: PSB M4U 4

Stort ljud från liten lur

PSB:s första öronsnäckor har en större och frodigare klang än vi är vana vid.
Ljud & Bild tycker
Fyllig bas och oerhört behaglig klangkaraktär gör att man kan lyssna på musik i timtal utan att tröttna.
Övertonregistret är en smula tillbakadraget och vi hade rent allmänt vela ha lite mer fart och fläkt.
Specifikationer
  • Typ: Öronsnäckor
  • Element: 8 mm dynamisk + balanserad armatur
  • Kabel: 1,2 m utan mikrofon + 1,2 m med mikrofon (iPhone-godkänd)
  • Känslighet: 100 dB
  • Impedans: 16 ohm
  • Vikt: 25 g
Annons
Annons
forfatter

PSB är främst kända för sina fina högtalare. Men med sina hörlurar M4U 1 och M4U 2 har det kanadensiska märket också visat att de kan skicka in välljudet direkt i öronen.

Nu har in-ear-modellen i Music 4 You-serien kommit. Precis som sina större kusiner använder den sig av en teknik som PSB kallar för Room Feel. I korta ordalag ska den skapa samma sorts rumskänsla som man får av ett par bra högtalare, även om det inte finns någon mer exakt beskrivning av hur det går till. Möjligtvis finns det en liten fasförskjutning i det passiva delningsfiltret, men det måste vara något mer också eftersom problemen som det i normala fall skulle orsaka är frånvarande.

Snäckorna är en tvåvägsmodell med ett vanligt dynamiskt högtalarelement som tar hand om basregistret och ett balanserat armatur-element som tar hand om de högre frekvenserna i övertonregistret. Ett sådant element har fördelen av en väldigt låg massa och ger därför snabba transienter en utomordentlig respons.

För att få plats med två element och ett delningsfilter har snäckorna ett större hus än normalt, som sticker ut längs med örat. Vikten är dock förvånansvärt låg, så man behöver inte vara rädd för att snäckorna trillar ur öronen. Se bara till att lägga kabeln runt örat.

Kabeln går för övrigt att ta loss och det följer med två stycken. Varav den ena har inbyggd mikrofon och fjärrkontroll, så att man kan prata handsfree i mobilen och styra ljudnivån direkt på kabeln. Fjärrkontrollen kan också användas för att bläddra framåt och bakåt i en aktiv spellista.

Det ingår sex olika öronproppar i tre olika storlekar, tre i silikon och tre i expanderande skumplast.

Lite stora kanske, men M4U 4 trillar inte ur öronen. Se bara till att lägga kabeln runt örat.

Ljudkvalitet

M4U 4 återger musiken med en fyllig och behaglig klangbalans. David Bowie sjunger ett tårdrypande farväl med ”Lazarus” och basgången kommer fram mycket fint. Den här låten ger mig gåshud varenda gång, särskilt när ljudet är bra. Som här.

Blåsinstrument, och kanske speciellt saxofon, har en mycket stor och fyllig klang. Hör bara på Totti Berghs jazzpärla ”In a Sentimental Mood” från albumet ”I Hear a Rhapsody” från 1985. Saxofonen låter förförande stor utan att vara påträngande. PSB-lurarna låter nämligen aldrig skarpt. Åtminstone inte om du inte pressar dem. Belastas de med för högt ljud så skär det lite i örat. Jag har hört lurar som tål att pressas hårdare, till exempel Philips Fidelio S2. Men PSB har överlag bättre balans, med ett större mellanregister. Och den lilla extra rumskänslan man får är bara positiv. Det är ingen extrem effekt, inte så att ljudet flyttas ut ur huvudet. Bara lite mer rymd.

Övertonregistret är lite mer tillbakadraget än jag gillar. Cymbaler skiner inte riktigt så mycket som jag vill och Melody Gardots fantastiska röst briljerar inte som den ska. Till exempel har den drygt tusenlappen billigare FiiO EX1 mer energi i diskanten. Men den har inte PSB:s förföriska klang, som sammantaget gör M4U 4 till en klart bättre in-ear-hörlur.

 

Slutsats

PSB M4U 4 går rakt in i örat och formligen sprutar in välljudet. Klangbalansen är av den fylligare sorten, med varm och angenäm bas och ett mellanregister som hänger med. Instrument och sångröster är oerhört förförande och ljudbilden är större än vanligt.

Snäckorna som huserar elementen är lite större för att få plats med två element och ett delningsfilter, men de väger ändå inte mycket och sticker inte ut ur öronen.

Om du läser andra tester som hävdar att M4U 4 låter tunna i basen så har skribenterna högst sannolikt inte använt rätt storlek på proppar. PSB-lurarna låter nämligen inte tunt alls. Diskantregistret är däremot lite tillbakadraget.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!