: 10 slutna hörlurar

10 fantastiska hörlurar

De kostar lite mer, men ger känslosamma upplevelser på löpande band.

Att vanligt folk är intresserade av bra ljud är enkelt att se på försäljningen av hörlurar. Man behöver inte ens ta statistiken till hjälp, det räcker med att titta sig omkring när man går på stan. Stora kåpor överallt.

Det är inte bara utomhus som hörlurar gör nytta. Vill man ha känslosamma musikupplevelser hemma, men det inte passar att vrida upp volymen på stereon – oavsett om sambon tittar på politisk debatt eller Lotto-dragningen, eller håller på att lägga minstingarna – så är hörlurarna bra att ha vid sin sida. Fast hemma växer kraven på ljudkvalitet mot när man sitter på tunnelbanan, i bussen eller befinner sig i andra högljudda omgivningar.

I det här testet är vi på jakt efter de bästa allround-hörlurarna för alla som verkligen gillar skönt ljud. Lurar som låter väldigt bra hemma, gärna tillsammans med en bra hörlursförstärkare, men som också är en enkel last att driva för en bärbar musikspelare. Till exempel en mobiltelefon. Vi förflyttar oss därför uppåt i pris, från de hundralappar som folk brukar handla för upp till strax under och strax över 3 000 kronor. Det är nämligen skärningspunkten mellan vad många har råd med och vad som ger den allra bästa ljudkvaliteten.

Vi vill att alla pengarna ska gå till ljudkvalitet och komfort, så den här gången har vi hoppat över aktiv brusreducering och trådlös överföring. Men eftersom lurarna ska gå att ta med sig och användas i bullriga miljöer har vi siktat in oss på slutna konstruktioner i stället för öppna. Det ger en mer mekanisk brusdämpning och innebär att folk i närheten inte heller hör din musik lika tydligt som med öppna lurar. Vi har valt ut hörlurar som ska gå att driva med bärbara spelare, därför har alla kandidater mindre än 50 ohms impedans.

Vi har inte brytt oss särskilt mycket om hörlurarna går att fälla ihop eller om de har fjärrkontroll och mikrofon på sladden så att de kan styra musiken och samtal. Men det är en bra bonus.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Referensen

Vår referens bland hörlurarna kring 3 000 kronor heter Bowers & Wilkins P7. Det är helt enkelt den bästa hörluren vi har hört för de pengarna hittills, och balanserar på ett mästerligt sätt en varm och fyllig bas med en detaljrikedom i övertonerna som är få förunnad. Lillebror P5 har en smula platt dynamik men P7 är betydligt livligare.

Detta är en kanonbra hörlur som belönades med sex stjärnor i L&B 1-2014 och som fortfarande är modellen som alla försöker slå.

Betyg B&W P7
Ljudkvalitet 6
Funktionalitet 6
Användning 6
Kvalitetsintryck 6
Betyg (1–6): 6

Spellista
Von Rosenthal de la Vegaz – Bach Cello Suite #1 in G, Prelude
Joni Mitchell – Big Yellow Taxi
Joni Mitchell – Both Sides Now
Katinka – Du Rejser
Newton Faulkner – Teardrop
Nathaniel Rateliff – S.O.B.
K.D. Lang – After the Gold Rush
System of a Down – ATWA
Kate Boy – Northern Lights
Johnny Cash – Southern Accents
Highasakite – Someone Who’ll Get It

http://listen.tidal.com/playlist/a10ab431-774a-4afd-abba-a19b93bd7143

Lyx på öronen

Denon har testets mest exklusiva utseende, med kåpor av äkta valnöt. Ljudet är bitvis enastående.

Ljud & Bild tycker

Bekvämligheten är i topp och rent utseendemässigt ligger MM400 i täten. Denon har upplösta toner och en luftig ljudbild.
Basen är inte tillräckligt utsträckt och mellanregistret kan verka en aning tunt. Behöver en bra hörlursförstärkare för att få fram övertonerna riktigt bra.
 • Typ: Sluten, over-ear
 • Hopfällbar: Ja
 • Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
 • Högtalarelement: 40 mm
 • Impedans/känslighet: 32 ohm/96 dB
 • Vikt: 310 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3800 kr

En sådan vacker skapelse! Ingen av de andra testdeltagarna har lika lyxigt utseende som Denon. Öronkåpor av äkta valnöt är verkligen snyggt och utformningen är avrundad med en mycket behaglig passform. MM400 tillhör inte de lättaste, men det märks knappt eftersom de sitter så fördömt skönt.

Hörlurarna är hopfällbara – käckt på resan – och kabeln har både mikrofon och fjärrkontroll som styr samtal, start/stopp av musiken samt volymen.

 

Ljudet

Rent ljudmässigt har Denons hörlurar en mycket klar och tydlig återgivning av röster och instrument. K D Langs Neil Young-cover ”After the Gold Rush” har en stor och öppen ljudbild. Langs röst är klockren och cellon har en bra attack. Pianotangenterna har en riktigt fin snärt, det är ingen tvekan om att det här är tvättäkta hifi-hörlurar.

