TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Chambers by RZA Premium

Utmärkt resesällskap

WeSC har slagit sina påsar ihop med hiphop-producenten RZA och byggt ett par hörlurar som krossar våra förutfattade meningar.

forfatter
Publicerad 2012-08-11 - 11:46
Ljud & Bild tycker
Balanserad och dynamisk. Fjärrkontroll på sladden. Bra brusdämpning.
Styv vaddering. Dålig av/på-omkopplare.
Specifikationer
  • Slutna hörlurar
  • 18 dB aktiv brusreducering
  • Impedans: 32 ohm
  • Känslighet: 110 dB
  • Vikt: 260 g

Signaturversioner innebär ofta bara kosmetiska förändringar som höjer priset. På senare tid har däremot allt fler hörlursmärken börjat samarbeta med kända artister och konstruerat hörlurar med en personlig prägel, gärna baserad på artistens visuella och ljudmässiga smak. Resultatet är inte alltid lika lyckat och ibland är produkterna mer intressanta för artisternas fans än för de som vill ha så bra ljud som möjligt för pengarna.

RZA är kanske mest känd som mannen bakom Gravediggaz och Wu-Tang Clan. WeSC är ett svenskt klädmärke som sponsrat många artister med kläder, till exempel Timbuktu. WeSC har också haft hörlurar som accessoarer till kläderna, ofta i fräscha färger och i en överkomlig prisklass.

Därför är det inte så konstigt om man blir en smula skeptisk när WeSC samarbetar med RZA och tar fram en påkostad hörlur med aktiv brusreducering. Som ska konkurrera med de bästa från exempelvis Sony, AKG Sennheiser och Bose. Men bortsett från ett par mindre invändningar är det förbluffande hur bra lurarna har blivit.

Prestanda
I de förhållandevis små kåporna sitter 40 mm stora membran. På utsidan sitter små mikrofoner som plockar upp oväsen och skickar in det i signalen i motfas. På så sätt dämpas ljud utifrån med uppemot 18 dB. Vilket är så pass mycket att man får en markant tystare atmosfär på insidan av lurarna när brusreduceringen är aktiverad. Men att sätta på funktionen är inte så enkelt. Designern har valt en lösning med en vridbar ring som sitter i ytterkant av den ena kåpan – en dålig idé eftersom det är svårt att sätta på och stänga av brusreduceringen.

Praktiskt nog fungerar lurarna även när brusreduceringen är avstängd. Och precis som förväntat låter de olika när dämpningen är av- och påslagen.

Utan brusreducering låter mellanregistret lite instängt, basen är tamare och ljudbilden har en markerat dämpad diskant. Balansen blir mycket bättre när man sätter på reduceringen. Basen stramas till, blir väldefinierad och väldigt potent. Då är hörlurarna aktiva också, vilket innebär att membranen drivs av en pytteliten förstärkare.

Det märks tydligt. Men det har också sina nackdelar. Diskanten får en smula hård ton och cymbaler kan bli lite för framträdande. Men annars är ljudbildens balans väldigt bra. Bastrummor kan vara något dominerande på en del inspelningar. Om man tycker att det är en nackdel bör man hitta en annan EQ-inställning på mobilen eller MP3-spelaren. Röster är väldefinierade och mellanregistret är överlag stort och öppet, välfokuserat och transparent.

Ljudkvaliteten är absolut ett snäpp upp jämfört med Bose QuietComfort 15 som kostar ungefär lika mycket. Brusreduceringen är dock inte lika effektiv, Bose-lurarna tillhör fortfarande de absolut bästa i den disciplinen.

Slutsats
Är det hörlurar med brusreducering som behövs så är premiummodellen från WeSC, Chambers by RZA, ett väldigt bra val. De låter suveränt med den mesta musiken och har effektiv brusreducering. Det enda vi inte är helt nöjda med är att huvudbygeln har lite för hård vaddering och att brusreduceringen sköts med ett hopplöst av/på-reglage.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend