Search
Generic filters

: LSTN Encore

Ädelträ och ädel tanke

När du köper LSTN så köper du en klassisk design och idén om en bättre värld. Tyvärr lever inte ljudet upp till de vackra tankarna.

Ljud & Bild tycker

Läckra designdetaljer med trä och polerad aluminium. En del av pengarna går till välgörande ändamål. Varmt ljud.
En större del av pengarna borde gå till tekniken. Ljudet är mörkt och basen dundrar utan gå djupt. Högt pris.
 • Typ: On-ear-hörlurar
 • Element: 40 mm
 • Känslighet: 101 dB
 • Impedans: 34 ohm
 • Frekvensomfång: 18–20 000 Hz
 • Kontakt: 3,5 mm stereo-minijack
 • Kabel: löstagbar, 150 cm, stereo-minijack
 • Vikt: 225 gram utan kabel
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3400 kr

När man köper ett par hörlurar från amerikanska LSTN, som har huvudkontor i Los Angeles i Kalifornien, köper man inte bara själva produkten utan också en liten bit av världen. En del av pengarna från varje par går nämligen till Starkey Hearing Foundation, en stiftelse som skapats av märkets grundare. Stiftelsen arbetar med att hjälpa personer med hörselhandikapp överallt i hela världen. Hur stor summa som doneras för varje hörlur framgår inte direkt. Men pluspoäng för den goda tanken.

Tillbaka till produkten. Det första man lägger märke till när magnetlocket på den stora och exklusivt formgivna kartongen öppnas, är den karaktäristiska doften av kinesisk maskinolja. Samma lukt som från billiga verktyg på byggvaruhusen. Att produkterna är monterade på andra sidan jordklotet är inget problem i sig, det gäller de merparten av all konsumentelektronik nu för tiden. Det är dock sällsynt att man till och med känner det på lukten.

Bortsett från detta tilltalar LSTN Encore sinnena med en känsla av lyx. De fyrkantiga öronkåporna är gjorda av lackad ebenholts och har kanter av kromat stål och öronkuddar av mjukt konstläder. Huvudbygeln är gjord av borstad aluminium och som helhet betraktad liknar designen något från 1950-talet på ett tungt och retroaktigt sätt. Fast utan den sista grad av förädling och läckerhetsfaktor som man kan förvänta sig av det som min kollega Jonas Ekelund brukar kalla en premiumprodukt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Bäst med förstärkare

Encore levereras med löstagbar kabel med mikrofon och Android-fjärrkontroll, så det är naturligt att koppla dem till telefonen. När de drivs av min smartmobil (Sony Xperia Z3) är ljudet dock mörkt, grynigt och onyanserat. Röster låter någorlunda okej, om inte musiken är för komplicerad. Men basen är ihålig och saknar kontroll. Diskanten är – i bästa fall – mycket dämpad. I en låt som ”Scarlet Ribbons” från Sinead O’Connors ”Am I Not Your Girl” saknas all rumsklang och all luftighet i rösten

Inkopplad till en Trends Audio-hörlursförstärkare med rör blir kontrollen längst ned lite bättre. Men det ändrar inte den allmänna klangen. Vad vi än kör genom LSTN Encore så är ljudet mörkt och tillbakadraget. Det låter ganska så behagligt, men den dominerande mellanbasen drar till sig all uppmärksamhet. Trots all bas handlar det inte heller om klubbljud. Så mycket tryck finns det nämligen inte allra längst ner. Trentemøllers ”… Even Though You’re With Another Girl” förvandlas till oengagerande basmuller utan tyngd.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

LSTN Encore har både en vacker tanke och en snygg design, och är dessutom sköna att ha på sig. Rent ljudmässigt är det dock svårt att motivera priset. Det kan låta som hårda ord, och jag har hört hörlurar som haft ett sämre och mindre välnyanserat ljud. Men inte för de här pengarna! Om man är ute efter en lätt on-ear-designhörlur så får man mycket mer för exempelvis BeoPlay H2, som bara kostar hälften så mycket.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!