EX700LP en av de bästa snäckorna som finns där ute, och det finns egentligen bara en hake: priset. För 3 500 kronor kan du hitta bättre hörlurar med kåpor för pengarna. Och vad värre är, du kan göra det för 1 000 eller 1 500 kronor mindre också. Det är det som är dilemmat. Ska man ha de bästa snäckorna som finns där ute får man vara villig att betala mer för att få Sonys utmärkta MDR-EX700LP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: