Search
Generic filters

: Bowers & Wilkins P5 Wireless

Trådlös hifi på öronen

En redan väldigt bra hörlur har blivit trådlös. Efter att ha lyssnat på P5 Wireless är det lockande att klippa kablarna för gott.

Mars 2016Bowers & Wilkins P5 Wireless

Ljud & Bild tycker

P5 Wireless har en mycket angenäm klang, med fin och fyllig bas i en ytterst välbalanserad ljudbild. Passformen är skön (om du inte har glasögon) och 17 timmars trådlös användning är toppen!
Man betalar alltid extra för trådlöshet. För de här pengarna är det inte svårt att hitta en hörlur med kabel som låter bättre. De som bär glasögon vill nog ha en annan passform.
 • Trådlös, sluten over-ear-hörlur
 • 40 mm element
 • Trådlöst: Bluetooth 4.1 (aptX, AAC, SBC)
 • Känslighet: 109 dB
 • Impedans: 22 ohm (passivt)
 • Frekvensomfång: 10-20 000 Hz
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3600 kr

När vi testade Bowers & Wilkins kompakta P5 Series II i januarinumret förra året så blev vi förtjusta över det fylliga och balanserade ljudet från den kompakta hörluren. Att det numera finns en trådlös version av den är därför riktigt spännande.

När man hoppar över kablarna får man fördelen att kunna röra sig helt fritt utan trassel, och har man väl vant sig vid trådlösa hörlurar så är det inte särskilt lockande att gå tillbaka till något annat. Och eftersom förstärkaren sitter i själva hörluren så spelar det ingen roll vilket slags mobiltelefon eller musikspelare man har, ljudet blir ändå likadant under förutsättning att ljudkällan stöder antingen aptX eller AAC via Bluetooth. Vilket de allra flesta gör. Under en kort period hade jag dock en mobil som inte hade någotdera (HTC One M8s) och då konverteras ljudsignalen med så kallad Sub Band Codec (SBC) som är inbyggt i Bluetooth-protokollet. Det lät inte bra, för att uttrycka saken milt.

Med P5 Wireless – precis som med andra Bluetooth-enheter – komprimeras ljudsignalen till ungefär högsta MP3-kvalitet, eftersom protokollet inte stöder fullständigt förlustfri överföring. Det betyder att det inte är någon större poäng med att jaga runt efter högupplösta musikfiler eftersom hörlurarna ändå komprimerar ljudet till ”Spotify-kvalitet”. Som däremot inte alls är så illa och jag skulle mycket hellre lyssna på MP3 i ett par bra hörlurar än högupplöst i ett par bedrövliga hörlurar.

Det man går miste om är möjligheten att ha handsfree-samtal med mobilen, eftersom hörlurarna i sig inte har någon mikrofon för detta ändamål. Däremot ingår det en kabel för att ha när batteriet tar slut, och den har både fjärrkontroll och mikrofon inbyggd.

Tar batteriet slut så går det att koppla in en kabel under vänster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.
Tar batteriet slut så går det att koppla in en kabel under vänster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.

Passform

P5 Wireless har precis samma passform som P5. Hörluren är kompakt och har kuddar som vilar utanpå öronen, och även om den egentligen inte är hopfällbar så tar den lite plats i handbagaget. Öronkuddarna är gjorda av mjukt läder och huvudbygeln är av stål, med rundade detaljer som sätter en exklusiv prägel. Huvudbygeln skyddas för övrigt av samma mjuka skinn som kåporna.

Eftersom kuddarna ligger utanpå öronen och inte runt dem så blir man inte lika svettig med tiden. Å andra sidan kan det klämma lite mer på ytterörat. Men jag kan ha dem på mig länge innan jag känner av det. Det gäller dock bara tills jag sätter på mig läsglasögonen, då klämmer de lite för mycket på skalmarna.

Alla styrknappar sitter på högra kåpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.
Alla styrknappar sitter på högra kåpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.

Ljudkvalitet

Det som gör att jag genast blir förälskad i P5 Wireless är ljudet. Det är precis lika behagligt som genom den passiva P5, med en fyllig och potent basåtergivning och en naturtrogen och angenäm röståtergivning. Såväl kvinnliga som manliga sångare. Här finns nämligen ingen färgning av ljudet som favoriserar ljusa eller mörka röster.

Ett piano har en fin klang, med tillräcklig attack i tangenterna för att ge en känsla av äkta vara, och akustisk musik låter genomgående både behaglig och realistisk. Även Leonard Cohens basrika röst dånar fint i öronen tillsammans med de syntetiska bastonerna i den melankoliska balladen ”Waiting for the Miracle”. På samma gång finns det alltid tillräckligt med luft för att ge ljudbilden en bra rymd.

Potent rockmusik och elektronisk musik saknar lite attack och liv. Till Lindemans röst i Rammstein är mörk och dov som alltid, men det saknas lite ös i gitarrerna och jag hade rent allmänt kunnat tänka mig mer fart och fläkt. Det är dock ett lågt pris att betala i mina öron.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Värd prislappen?

Priset på mer än tretusen kronor kan tyckas lite styvt för ett par hörlurar. Om du inte har någonting emot sladden får du ett väsentligt bättre ljud från öppna lurar som Audio-Technica ATH-R70x eller Philips Fidelio X2. Nackdelen med dem är att de inte är avsedda för bärbar utrustning. Slutna modeller som har ett ännu bättre ljud än P5 Wireless är B&W:s egna P7, och just nu testar vi också Panasonic HD10 som för 2 500 kronor har en större ljudbild med bättre upplösning än P5 Wireless.

Men ändå. Av alla hörlurar jag har hemma för tillfället – och där finns både Bose Quiet Comfort 25, Sony MDR-1a och ovan nämnda Audio-Technica ATH-R70x – så är det P5 Wireless jag lyssnar på mest. Det är den bästa trådlösa hörluren jag har testat hittills, med en oerhört behaglig, välbalanserad och trovärdig klangkaraktär, i kombination med en förmåga att spela mer än tillräckligt högt med bra kontroll. Den allra sista upplösningen man får med kabel är jag i nio fall av tio mer än villig att avstå från.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!