: Gaming-hörlurar

Hörlurar för e-sportare

På samma sätt som det behövs speciella hörlurar för fysisk träning ställer även elektroniska atleter – gamers – speciella krav på utrustningen.

Hörlurar är den produktgrupp vi testar oftast i Ljud & Bild. Och det finns det bra skäl till. Dels sker det nu för tiden en konstant explosion av mängden och urvalet lurar, och de kommer från ett växande antal tillverkare. Och dels är detta den produktgrupp som flest använder sig av. Blixtsnabba datorer, avancerad kamerautrustning och tung hifi har sina anhängare. Men ALLA behöver hörlurar. Det visar sig att de flesta faktiskt har flera olika par hörlurar hemma, för helt olika ändamål.
I det här testet tittar vi närmare på en grupp hörlurar som vi inte har testat förut, men där utbudet växer explosivt just nu. Oberoende av om man väljer att betrakta datorspel som seriös e-sport eller bara som något vi leker med så är hörlurar en produktgrupp som väller in på butikshyllorna just nu. Och de kommer både från tillverkarna som redan specialiserat sig på speltillbehör och från de etablerade hörlurstillverkarna.
Men är det verkligen nödvändigt att ha speciella spelhörlurar? Kan man inte bara använda sina vanliga? Jo, det kan man naturligtvis mycket väl göra. I princip kan man ju ta med sig sina hifi-hörlurar ut på löprundan också, fast resultatet blir därefter. Och spel ställer en hel del krav på utrustningen.


För det första måste det finnas en mikrofon, så att man kan skrika order och varningar till sina lagkamrater när det hettar till på slagfältet. För det andra måste de vara sköna att ha på sig många timmar i sträck utan att öronen blir kokta av värmen eller att man blir trött i nacken av vikten. Till sist är det en fördel om de stöder surroundljud i många kanaler, så att man hör när fienderna kommer smygande bakifrån.

Inte äkta surround
Flera av hörlurarna i detta test säljs med texten ”7.1 surround sound” på kartongen. Men att prata om 7.1-kanaligt surroundljud i hörlurar är lite som att sälja gummiband på löpmeter: det krävs en jäkligt bra moral. Av enkla fysiska anledningar finns det nämligen inte sju separata högtalarelement och en subwoofer inbyggt i hörlurarna. I princip hade man mycket väl kunnat ha separata element för front-, sido- och bakkanaler (det skulle bara inte låta särskilt bra). Men en renodlad subwoofer är ingen praktisk idé – och skulle centerkanalen kanske placeras i pannan?
Surround-hörlurarna bygger i stället på mjukvarubaserad virtuell surround, där de många kanalerna i källmaterialet placeras runtomkring lyssnaren på elektronisk väg. Hur väl det fungerar i praktiken beror på mjukvaran och hårdvaran som har till uppgift att återge spelets eller filmens ljudkanaler till virtuella kanaler i hörlurarna.
Samtliga hörlurar testades självfallet i deras naturliga miljö, det vill säga spel – särskilt 3D-skjutaspel – där eventuella surroundeffekter utnyttjas maximalt. Dessutom provades hörlurarna med musik och film – också i surround. Vi har även undersökt de inbyggda mikrofonerna och eventuell brusreducering.

 

Vi testar:
Logitech Artemis Spectrum Snow G933                       2 500 kr
Sennheiser PC 373D                                                      2 450 kr
Lucid Sound LS30                                                        1 700 kr
SteelSeries Siberia 840                                                   3 300 kr
Audio-Technica ATH-AG1x                                         3 000 kr

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Med koll på förbindelserna

Trådlös hörlur för proffs-gamers, som klarar alla spelenheter på samma gång.

Ljud & Bild tycker

Det bästa och mest omfattande urvalet av anslutningar. Genomtänkt design. Extra batteri.
Surroundeffekten är inte särskilt imponerande. Kontrolldosan är lite krånglig.
SteelSeries Siberia 840
Typ: Over-ear, sluten
Element: 40 mm
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby)
Anslutning: Bluetooth, trådlöst via kontrolldosa, optisk in/ut, analog in/ut
Ljus: Nej
Batteritid: 20 timmar
Vikt: 318 gram
Webb: steelseries.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3300 kr

För att vara en trådlös hörlur har Siberia 840 ovanligt många kablar. Hörlurarna kopplas nämligen in via en kontrolldosa, som också fungerar som laddstation till batterierna. Det ingår två batterier så att man kan ladda det ena medan man använder det andra.
Man kan koppla in både analog ljud, optiskt digitalt (spelkonsol) samt USB (PC/Mac). Det betyder en massa sladdar men samtidigt en uppsjö av möjligheter. Det går att mixa chatt- och spelljudet steglöst, vilket är en stor fördel i onlinespel där samarbete är avgörande. Naturligtvis kan man även fintrimma den tonala balansen med en equalizer och alla inställningar kan sparas som profiler som kan knytas till programmen – så att ljudet anpassas automatiskt när man växlar från ”Battlefield 1” till ”Dishonored 2”.

Ljudet
Rent ljudmässigt levererar Siberia 840 varorna. Du får inte samma ljudkvalitet som med ett hifi-par för samma pris. Det hade inte varit rättvist med tanke på alla extra funktioner. Men scenen runtomkring dig återges klart, explosionerna skakar om dig och – vilket är allra viktigast – kommunikationen med ditt team hörs exemplariskt tydligt. Kontrollprogrammet SteelSeries Engine 3 innehåller även virtuellt surroundljud (Dolby). Det ger en viss rymdkänsla, men inte något perspektiv hela vägen runt.

