Search
Generic filters

: Sennheiser HD700

Behaglig klang

Sennheiser HD800 är en av de bästa hörlurarna vi har testat. Någonsin. Men HD700 har nästan lika bra ljud för halva priset.

Ljud & Bild tycker

Varm klang Fyllig ljudbild Superbekväma
Saknar upplösning Läcker mycket ljud
 • Öppen hörlur
 • Impedans: 150 ohm
 • Känslighet: 105 dB
 • Omfång: 15–40 000 Hz (–3 dB)
 • Vikt: 270 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6500 kr

Det är goda tider för musikälskare som har en generös budget för hörlurskontot. Även om marknaden kryllar av färgglada hörlurar, där allt från rappare till klädmärken har lånat ut sitt namn till medelmåttighet, finns det gott om godbitar där ute. Om man vet var man ska leta. Sennheiser brukar vara ett säkert kort. De allra flesta modellerna i deras sortiment, från HD238 och uppåt, är både välljudande och diskreta. De passar fint till varierad musik – och till och med till bärbar musiklyssning.

I den övre prisklassen finns klassiker som HD600 och HD650, men mellan dem och toppmodellen HD800 för 10000 kronor finns ingenting. Det ska nya HD700 råda bot på.

Den är byggd på ungefär samma noggranna och välgjorda sätt som HD800 men kostar bara lite drygt hälften. Kåporna är öppna, vilket innebär att ljud läcker in och ut. Det är många som tycker att öppna hörlurar är bättre än slutna eftersom man slipper det burkiga ljudet som kan uppstå i slutna kammare.

HD700 har nyutvecklade, 40 mm stora element med ventilerade magnetsystem för att minimera kompression och ge bättre dynamik, upphängda i en vibrationsdämpande ram som vinklar elementen mot öronen.

Sennheiser-lurarna är avsedda för hemmabruk, men tack vare 150 ohms impedans och 105 decibels känslighet går de utmärkt att driva med en bärbar hörlursförstärkare som har någorlunda effekt. Kom bara ihop att skaffa en adapter från 6,3 till 3,5 mm.

Precis som storebror HD800 är HD700 otroligt bekväma att ha på huvudet. De är lite lättare, kåporna är visserligen mindre men vikten fördelas väl på huvudet och de klämmer inte åt för mycket runt öronen.

Varmare klang
Trots likheterna med HD800 låter inte HD700 som en kopia. Den har flera egenskaper som känns igen, till exempel en väldigt öppen ljudbild och ett kristallklart mellanregister. Klangen är däremot varmare, detaljer mindre framträdande och basen fylligare. Somliga kanske tycker att klangen är för mörk, och jämfört med HD800 är den mörkare. Även jämfört med Shure SRH1840.

HD700 har inte lika öppen ljudbild när det gäller upplösning och detaljer. Tonerna från Keith Jarretts Steinway-flygel klingar mer i toppen i Shure-lurarna, cymbaler och hi-hat har tydligare fokus medan HD700 är mer dämpad. Röster och akustiska instrument som ligger i mellanregistret låter däremot varmare och till en viss grad mer naturliga i HD700. Djupa mansröster som Leonard Cohen klingar varmare och mer behagligt. Detaljer drunknar däremot en smula i den oerhört generösa ljudbilden. Stråkar tappar lite nerv, vokalharmonier blir mindre framträdande och även om basen är potent och välkontrollerad så saknar musiken en gnutta liv och glöd.

Att HD800 är en bättre hörlur råder det ingen som helst tvekan om, men många lär nog ändå föredra HD700:s varmare klang och bas. Med lite bättre upplösning skulle HD700 ha närmat sig en sensation, men på det området är faktiskt Shure SHR1840 och Beyerdynamic T70 bättre.

Slutsats
Sennheiser HD700 är en praktfull hörlur, både för ögon och öron. Den kombinerar en sammanhängande klangbalans med en varm och fyllig klang, och är superbekväm att ha på sig även om man lyssnar länge. Om man vill ha ännu högre grad av transparens och detaljupplösning bör man leta någon annanstans. Men om musikalisk värme och en behaglig musikpresentation står högt upp på önskelistan så är HD700 absolut värd en provlyssning.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!

  Timekettle M2

  Riktpris: 1200 kr Din egen tolk rätt i örat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.