Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sennheiser HD380 Pro Hörlurar

Proffs-kvalitet

Varför ska bara proffsen få använda proffsprodukter? När de är så bra som de här hörlurarna, kan vi andra väl också få glädje av dem?

Av / 2009-09-21 - 14:03
Sennheiser HD380 Pro Hörlurar
Marius

När proffs ska kontrollera inspelningarna i studion överlåts valet av högtalare – eller monitorer, som de kallas i sådana sammanhang – inte åt slumpen. Tillfälligheter får inte heller styra när man lyssnar på inspelningarna i hörlurar. Därför byggs det hörlurar för studio- och locationbruk som ska låta lika neutralt som monitorhögtalare. 
Sennheiser har länge tillhört dem man oftast ser i studiomiljöer, hörlurarna sitter antingen på artistens eller ljudteknikerns huvud. Nya HD 380 Pro är toppmodellen i proffsserien och storebror till den välbekanta klassikern HD 280 Pro. Den nya modellen delar lillebroderns fina ljuddämpning på hela 32 dB, vilket betyder att det mesta av allt oväsen utifrån tystas effektivt när hörlurarna sänks ner över öronen.

Mattsvarta HD 380 Pro levererar hela 110 dB ljudtryck och har bara 54 ohms impedans, så de är relativt lättdrivna. En kraftig MP3-spelare kan faktiskt driva hörlurarna, som har 3,5-mm minijack och är bekväma att ha på sig. Och har stora kåpor som lägger sig snyggt runt öronen. Ett etui ingår och eftersom hörlurarna kan vikas ihop så tar de inte mycket plats i bagen. Den 1 meter korta spiralkabeln är praktisk i hektiska studiomiljöer, men inte lika bra för hemmabruk även om den kan sträckas ut till maximalt 3 meter. Fast den kan bytas ut mot en annan – bättre – som man helt enkelt bara pluggar in i kontakten på den ena kåpan.

Ljudkvalitet
Hörlurarnas klangbalans är relativt neutral, med en mycket potent bas. Mellanregistret är lite mörkare än många kanske gillar, vilket ger röster och exempelvis stränginstrument som stråkar och gitarrer en mörkare klang. Nästan tillbakadraget, men inte färgat. Att mellanregistret inte sticker ut lär uppskattas av dem som gillar att mixa ljudet med vikt på värme, för HD 380 Pro har en generös basåtergivning. Den går djupt, och det vibrerar i kåporna på minsta lilla trumsolo. Ljudbilden är jättestor, med fyllig klang och det känns som om lurarna sitter flera meter från öronen.

Röster kunde ha behövt ett aningen mer framträdande mellanregister, för ljusa kvinnoröster som Alison Krauss lägger sig lite för långt bak i ljudbilden. Samtidigt är upplösningen väldigt bra, även i diskanten där man – tack och lov – slipper de kraschljud på cymbal och hi-hat som så många billiga hörlurar har problem med. Sennheiser-lurarna har inte bara potent bas, de är också tämligen friska när det gäller dynamik. Spelar man högt låter de klockrent och man förvånas över dynamiken de lyckas hämta fram ur trummor, gitarr, piano och andra instrument.

Slutsats
Sennheiser HD 380 Pro är en oerhört användbar hörlur. Den kan användas till allt från iPodar till mixerbord, och är samtidigt utmärkt för hemmabruk. De klangmässiga styrkorna är basåtergivningen och dynamiken, medan ett tillbakadraget mellanregister är dess enda egentliga svaghet. HD 380 Pro är bekväm att på sig länge och har utmärkt ljudisolering trots avsaknad av aktiv brusreducering. Ett bra alternativ för amatör- och proffsmusiker som bara behöver ett par hörlurar.

Ljud & Bild tycker

Bra brusdämpning. Fyllig klang. Potent bas. Bra pris Spiralkabel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen