Hifi på huvudet

Denon AH-D2000

Riktigt bra hörlurar kan ge en mycket högre ljudkvalitet för pengarna än ett par högtalare.

Det är kanske inte något som alla tänker på, men faktum är att hörlurar är ett utmärkt förmedlingsmedium för den som inte lyssnar på musik särskilt ofta. Och då menar vi inte öronproppar för 500 kronor utan påkostade modeller som börjar på ett par tusenlappar och som är specialkonstruerade för att avnjutas hemma i favoritfåtöljen. I den prisklassen får man stora öronkåpor med generös komfort, större och bättre element samt en ljudkvalitet som inte ens tio gånger så dyra högtalare alltid kan matcha.

Den största nackdelen med hörlurar är att de aldrig masserar magmusklerna med jordbävningsbas, och det är inte alla som lyckas skapa en tredimensionell ljudbild på samma sätt som högtalare brukar göra. Men i hörlurar påverkas inte ljudvågorna av rummets akustik och kåporna dämpar oväsen utifrån – och övriga familjemedlemmar hör inget av vad man lyssnar på. I en så oförstörd lyssningsmiljö kan man glädja sig åt ett klockrent ljud som är rikt på detaljer och en välfokuserad ljudbild.

Denon-komfort
AH-D2000 är tunga, men det tänker man inte så mycket på. Denon har gjort bygeln bred och vikten fördelas fint mellan de stora kåporna runt öronen och bygeln. Man kan alltså umgås med musiken länge, länge, utan att bli svettig i öronen eller tung i huvudet. Praktiskt nog kan de stora lurarna också användas tillsammans med bärbara ljudkällor. Eftersom de har lågt motstånd och relativt bra känslighet hade en iPhone inga problem med att sparka liv i dem. Fast det är först med en ordentlig förstärkare som öronvaxen sprutar ur näsan som ett vilt fyrverkeri.

Ljudkvalitet
Detta är verkligen ljudkvalitet av hög klass. De stora Denon-lurarna låter sagolikt tjusigt. Här finns det klanger och detaljer som man sällan hör ens i fina hörlurar, och AH-D2000 utmärker sig verkligen i positiv bemärkelse genom att ha en välbalanserad och neutral ljudbild med både potent och fysisk bas.

Om jag ska gnälla lite kan jag påpeka att det saknas lite av den polerade finess som dyrare lurar har, och man känner att diskantregistret kanske inte är lika öppet – som mellanregistret – som man helst skulle vilja i den här prisklassen. Men en jämförelse med Denon AD-H1001 och AKG K 242HD (för halva priset) avslöjade att de dyrare AH-D2000 är öppnare, luftigare och betydligt mer dynamiskt potenta – kvaliteter som många anser att det är värt att betala extra för.

Slutsats
Kvalitet kostar, är det många som brukar säga, och i det här fallet är det inte svårt att hålla med. Denon AH-D2000 är fantastiskt välljudande i förhållande till priset, är utmärkt bekväma och kan ge lyssnaren upp­levelser som man måste hosta upp betydligt fler tusenlappar för att få från ett par högtalare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: