TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Denon AH-A100

Raffinerade lyxlurar

De bästa hörlurarna brukar inte passa bärbara spelare men Denon har gjort ett undantag med sin A100-modell som markerar Denons 100-årsjubileum.

forfatter
Publicerad 2011-05-22 - 10:40
Ljud & Bild tycker
Homogen klang. Potent bas. Låg vikt.
Dålig brusdämpning.
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • 50-mm element
  • 32 ohm/ 101 dB
  • Pris: 4 000 kr

Bärbara spelare brukar man förknippa med öronsnäckor, men det är inte alla som tycker att en liten propp i varje öra är ett särskilt bekvämt sätt att lyssna på musik. Det är därför många som väljer att satsa på hörlurar, som visserligen tar mer plats men kan vara bekvämare att ha på huvudet om man lyssnar ofta. Lättviktsmodeller som Koss klassiska PortaPro är ett billigt och bra alternativ, fast de är öppna och släpper både in och ut ljud. Denon AH-D100 eller Shure SRH240 kan passa ännu bättre, de är slutna och kompakta och har ett ännu bättre ljud. Samtidigt som de dämpar oväsen utifrån bättre. Med dem kan man ta med sig välljud vart man än går, för under tusenlappen.

Men det finns alltid de som är ännu kräsnare när det gäller ljudkvalitet. Musikälskare som inte blinkar när de betalar åtskilliga tusenlappar för ett par stora hörlurar. För hemmabruk. När det gäller bärbart välljud är däremot urvalet av stora hörlurar starkt begränsat. Det beror på att dyra hörlurar behöver hörlursförstärkare för att låta bra. Oftast är de för stora, för tunga och framför allt för tungdrivna (låg känslighet, högt motstånd) för att en iPod ska lyckas få liv i dem.

Denons finaste hörlurar, D5000 och D7000 som kostar 6 000 respektive 10 000 kronor, är definitivt inte avsedda för små bärbara spelare. De är gjorda för finsmakare och passar bäst hemma framför stereon. Den enklare modellen D2000 som kostar 3 000 kronor passar bättre att ha med sig, men är fortfarande stor och väger 350 gram.

Perfekt för bärbart
Alternativet är AH-A100 som kostar 4 000 kronor, och är hörluren i Denons A100-jubileumsserie. Här får man samma gedigna kvalitet som i de dyrare modellerna, men den är mer kompakt och mycket lättare än sin nära släkting D2000. Vikten är måttliga 195 gram och de slutna kåporna – av mahogny, minsann – är mycket mindre än i D2000, D5000 och D7000 men täcker ändå öronen fint. Lurarna levereras i en egen låda, med tygklädd insida och märkt med Denons jubileumslogga.
Kuddarna är gjorda av konstläder och lägger sig prydligt runt örat och detta tillsammans med den låga vikten gör att AH-A100 går att ta med sig. Tack vare en känslighet på 101 dB och ett lågt motstånd på 32 ohm passar de utmärkt till bärbara spelare.

Denon har gjort kabeln förhållandevis kort, den är bara 1,3 meter, men det ingår en förlängningskabel på ytterligare 2,2 meter som är praktisk när man pluggar in A100 i förstärkaren hemma.

Den låga vikten och den fina passformen gör att Denon-lurarna är väldigt bekväma. De tar lite plats när de stoppas i en väska eftersom kåporna kan vridas så att de blir mindre. På insidan har Denon placerat 50 mm stora membran som drivs av små men kraftfulla neodym-magneter. Och allt sitter som sagt i slutna kåpor av mahogny.

Ljudkvalitet
4 000 kronor är mycket för ett par hörlurar, men jag måste sammanfatta med att säga att de är värda varenda krona. Det är inte säkert att de är väsentligt mycket bättre D2000 som kostar en tusenlapp mindre, men de är betydligt mer praktiska och trots storleken har de en dynamisk och potent bas som gör att de låter mycket större än de är.

Cellon som spelar i bakgrunden i Antony and The Johnsons version av Dylans klassiska ”Knockin’ on Heaven’s Door” drunknar ofta i ljudbilden när man lyssnar i hörlurar. Men inte med A100, där raspandet av harts mot de tjocka strängarna i hög grad bidrar till att instrumentet låter levande. Hörlurarna gör inte skam på elbas och trummor heller. Trummorna i Sades ”The Moon and the Sky” återges med massiv tyngd och fyllighet, så att det känns som om öronkuddarna masserar huvudet.
Röster är också naturliga. Alison Krauss änglalika stämma och Townes Van Zandts raspiga röst återges med gnistrande inlevelse, där snudd på varenda liten detalj och de svagaste andetagen framträder klockrent i den varmt generösa ljudbilden. Som är så välbalanserad, öppen och befriad från allsköns skavanker att det inte finns något endaste dugg att klaga på.

Denon AH-A100 är en praktfull musikförmedlare, oavsett om den drivs av en iPhone eller en påkostad förstärkare. Detaljrikedomen är strålande, samtidigt som ljudbilden är homogen och fyllig. Tack vare potent bas och kompakta och lätta öronkåpor är A100 på många sätt och vis den perfekt kompromissen. Raffinerat ljud av High End-klass, förpackat i läckert träsmide – och så bra att man inte bara VILL ha dem med sig överallt, utan KAN ha dem med överallt.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend