annons
(Foto: Tillverkare)
Panasonic HD605NE

test:
Panasonic HD605NE

Utmanar referenserna

Panasonic har släppt sin senaste brusreducerande hörlur. Och den bjuder på flera överraskningar.

annons

När Panasonic presenterar den nya toppmodellen bland deras brusreducerande, hopfällbara hörlurar, så är de väl medvetna om att konkurrensen är hård. Rent utseendemässigt hamnar HD605NE i samma klass som Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2, alltså ett diskret svart (eller brunt) utförande med öronkåpor som lägger sig bekvämt runt öronen.

Alla specifikationer är fullt jämförbara med konkurrenternas, från storleken på elementen (40 mm) till batteritiden (20 timmar) och stöd för högre ljudkvalitet via Bluetooth genom både aptX och AAC. Det enda du behöver känna till är att aptX ger bättre ljud från Android-telefoner och att AAC gör detsamma för iPhone-enheter. Dessutom stöder Panasonic-lurarna kortare fördröjning av ljudet genom aptX LL (Low Latency), vilket är relevant för att röster ska stämma överens med munnarnas rörelser när man tittar på film eller spelar actionspel på mobilen. Detta format stöds dock inte av så våldsamt många mobiltelefoner ännu, men urvalet kommer naturligtvis att bli större i framtiden.

Det är också värt att känna till att hörlurarna stöder Sonys LDAC-kodek. Det är det enda sättet man kan få lossless-ljud i äkta CD-kvalitet via Bluetooth (nej, aptX-HD inte lossless!) men förutsätter att man har en modern Sony-mobil – alltså inte relevant för de allra flesta.

Brusreduceringen väljs med en knapp på höger öronkåpa. Det går också att justera ljudnivå och att besvara samtal och styra mobilen med rösten.

Röststyrning

Med en knapp på sidan kan Panasonic-lurarna aktivera mobiltelefonens röstassistent, oavsett om det är Google Assistant eller Apples Siri. På så sätt kan man svara i telefon eller spela musik utan att ta upp mobilen ur fickan. Det fungerar, men sådana röstassistenter är ännu så länge inte tillräckligt bra för att jag ska föredra dem i stället för att ta fram mobilen och styra allting därifrån.

Godkänd ljudreducering

Panasonic HD605NE har aktiv brusreducering i tre steg, plus helt avstängd. Den dämpar ljud utifrån med olika styrka, steg 3 är mest effektivt. Personligen tycker jag att detta fungerar bäst i de allra flesta sammanhang, även om även denna nivå lägger till en viss portion brus. När musiken spelar är det dock ingenting man går omkring och tänker på.

annons

Brusreduceringen fungerar fint. Den dämpar inte oväsen utifrån lika effektivt som flaggskeppen från Sony och Bose, speciellt Sony WW-1000XM2 är tystare och dessutom mer effektiva på att ta bort basfrekvenser från omgivningen. Sitter man på ett flygplan så hörs det lite mer med Panasonic. Men det är inget problem till vardags. Jag gillar också att ljudet från musiken inte förändras när man aktiverar brusreduceringen. En del hörlurar (till exempel Bose) justerar ljudet för att ge en fylligare bas, samtidigt som musikens dynamik begränsas för att ge en fylligare ljudbild. Personligen föredrar jag att brusreduceringen bara dämpar brus medan musiken i övrigt låter som den mixades från början.

annons

Panasonic har tagit med en fiffig funktion: när man täcker höger öronkåpa med handen så dämpas musiken och ljud utifrån släpps in. På så sätt kan man höra om någon försöker säga något och behöver inte stänga av musiken.

Foto: Panasonic

Balanserat och energiskt ljud

Panasonic-ljudet uppfattas som naturligt och öppet, med bra energi i övertonregistret. Ett piano har fin snärt i anslagen och bra tyngd. Ett bra exempel är Jean-Michel Blais Outsiders, en lugn låt med enbart piano som spelas på ett stämningsfullt sätt. Samma sak kan sägas om Bluebird med Alexis Ffrench, fast här är även stråkar tillagda. Panasonic-hörlurarna får fram allt bra. Musiken är inte lika finmaskigt i övertonerna som med Sony WH-1000XM2, Panasonic är en smula grövre i toppen. Inte så att det låter vasst, det finns bara inte lika många klangstrukturer och lager av luft längst upp. Däremot är alltså HD605NE mer energiska.

Rock och pop funkar fint. Hörlurarna saknar en aning värme och fyllighet i mellanregistret, sångröster hade med fördel kunnat vara mer utsträckta. Fast det uppvägs av rytmik och spelglädje.

annons

Rent klangmässigt påminner HD605NE mer om Bose QC35 II. Eftersom Bose inte stöder vare sig aptX eller AAC, utan enbart Bluetooth-formatets begränsade Sub Band Codec (SBC), så är ljudet faktiskt lite bättre från Panasonic. Men brusreduceringen är alltså inte lika bra, och Panasonic har inte heller lika skön passform som Bose QC35 II. Passformen är dock helt godkänd, även om den känns lite plastig.

I övrigt bör det nämnas att Bluetooth-räckvidden är mycket bra, de 10 meter som anges i specifikationerna är mycket konservativa. Anslutningen är också oerhört stabil, inga problem.

HD605NE kan både vikas ihop och vridas för att ta minimalt med plats. Foto: Panasonic

Slutsats

Panasonic HD605NE är en välgjord brusreducerande hörlur. Den dämpar brus tillräckligt effektivt för att funka fint i de flesta situationer, och musiken låter balanserad och energisk. Bluetooth-anslutning är stabil, inga problem, och passformen är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna långa stunder.

Brusreduceringen är inte riktigt lika bra som de bästa i klassen, men rent ljudmässigt gör hörlurarna vad de ska. Ljudkvaliteten hamnar någonstans mellan Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2.

Man är förlåten om man tycker att Panasonic-lurarna känns lite väl plastiga, men de verkar fortfarande vara tillräckligt stabilt byggda. Ett fint stycke hörlur, det här.

Bästa pris på Panasonic HD605NE
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: Over-ear, trådlös, sluten

Anslutning: 3,5 mm, BT 4.2 aptX/LDAC

Aktiv brusreducering: Ja

Hopfällbara: Ja

Mikrofon och fjärrkontroll: Ja

Element: 40 mm

Batteritid: 20 timmar (trådlöst med brusreducering)

Vikt: 268 gram

Färg: Svart, brun

Webb: panasonic.com/se

Pris: 3 500 kr
Plus Stöder många kodekar som ger bättre ljud via Bluetooth. Ljudet är genomgående bra, passformen också, och brusreduceringen funkar fint.
Minus Aningen grov diskant. Brusreduceringen är inte lika bra som hos de allra bästa.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.