Search
Generic filters

: Libratone Q-Adapt On-Ear

Diskret dansk tystnad

Libratones första hörlurar ger dig lugn och ro på resan.

Januari 2017Libratone Q-Adapt On-Ear

Ljud & Bild tycker

Lätta och behagliga att ha på sig. Läcker skötsel. Smart, variabel brusreducering.
Brusreduceringen påverkar – som alltid – ljudet.
Libratone Q-Adapt On-Ear
Typ: On-ear, sluten med aktiv brusreducering
Element: 40 mm
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Anslutning: Bluetooth 4.1 (aptX), 3,5 mm minijack
Batteritid: 20 timmar
Vikt: 200 gram

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2400 kr

På bara ett par år har Libratone lyckats skapa sig ett framgångsrikt namn som leverantör av ”livsstilsljud”. I första vändan med en serie inredningsvänliga trådlösa högtalare, och på senare tid även med trådlösa bärbara produkter. Vi testade nyligen Bluetooth-högtalaren Libratone One och strax därefter utökades sortimentet med två hörlursmodeller, båda med aktiv brusreducering. I det här testet tittar vi närmare på den största av dem, Q-Adapt On-Ear.
Om du reser mycket eller har kolleger som väsnas mycket på kontoret så kan lösningen vara ett par hörlurar med aktiv brusreducering. Det är ett dyrt nöje, men när man lutar sig tillbaka i flygsätet och med en knapptryckning filtrerar bort ljudet från vrålande jetmotorer och gör sig redo för åtta timmars tystnad tvärs över Atlanten, så känns priset helt plötsligt rimligt.
Rent prismässigt ligger Libratone Q-Adapt i den billigare änden av hörlurar med aktiv brusreducering. Man får lägga ungefär dubbelt så mycket för att få aktiv brusreducering från andra ”livsstilsmärken” som Bose och B&O.

Foto: Libratone
Foto: Libratone

För pengarna får man en utpräglat enkel och stilren hörlur som rent visuellt inte lär kunna uppfattas som avskräckande av någon. De grå öronkåporna är försedda med mjuka kuddar av grått skinn och aluminiumbygeln är överdragen med grått tyg. Den runda Libratone-loggan pryder den högra kåpan och fungerar som volymkontroll och fjärrkontroll för musiken. Det finns även en minijack-kontakt för analogt ljud om batteriet skulle ta slut. 20 timmars batteritid lär dock räcka ett tag. Det är faktiskt imponerande att man kan pressa ut trådlöst ljud och brusreducering så länge ur en så här kompakt hörlur.

ANC fasar ut ljudet
Aktiv brusreducering fungerar genom att inbyggda mikrofoner i hörlurarna fångar upp ljudet från omgivningen och mixar in det i ljudsignalen, fast i motfas så att ljudet från omgivningen fasas ut och resultatet blir tystnad. Åtminstone i teorin, för aktiv brusreducering fungerar framförallt bäst på långsamma, konstanta ljud medan hastiga ljud och prat tränger igenom. Det kan ha den positiva bieffekten att det är enklare att höra vad flygvärdinnan säger när man har på sig hörlurarna, eftersom rösten inte drunknar i motorljudet. En annan begränsning i den aktiva brusreduceringen är att en del av musiken kan stryka med i processen, vilket ofta ger ANC-lurar ett mörkt och lite instängt ljud.

Inte antingen-eller
Libratone har valt att göra brusreduceringen variabel. Med en tryckning på en knapp kan man välja fyra olika nivåer på den ljudmässiga isoleringen från omvärlden – från helt öppen där allt ljud tränger in, till helaktiv avskärmning mot ljud utifrån. Libratone kallar funktionen ”City Mix”, eftersom man kan hänga med i omgivningen på ett säkert sätt när man pendlar genom storstaden.

Ljudet
Som nämnts sätter den kraftfulla digitala signalbehandlingen ofta sina spår i hörlurar med aktiv brusreducering. Så är det i Q-Adapt också, men musiken släpps igenom mer helskinnad än vi är vana vid från många dyrare modeller.
Med brusreduceringen på högsta nivån får man en tät ljudbild med förhållandevis fast och djup bas. Mellanregistret är lite tillbakadraget, fast inte så mycket som i exempelvis B&O Play H8. Diskanten finns där, men klingar inte lika fritt som i konventionella hörlurar. Detta är alltså samma kännetecken som i högre eller mindre grad finns i alla ANC-hörlurar, och man får inte glömma bort att musiken annars också lider av att avnjutas i omgivningar med mycket oväsen.
Här kommer den variabla bruskorrigeringen in i bilden. På den lägsta inställningen finns det uppenbart mer luft och öppenhet i ljudbilden. För att vara en ANC-hörlur, alltså. Musiken är inte lika fri som i Sony MDR-100AAP, som däremot är vare sig trådlös eller har brusreducering.
On-ear-hörlurar, där kåporna vilar utanpå själva örat i stället för att omsluta det helt, kan ha svårt för att isolera omgivningen fullständigt, och i hörlurar med brusreducering, till exempel Bose QC25, kan det uppstå ett slags akustisk kortslutning om det blir otätt mellan öronkuddarna när man rör på huvudet. Så är dock inte fallet med Q-Adapt On-Ear som behåller sin brusreducering även om man rör på sig.

Slutsats
Libratone Q-Adapt On-Ear förtjänar beröm både för sin simpla, eleganta design och för sin välfungerande brusreducering. Och så ett extra plus i kanten för att den gör det till ett rimligt pris. Den variabla brusreduceringen är en spännande innovation, även om de flesta sannolikt kommer att köra den på maxnivå hela tiden eftersom musiken faktiskt låter bäst då.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!