Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

TEST Samsung Galaxy Buds Pro

Samsungs öronproppar utmanar Airpods Pro

Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.
Karakter
Samsung Galaxy Buds Pro
Ljud & Bild tycker
Väldigt lättanvända med Samsung-mobiler. Mycket tåliga. Fylligt ljud med bra separation.
Avancerade finesser fungerar bara med senaste Samsung-modellerna. ANC drar oväntat mycket extra batteri. Osmarta touch-kontroller.
Specifikationer

Typ: In-ear, helt trådlös
Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, Samsung Scalable Codec)
Element: 11 mm + 6,5 mm diskant
Aktiv brusreducering: Ja
Täthet: IPX7 (vattentålig)
Batteritid: 6 timmar (15 timmar extra i laddfodralet)
Röststyrning: Samsung Bixby
App: Galaxy Wearable
Vikt: 6,3 gram/styck
Webb: samsung.se

För två år sedan kom Galaxy Buds, de första helt trådlösa propparna från Samsung som vi tyckte lät bra. De följdes förra året upp av Galaxy Buds Live, som inte höll måttet. Lyckligtvis visade det sig att de var en parentes och att de riktiga efterföljarna till Buds så klart heter Samsung Galaxy Buds Pro. De är förbättrade på nästan alla sätt genom att ta efter många av finesserna i Apple Airpods Pro.

Överkomplicerade öronproppar Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.

 

Galaxy Buds Galaxy Buds Live Galaxy Buds Pro Apple Airpods Pro
Kodek AAC AAC, Samsung Scalable AAC, Samsung Scalable AAC
Element 6 mm 12 mm 11 mm + 6,5 mm ?
Brusreducering Nej ”Ja” Ja Ja
Batteritid proppar 6 h 6 h 8 h 5 h
Batteritid etui 7 h 15 h 20 h 24 h
Tålighet IPX2 IPX2 IPX7 IPX4
Vikt 10 gram 5,6 gram 6,3 gram 5,4 gram

 

Propparna levereras i etuiet som inte bara skyddar dem i fickan utan även laddar dem nästan tre gånger, trots propparnas utmärka batteritid. Det är inget större problem att få dem på plats i örat och de sitter skönt även efter ett par timmars lyssning. De ramlar inte ur vid normal användning men bör nog inte användas vid löpning, även om de är mer än väl svettskyddade.

Propparna är bekvämare än de ser ut och känns inte klumpiga i öronen. (Foto: Samsung)

Annons

Installationen är smidig med nyare Samsung-enheter, där lurarna dyker upp på hemskärmen så fort man öppnar etuiet och det bara är att trycka på Anslut. I Galaxy Wearable-appen kan man välja vad som ska hända när man håller kvar fingret på touchkontrollen, även om det inte finns så många val. Här finns även ”hitta mina proppar” som använder Samsung Smartthings för detta. Samt möjligheten att välja mellan normal lyssning, aktiv brusreducering eller medhörning, som dock är smidigare att styra med en widget på hemskärmen.

Laddningsetuiet ger ytterligare 20 timmars batteritid till propparna. (Foto: Samsung)

Buds Pro har även avancerade funktioner som 360-ljud, möjlighet att synka mikrofonerna med mobilen, samt avlämning mellan mobil och surfplatta. Tyvärr funkar allt detta bara med allra senaste Galaxy S-modellen. Vi upplevde också att den angivna batteritiden med ANC var väl optimistisk.

Varför kunde man inte klämma in både batteristatus och knappar i samma widget? (Foto: L&B)

Under pandemin har vi förstås inte kunnat testa brusreduceringen på flyget utan har fått nöja oss med bussen. Och där lyckades de verkligen stänga ute både bussens buller, trafikens oväsen och högljudda passagerare. Det blev tillräckligt tyst och skönt att vi kunde sänka volymen på musiken och ändå höra allting. De är dock inte riktigt i Airpods Pro-klass. Medhörningen släpper igenom ljuden igen men allting får en metallisk klang som inte är helt angenäm. Men som ett sätt att höra utropen i högtalaren är det ändå en bra finess.

Annons

Massor av finesser, men vissa fungerar bara om du har en Samsung-mobil (Foto: L&B)

Att Buds Pro låter bättre än både Buds och Buds Live är ingen överraskning. De två elementen gör att det är enklare att urskilja instrumenten i komplex musik, och att cymbaler inte dränks av bastrumman. Däremot är diskanten lite väl vass. Basen är dock djupgående och fyllig, och gör listmusiken medryckande. De lyckas inte heller riktigt återskapa ljudlandskapet i låtar som Björks Hunter.

Avancerad ljudteknik för både element och mikrofoner (Foto: Samsung)

Slutsats

Med Galaxy Buds Pro ger sig Samsung på Apple Airpods Pro och lyckas få med de flesta finesserna även om de, liksom Apples, bara funkar på de egna mobilerna. Ljudkvaliteten är bättre än tidigare försök och på det hela taget riktigt bra. Men i den här prisklassen tävlar de mot proppar som Sennheiser Momentum True Wireless 2, och då får de se sig slagna. Om vi väger ihop funktioner, passform, tålighet och hantering är det dock svårt att ge dem något annat än ett väl godkänt betyg.

Annons
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.