: FiiO EX1

Hör allt som händer

FiiO EX1 återger musiken på ärligast sätt och förmår dessutom att engagera. Men de här öronpropparna behöver en bra spelare.

Ljud & Bild tycker

Bra komfort och fin byggkvalitet. Låter fylligt och tufft. Behaglig klang.
I överkant mycket bas och inte särskilt raffinerad ljudbild innebär att de inte passar till allt och alla.
 • Typ: Öronsnäckor
 • Element: 13 mm titan
 • Kabel: 1,2 m Kevlar-förstärkt koppar
 • Känslighet: 102 dB
 • Impedans: 16 ohm
 • Vikt: 18 g
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1500 kr

FiiO är nog mest kända för sina små manicker som ger bättre ljud från bärbara musikspelare och mobiltelefoner, till exempel hörlursförstärkare och små digitalomvandlare. När de lanserar sina första öronproppar satsar de på exklusiva material och en respektabelt hög prisklass som placerar hörlurarna i den seriösa änden.

Läs också: Så får du superljud från mobilen!

I FiiOs hus är alla delar utskurna i metall. Baksidan är gjord av duraluminium, alltså aluminium som blandats ut med en liten dos koppar, mangan och magnesium för att förbättra styrkan. Vi känner igen det från de svindyra lurarna Pioneer SE-Master1, som jag personligen fortfarande hävdar mycket väl kan vara världens bästa.

På den delen av det yttre huset som vetter inåt mot skallen finns ett par ventilationshål som är anpassade i storlek och placering för att leverera den önskade klangkaraktären. Men de gör också att det läcker ut lite ljud, så du riskerar att andra hör diskantljuden. Detta har uppenbarligen varit en avvägningsfråga för FiiO, som har siktat på det mest trovärdiga ljudet på bekostnad av ett ljudmässigt privatliv. Ljudet som läcker ut är inte lika påfrestande som med öppna hörlurar, men vid ett par tillfällen lät min bättre hälft mig förstå att hon hörde min musik i soffan, även när jag spelade ganska så tyst.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ytterst välbalanserade toner

FiiO ska ha en stor eloge för hur bra EX1 låter inne i örat på den viktigaste personen – alltså jag själv. Sångröster framträder klockrent i musiken och cymbalerna är krispiga och luftiga på samma gång. Musikens kontraster kommer fram väl, även om de 13 millimeter små elementen inte kan mäta sig med 30, 50 eller till och med 70 millimeters membran i stora öronkåpor. Men för att vara små öronproppar är jag imponerad.

Det som hade kunnat bli en tämligen platt och trist ljudbild kryddas med en liten förstärkning i basregistret. Inte för mycket, bara tillräckligt för att man ska få ett trivsamt, fylligt ljud från basinstrumenten. Och det är bra skjuts i elektroniska rytmer, oavsett om det står Daft Punk, Prodigy eller Dr Dre på spellistan.

Detta gäller om man har en bra spelare, till exempel FiiOs egen X5 eller en hörlurs-DAC som Audioquest Dragonfly v1.2. Vad som däremot inte är så roligt är att jag blev påmind om hur bedrövligt dålig min HTC One M8 låter genom hörlursuttaget. Hi-hat låter stickigt och cymbaler skär i öronen. Så se till att du har en bra musikspelare eller en mobiltelefon med bra hörlursutgång.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

FiiO EX1 låter mycket bra. Ljudet är välbalanserat, upplösningen är bra i det viktiga övertonregistret vilket gör att musiken svävar fint, och röster är klara som dagen. Dessutom är basen både fyllig och eldig, vilket är en fin kontrast till det analytiska mellanregistret. I mina öron låter EX1 till och med bättre än Philips Fidelio S2, som kryddar ljudet mer. Ur den synvinkeln påminner EX1 mer om ACS Evoke Studio Universal, fast inte med fullt lika bra basåtergivning.

Ihop med en dålig ljudkälla som har hög förvrängning kan det låta vassare och hårdare i toppen, men då är det ljudkällan som ska slängas, inte FiiO-lurarna. Tänk också på att de läcker ut en del ljud.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.