Skullcandy Aviator

Luftigt ljud

Man ska inte låta sig luras av cool design. Men ibland kan man råka ut för en riktig överraskning!
Ljud & Bild tycker
Klockren klang. Öppen ljudbild. Fräsch retrodesign.
Tunn klangbalans. Bara medelbra brusdämpning.
Specifikationer
  • 40-mm fullregisterelement
  • Impedans: 65 ohm
  • Fjärrkontroll och mikrofon
forfatter

Hörlurar är lika mycket en modepryl som nyttopryl. Precis som när man väljer skor, jacka eller solglasögon. Pris, egenskaper och design påverkar ofta vilket man väljer. Därför är det inte så konstigt att Skullcandys hörlurar är uppskattade. De är bärbara och lätta och har snygg design och priser som är långtifrån avskräckande, och därför växer de mer och mer.

Ljudkvaliteten kan man däremot diskutera. Med vissa undantag har det inte alltid funnits stora skäl att bli förtjust över ljudet. Förrän nu. Aviator-modellen, som försöker efterlikna pilotglasögonens ikoniska form, och som mycket väl hade kunnat vara standardutrustning bland Pan Ams piloter – skulle man kunna tro, åtminstone – har definitivt utseendet med sig.

Droppformade öronkåpor i halvt genomskinlig polykarbonat och bekväma kuddar i konstläder bidrar till ett attraktivt utseende. Fast den här gången är prestanda fullt i klass med designen.

Aviator är gjord för bärbar utrustning och en av Skullcandys dyraste hörlurar. Lyckligtvis märks det på andra egenskaper än utseendet. Det tunna plastskalet dämpar inte ljud utifrån lika bra som andra slutna hörlurar, men kuddarna känns väldigt bekväma. Och täcker fint runt öronen. Komforten håller faktiskt i sig även under längre stunder, vilket naturligtvis den låga vikten bidrar till.

Den tygklädda sladden är 130 cm lång och har fjärrkontroll och mikrofon som passar till iPhone, men det går inte att ta loss sladden. Ett litet etui ingår, så att man kan fälla ihop lurarna och enkelt ta dem med sig i en väska.

Ljudet
Aviator är lättdrivna. De passar alltså utmärkt till en iPod eller smartmobil. När man packar upp dem och studerar kvaliteten så ser man att det är mycket plast och tunna stålstänger och konstläder. Trots det är utförandet bra och det verkar absolut som om lurarna har för avsikt att hänga ihop under lång tid. Då är det bra att ljudet är bra. Men du bör rota reda på equalisern i mobilen om den har en sådan, för Aviator kan låta tunnare i mellanregistret än somliga föredrar. Och snäppet vassare i diskanten. Ljudbildens balans faller på plats först när man åtminstone trimmar bas och diskant en smula.

Röster, piano, akustiska och elektriska gitarrer – ja, vokalharmonier också, för den delen – är klockrena och relativt ofärgade i den öppna och rikt detaljerade ljudbilden. Men även om ljudbilden den mesta tiden känns klockren och transparent så kunde både röster och instrument gott ha haft lite mer fyllighet och tyngd.

Som jämförelse har Audio Technica ATH-M50 – som kostar ett par hundralappar mindre – mycket mer potent basåtergivning. Och en mer välbalanserad ljudbild. Fast de är större och tyngre, och inte lika bekväma att gå omkring med.

Slutsats
Som bärbara hörlurar är Skullcandy Aviator både coola att titta på och behagliga att lyssna på. Även om klangbalansen är tunn så är ljudbilden öppen och klockren. Designen går det inte att klaga på (de finns i vitt och svart också) och lurarna fungerar utmärkt som trofast följeslagare till en iPhone. Aviator kombinerar design och prestanda på ett snyggt sätt och är ett stilsäkert alternativ för mode- och ljudmedvetna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.