Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

test: Bose noise-masking sleepbuds

Öronpropparna som vyssar dig till sömns

Sleepbuds spelar inte musik. I stället ger de ifrån sig lugnande ljud som ska hjälpa sömnen på traven.

Skrivet av / 2018-10-17 - 09:25
Bose noise-masking sleepbuds
Geir Gråbein Nordby

Vintern är på ingång, och med den radar sjukdomarna upp sig. Och vad är väl värre än att ligga och hosta och snörvla i sängen och smaska på halstabletter och värktabletter, när allt man vill är att få en god natts sömn? Jo, det ska jag säga dig: att ligga bredvid någon som hostar och snörvlar och vrider och vänder sig. Lägg sedan till en fem månaders baby – som naturligtvis också är krasslig – i samma dubbelsäng och en flicka på två och ett halvt år i rummet intill som tjafsar och lever rövare så att man blir övertygad om att babywatchen är uppfunnen av någon sadistisk jävel. Välkommen till mitt liv.

Lanseringen av Boses nya produkt kunde inte haft bättre timing för min del. Noise-masking Sleepbuds heter de (men från och med nu tänker jag bara kalla dem för Sleepbuds) och är ett koncept lika udda som det är intressant. Det här är ett par helt trådlösa öronproppar, fast de spelar inte musik. I stället spelar de, med hjälp av en mobil-app, ljud som vyssar användaren till sömns. De är med andra ord brusmaskerande, inte brusreducerande som eliminerar brus med en signal i motfas. Det är också intressant, eftersom Bose är kända för hörlurar med den tekniken.

Sleepbuds är de mest bekväma öronpropparna vi har haft i våra öron. Foto: Bose

Vad är brusmaskering?

Brusmaskeringskonceptet är inte nytt, i synnerhet i USA används det ofta i öppna kontorslandskap. Då i form av högtalare som spelar avkopplande ljud som fågelkvitter, susande lövverk och annat som kan förbättra arbetsmiljön på en hektiskt och tröttande arbetsplats.

I USA har det också blivit populärt med brusmaskerande högtalare i sovrummen. Allt för att avleda uppmärksamheten från snarkning och andra oljud. Det är den här marknaden som Bose vill slå sig in på med sina Sleepbuds-öronproppar.

Och det verkar logiskt att ersätta en stor och klumpig högtalare med ett par öronproppar. Framför allt för folk som sover ihop, om det bara är en person som vill ha sådana ljud eller om man inte kan komma överens om vilken ljudnivå högtalaren ska ha. Med öronproppar blir upplevelsen fullständigt personlig.

10 ljud

Sleepbuds låter dig välja mellan tio inbyggda natur- och maskinljud och öronpropparna har en batterikapacitet på 16 sammanhängande timmar. Om du väljer att öronpropparna ska spela ljud hela natten så räcker det ganska så exakt till två nätter. Det uppladdningsbara fodralet som ingår ger en extra laddning, så du har fyra nätters sömn innan du behöver vägguttag. Om du ställer in propparna för enbart insomning, i till exempel en timme, så håller de i betydligt fler nätter

Pyttesmå

Sleepbuds är pyttesmå och väger i princip ingenting. De sticker inte ut ur öronen alls, så man kan ligga på sidan på kudden utan att de trycker i öronen. I paketet hittar man örontoppar av silikon i tre storlekar, och lika många silikonvingar som sätts fast i örats framkant. De är viktiga eftersom de gör att propparna inte trillar ur under natten.

Laddfodralet laddas för övrigt med mikroUSB och inte med USB-C. Inte superviktigt, men det innebär att man inte kan snabbladda. Full laddning tar upp till åtta timmar.

Det läckra laddfodralet har en extra batteriladdning, vilket betyder ytterligare 16 timmars batteritid. Foto: Bose

Använding

Tiden har kommit för att äntligen få en god natts sömn! Propparna glider in lätt i örat, och när jag väl har stoppat in dem så märker jag knappt att de finns där. Det här är de mest bekväma öronpropparna jag har haft i mina öron! Bose Sleep-appen laddas ner till min iPhone och jag är redo. Jag väljer ljudet av vågsvall, men det finns även regn, flygkabin, vattenfall, lägereld och så vidare. Ljudnivån justeras med hjälp av ett virtuellt skjutreglage (det är smart att ställa in volymen så att man fortfarande kan höra världen utanför) och jag väljer två timmars insomning – och dessutom väckarklocka till klockan sju. Inte för att jag behöver det, dottern väcker mig aldrig senare än klockan sex på morgonen …

Själva insomningen går ganska så bra. Min frus harklande mildras fint, detsamma gäller babyns gnyende. Att hon ibland sliter av mig täcket i sömnen är Bose förlåtna för att de inte hjälper mig med. Min uppmärksamhet dras däremot mot min egen andning, som jag hör inne i huvudet. De täta öronpropparna gör att det nästan känns som om öronen är under vatten och det uppstår tunga basljud varje gång jag sväljer. Precis som med vanliga musikproppar när man inte spelar musik. Jag ligger och funderar på om Bose kanske kunde ha valt ett annat material, eftersom man inte är beroende av att propparna ska försegla helt och hållet. Skumgummi, kanske? Så småningom somnar jag.

Jag sover lätt under natten och vaknar flera gånger. Det beror delvis på min omgivning, men propparna gör också sitt. Som bekant andas inte silikonpropparm och jag blir svettig i hörselgången. Basljuden från när jag sväljer och gnisslar tänder bidrar också.

Nästa natt har jag på ljud under hela natten. Jag somnar fint, men även denna natt sover jag lätt. Mitt i natten tar jag ut öronpropparna och drar en lättnadens suck. Jag kan höra normalt igen och öronen får luft.

Slutsats

Bose Noise-masking Sleepbuds kan gör det lättare att somna. De eliminerar inte brus, utan maskerar det med rogivande ljud.

Eftersom alla människor är olika så fungerar inte brusmaskering lika bra för alla och det är individuellt om Sleepbuds förbättrar sömnen. Om du tillhör dem som spelar sövande ljud i mobilen på nattduksbordet när du sover så lär det här vara helt perfekt.

Sleepbuds fungerar precis som de ska. Vår kritik, bortsett från priset, är att vi skulle vilja ha ett annat material än silikon i propparna. Gärna skumgummi eller något annat som gör att hörselgången inte blir så förseglad att man hör basljuden från sina egna inre organ.

Karakter
Bose noise-masking sleepbuds

Ljud & Bild tycker

Komforten är hög och batteritiden är sagolik. Många funktioner som gör det lättare att somna. Silikonpropparna förseglar hörselgången, så man hör när man andas eller sväljer, precis som om man är under vatten. Priset känns i styvaste laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen