: Gaming-hörlurar

Hörlurar för e-sportare

På samma sätt som det behövs speciella hörlurar för fysisk träning ställer även elektroniska atleter – gamers – speciella krav på utrustningen.
Annons
Annons
forfatter

Hörlurar är den produktgrupp vi testar oftast i Ljud & Bild. Och det finns det bra skäl till. Dels sker det nu för tiden en konstant explosion av mängden och urvalet lurar, och de kommer från ett växande antal tillverkare. Och dels är detta den produktgrupp som flest använder sig av. Blixtsnabba datorer, avancerad kamerautrustning och tung hifi har sina anhängare. Men ALLA behöver hörlurar. Det visar sig att de flesta faktiskt har flera olika par hörlurar hemma, för helt olika ändamål.
I det här testet tittar vi närmare på en grupp hörlurar som vi inte har testat förut, men där utbudet växer explosivt just nu. Oberoende av om man väljer att betrakta datorspel som seriös e-sport eller bara som något vi leker med så är hörlurar en produktgrupp som väller in på butikshyllorna just nu. Och de kommer både från tillverkarna som redan specialiserat sig på speltillbehör och från de etablerade hörlurstillverkarna.
Men är det verkligen nödvändigt att ha speciella spelhörlurar? Kan man inte bara använda sina vanliga? Jo, det kan man naturligtvis mycket väl göra. I princip kan man ju ta med sig sina hifi-hörlurar ut på löprundan också, fast resultatet blir därefter. Och spel ställer en hel del krav på utrustningen.


För det första måste det finnas en mikrofon, så att man kan skrika order och varningar till sina lagkamrater när det hettar till på slagfältet. För det andra måste de vara sköna att ha på sig många timmar i sträck utan att öronen blir kokta av värmen eller att man blir trött i nacken av vikten. Till sist är det en fördel om de stöder surroundljud i många kanaler, så att man hör när fienderna kommer smygande bakifrån.

Inte äkta surround
Flera av hörlurarna i detta test säljs med texten ”7.1 surround sound” på kartongen. Men att prata om 7.1-kanaligt surroundljud i hörlurar är lite som att sälja gummiband på löpmeter: det krävs en jäkligt bra moral. Av enkla fysiska anledningar finns det nämligen inte sju separata högtalarelement och en subwoofer inbyggt i hörlurarna. I princip hade man mycket väl kunnat ha separata element för front-, sido- och bakkanaler (det skulle bara inte låta särskilt bra). Men en renodlad subwoofer är ingen praktisk idé – och skulle centerkanalen kanske placeras i pannan?
Surround-hörlurarna bygger i stället på mjukvarubaserad virtuell surround, där de många kanalerna i källmaterialet placeras runtomkring lyssnaren på elektronisk väg. Hur väl det fungerar i praktiken beror på mjukvaran och hårdvaran som har till uppgift att återge spelets eller filmens ljudkanaler till virtuella kanaler i hörlurarna.
Samtliga hörlurar testades självfallet i deras naturliga miljö, det vill säga spel – särskilt 3D-skjutaspel – där eventuella surroundeffekter utnyttjas maximalt. Dessutom provades hörlurarna med musik och film – också i surround. Vi har även undersökt de inbyggda mikrofonerna och eventuell brusreducering.

 

Vi testar:
Logitech Artemis Spectrum Snow G933                       2 500 kr
Sennheiser PC 373D                                                      2 450 kr
Lucid Sound LS30                                                        1 700 kr
SteelSeries Siberia 840                                                   3 300 kr
Audio-Technica ATH-AG1x                                         3 000 kr

Produkter i testet

Audio-Technica ATH-AG1x

Bara det nödvändigaste

Enorma hörlurar utan extrafunktioner.

Gaming-headset med hifi-kvaliteter. Strålande ljud och riktigt skön passform.
Passiv modell utan någon form av finesser eller funktioner utöver ljudet. Mikrofonen går inte att vinkla undan.

SteelSeries Siberia 840

Med koll på förbindelserna

Trådlös hörlur för proffs-gamers, som klarar alla spelenheter på samma gång.

Det bästa och mest omfattande urvalet av anslutningar. Genomtänkt design. Extra batteri.
Surroundeffekten är inte särskilt imponerande. Kontrolldosan är lite krånglig.

Lucid Sound LS30

Bra nybörjarlur

Plånboksvänlig hörlur som räcker för de flesta.

Massor av anslutningar. Strålande prisvärt ljud.
Inga surround- eller spelfunktioner. Mikrofonen är inte imponerande!

Sennheiser PC 373D

Lättviktare i den tunga klassen

Bra ljud och riktigt skön komfort. Inbyggt 7.1 Dolby Surround.
Inte trådlös. Saknar speciella spelfunktioner

Logitech Artemis Spectrum Snow G933

Cool lyxmördarmaskin

Logitechs snövita toppmodell låter bra och har funktioner som kan avgöra striden.

Briljant komfort och bra ergonomi. Utmärkt 3D-ljud för spel och film. Cool design.
Förhållandevis klumpig. Aningen onyanserat ljud. Ljusshow kostar batteritid.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Den är inte pigg, den laddar långsamt och den kör inte långt. Men Mazda MX-30 har en ljudanläggning som många kommer att bli avundsjuka på.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!