Jämfört med referensen B&W P7 finns det mindre värme och fyllighet hos Denon. Johnny Cash är en smula övertydlig i sitt övre register, där exempelvis Sennheiser får fram den mörka bröstklangen bättre.

Det hörs inte minst på musik med elektroniska basrytmer. Där basen ska vara fet och bestämd låter Denon i stället lite tunt och torrt. Upplöst och fint, men det saknas lite driv och engagemang. Jag hade velat att mellanregistret var lite mer framåt, för att få lite mer tryck i instrumenten. Den annars så framfusiga och rytmiska (fast lite dynamiskt sammanpressade) ”S.O.B.” med Nathaniel Rateliff saknar fart och fläkt. Blåsarna är en aning tillbakadragna, både Beyerdynamic och Sennheiser trycker in dem mer bestämt i öronen.

Klangen påminner en del om Panasonic HD10, fast med lite mer finmaskiga toner. Med en mobiltelefon som iPhone 6s Plus kan både Denon och Panasonic verka lite fräna längst upp i toppen, men med en bättre hörlursförstärkare som Fostex HP-A4 är det uppenbart att vi föredrar Denon. MM400 har inte samma attack i mellanregistret som Onkyo, Beyerdynamic eller Pioneer, men om du uppskattar övertoner och rymd i musiken så kan du inte hamna fel med Denon.

Detaljerad och fyllig

Panasonic bevisar att de kan bygga hörlurar för hifi också.

Ljud & Bild tycker

En bra kvalitetskänsla och behaglig passform följs upp med detaljerat ljud och fyllig bas.
Det viktiga mellanregistret är lite tunt och tillbakadraget, vilket gör sångröster lite bleka.
 • Typ: Sluten, over-ear
 • Hopfällbar: Nej
 • Mikrofon och fjärrkontroll: Nej
 • Högtalarelement: 50 mm
 • Impedans/känslighet: 18 ohm/92 dB
 • Vikt: 320 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2500 kr

HD10 har en fin kvalitetskänsla, med avrundad ram av aluminium och väl vadderad huvudbygel med läderimitation. De 50 mm stora högtalarelementen syns från insidan av öronkåporna, och kåporna kan skjutas vertikalt i förhållande till bygeln så att de passar olika huvudformer. Hörlurarna sitter mycket bra på undertecknades huvud och kan användas längre stunder utan problem.

Två kablar ingår, en lång för hemmabruk och en kort. Ingen av dem har mikrofon eller fjärrkontroll till mobil och det går inte att fälla ihop lurarna.

 

Ljudet

HD10 är ett par oerhört rytmiska hörlurar. Nathaniel Rateliffs ”S.O.B.” är rena rama fyllelåten om kärleksbrott och drickande, i ett slags rytmisk och festlig ”negro spiritual”-inpackning. Klappandet i början av låten sprutar som tusan i Panasonics hörlurar, och det finns massor av luft och detaljer i toppen. Det saknas lite fyllighet i mellanregistret, så Nathaniels röst kan verka lite nasal, men det funkar.

K D Langs cover av Neil Youngs ”After the Gold Rush” återges med ett välklingande piano med bra snärt, och cellon låter sprött och fint. Basgitarren klingar mjukt och fylligt, faktiskt fylligare än med Denon MM400, som är testets dyraste. På en del områden gillar jag faktiskt Panasonic bättre. Langs röst är dock lite tunn och det går igen i allting. Även i livliga rytmer som Kate Boys ”Northern Light”, där Panasonic går en bra bit ner i basen på samma gång som detaljerna framträder i toppen. Men med ett väl tillbakadraget mellanregister får man lite ”loudness-känsla” och anslagen är inte lika välkontrollerade och snabba som med de bästa.

Trots att Panasonic inte är särskilt kända för sina hörlurar låter HD10 riktigt fint och är lätta att tycka om, de saknar bara lite tryck i mellanregistret för att kunna hävda sig mot de bästa.

Jays u-JAYS
u-JAYS är ett par hörlurar som sitter behagligt och som presenterar musiken på ett välbalanserat och fint sätt.
Pioneer SE-MHR5
Pioneer balanserar en detaljerad ljudbild med skön musikalitet.
Beyerdynamic T70p
Vill du ha ljud i perfekt balans, i kombination med upplösta övertoner och en stor och levande ljudbild, så kan det knappt bli bättre än så här.
Audio-Technica ATH-MSR7
Ett mer upplöst och neutralt ljud för pengarna får man leta efter.
Torque t402v
Torque demonstrerar att det faktiskt går att få för mycket av det goda.
KEF M500
De små, hopfällbara lurarna från KEF är sprudlande dynamiska. Men de öppnar sig aldrig helt och hållet.
Onkyo H900M
En helt neutral klangbalans gör detta till ett fint verktyg, men den är lite för grov och analytisk för att engagera.
Sennheiser Momentum M2
Sennheisers bidrag har en bergfast bas, i kombination med balans och upplösning i ljusare toner som bara dyra hörlurar har.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.