: KEF M400

Fjäderlätt och klockren

Skiljer utmärkt på instrumenten.
Ljud & Bild tycker
M400 är fjäderlätt och ligger mycket bekvämt utanpå öronen. Framför allt mellanregistret återges med sagolik dynamik och sångröster framträder klockrent.
Basregistret saknar lite fyllighet och vi hade gott kunnat tänka oss ännu mer luft i övertonerna.
Specifikationer
  • Typ: Sluten on-ear-hörlur
  • Element: 40 mm
  • Känslighet: 101,5 dB
  • Impedans: 32 ohm (passivt läge)
  • Frekvensomfång: 20-20 000 Hz
  • Färg: Vit, svart, blå eller orange
  • Vikt: 175 g
Annons
Annons
forfatter

De senaste åren har hörlursmarknaden exploderat och då är det bara naturligt att tillverkare som traditionellt sett är kända för att bygga högtalare också försöker sig på mer personligt ljud rätt i örat. Vi har sett det förut från märken som Bowers & Wilkins, Focal och PSB, och nu är alltså turen kommen till engelska KEF.

M400 är ett par hopfällbara hörlurar som väger lite och tar lite plats i det medföljande fodralet. Ur den synvinkeln är de som skapta för att ha med sig på resan. Ett elektriskt motstånd på 32 ohm är idealiskt för mobiltelefoner och bärbara musikspelare som inte är alltför starka, och kabeln har inbyggd mikrofon och fjärrkontroll för grundläggande styrning av musik och telefonsamtal. Det vill säga, du kan hoppa fram och tillbaka mellan låtar, besvara och avsluta samtal samt höja och sänka volymen.

 

Passform

M400 väger som sagt inte mycket, och i kombination med bra komfort märker man knappt att man har dem på sig. Bortsett från att de ganska så effektivt stänger ute brus och håller musiken inne. De funkar alltså fint på bussen eller i tunnelbanan, även om ingenting kan mäta sig med aktiv brusreducering när det gäller lugn och ro. Du slipper också irritera personer som befinner sig i samma rum genom att spela musik som läcker ut.

M400:s öronkuddar läggs utanpå örat, medan större kåpor omsluter det. Foto: KEF
M400:s öronkuddar läggs utanpå örat, medan större kåpor omsluter det. Foto: KEF

Dynamiskt mellanregister

Rent ljudmässigt är M400:s stora styrka dess förmåga att effektivt skilja instrument från varandra. Det är inga problem att höra skillnad på altfioler och violiner ens i en stor orkester, och sångröster markeras på ett ovanligt detaljerat sätt. I basregistret är tonerna också enkla att skilja från varandra. Tonstrukturen i basen är mer differentierad än i en av mina favoriter, Sony MDR-1A, och detaljnivån i övrigt ligger på en högre nivå. Det är också mer fart och fläkt i M400 än i Bowers & Wilkins P5, som är mjukare i klangen och lite slappare i svängarna. KEF M400 presenterar akustisk musik på ett enastående sätt.

Annons

Det jag tycker att M400 hade kunnat göra bättre är djupbasen. Det blir lite tunt där nere och elektroniska rytmer saknar den nödvändiga tyngden och fylligheten för att underhålla riktigt ordentligt. Här är Sony MDR-1A betydligt tuffare, detsamma gäller Panasonic HD10 (test på gång). De inte fullt lika kända DD Audio DBX-03 påminner mer om H400 i klangbalansen, men även dessa har aningen mer fyllighet i basrytmerna. Och för nästan halva priset.

Foto: KEF
Foto: KEF

Jag skulle också kunna tänka mig ännu luftigare övertoner. Det saknas en del snärt i virveltrumman, och där man med Sony-hörlurarna hör att sejarmattan (fjäderbandet) ligger och vibrerar på undersidan av trumskinnet så är det inte lika tydligt i M400. Övertonerna rullar av lite för tidigt, vilket också gör att de ljusaste pianotangenterna inte skiner som de ska, inte sopraner och violiner heller.

 

Slutsats

KEF:s kompakta hörlurar M400 är bra på mycket. Speciellt mellanregistret låter kanon, och skiljer mycket väl på instrument och röster. Basen är också oerhört differentierad och bra rent tonalt. Lägg därtill att hörlurarna är hopfällbara, ytterst kompakta och bekväma, så är det ingen tvekan om att de kommer att hitta fram till många hifi-intresserades öron.

Nackdelen är djupbasregistret, som blir lite tunt. Elektronisk musik pumpar inte loss som vi hade velat och övertonerna hade gott kunna skina ännu mer. Men M400 har gjort oss nyfikna på vad de andra modellerna har att erbjuda.

Annons
Foto: KEF
Foto: KEF

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.