Slutsats
Med tanke på alla omfattande inkopplingar är SteelSeries Siberia 840 hörlurar för storspelare som inte nöjer sig med att spela på en enda plattform. Möjligheten att mixa chatt- och spelljud steglöst gör dem perfekta till 3D-skjutaspel och lagspel. Spelar du bara på PC så betalar du dock för möjligheter du inte använder. 3D-ljudet är inte testets bästa men sammantaget är detta ett redskap som gör skillnad när man spelar krävande spel.

Bra nybörjarlur

Plånboksvänlig hörlur som räcker för de flesta.

Ljud & Bild tycker

Massor av anslutningar. Strålande prisvärt ljud.
Inga surround- eller spelfunktioner. Mikrofonen är inte imponerande!
Lucid Sound LS30
Typ: Over-ear, sluten
Element: 50 mm
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
Antal kanaler: 2
Anslutning: Trådlös USB-sändare, analog 3,5 mm, optisk via USB-dongel
Ljus: Nej
Batteritid: 15 timmar
Vikt: 355 gram
Webb: lucidsound.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1700 kr

Lucid Sound är ett förhållandevis nytt hörlursmärke med gaming som specialitet. Det är grundat av utbrytare från Tritton, som knappast heller är kända av särskilt många utanför spelkretsar, trots att Tritton på Lucid Sounds hemsida beskrivs som ”a leading high-end brand”.
LS30 har ett ganska så traditionellt utseende med kraftiga, cirkelrunda öronkåpor och en stabil huvudbygel. Både öronkuddarna och huvudbygeln är klädda med mjukt konstläder. Utan mikrofonen hade Lucid Sound-luren lätt kunnat tas för en helt vanlig hifi-hörlur.
Mikrofonen är inte fastmonterad utan sitter på en lös och mjuk bom och hålls på plats med en minijack-kontakt. Det kan verka som en fördel, om man även vill använda lurarna till annat än spel, men det finns en risk att kontakten slits och ger en dålig förbindelse. Själva mikrofonen är dessutom den minst övertygande i hela testet. Men visst, den gör vad den ska så länge du inte behöver finesser som brusreducering.
Ljudet överförs trådlöst via en USB-dongel, men till LS30 ingår det också ett ymnighetshorn av sladdar. Två par minijack-kablar till mikrofon och analogt ljud, den lösa mikrofonen samt ännu en optisk kabel (för ljud från spelkonsol) som ansluts till USB-sändaren.

Ljudet
Ljudmässigt är Lucid Sound LS30 en positiv överraskning. Det finns en bra balans i ljudbilden, där både tunga explosioner och känsliga ljud från omgivningen framträder klart. Och så är den detaljerad nog för att kunna användas med musik.

Slutsats
Ska du bara ha en spelanpassad hörlur med bra ljud men inte behöver – eller är sugen på att betala för – flashiga funktioner eller virtuellt surround, får du väldigt mycket hörlur för pengarna om du väljer Lucid Sound LS30.

Cool lyxmördarmaskin

Logitechs snövita toppmodell låter bra och har funktioner som kan avgöra striden.

Ljud & Bild tycker

Briljant komfort och bra ergonomi. Utmärkt 3D-ljud för spel och film. Cool design.
Förhållandevis klumpig. Aningen onyanserat ljud. Ljusshow kostar batteritid.
Logitech Artemis Spectrum Snow G933
Typ: Over-ear, sluten
Element: 40 mm
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby, DTS Headphone X)
Anslutning: Trådlöst med USB-dongel och 3,5 mm-kabel
Ljus: RGB
Batteritid: 8 timmar med ljus 12 utan timmar utan
Vikt: 374 g

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2500 kr

Artemis G933 Snow är toppmodellen bland Logitechs hörlurar. Den finns även i en mer konventionell (svart) variant som inte har ”Snow” med i beteckningen men som är identisk i övrigt.
Detta är en stor hörlur och de avlånga öronkåporna har gott om plats så att inte ens mycket stora öron behöver känna sig klämda. Mikrofonen sitter på en plastpinne som kan fällas ihop och gömmas undan i vänstra kåpan. En ring av programerbara LED-lampor omgärdar varje öronkåpa.
Batteritiden på 8 timmar inklusive ljusshow lär räcka till de flesta spel. Batteriet sitter dolt bakom en magnetisk lucka på ena kåpan. Den andra har ett utrymme för den trådlösa USB-sändaren. På vänstra kåpan hittar man dessutom fyra programmerbara knappar som ändrar inställningar samt en ratt för volymen.

Ljudet
Det är massor av tryck i ljudet från G933. Explosioner mullrar tungt och känslan av att befinna sig mitt i handlingen är övertygande. Som enda testdeltagare kan man välja mellan Dolbys och DTS virtuella surroundljud. Det senare formatet ger den klart mest realistiska surround-illusionen. Ska du lyssna på musik bör du dock välja stereo. Då präglas G933 av en massiv botten och en välbalanserad men inte särskilt finkornig röståtergivning. Diskanten är en smula dämpad. Ljudet kan anpassas med en rad equalizer-profiler, det går också att göra en helt egen.

Slutsats
Artemis Snow G933 är en strålande exempel på vad som skiljer gaming-hörlurar från normala dito. Med rena hifi-mått är den för grovkornig, men det utjämnas gott och väl av många spelfunktioner som är lätt åtkomliga och går att använda i stridens hetta. Det innebär att Logitech-lurarna är perfekta för ändamålet.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.