Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

8 bärbara hörlurar

Hi Fi på huvudet!

När man väljer hörlurar till sin bärbara spelare eller mobiltelefon måste man inte offra ljudkvaliteten. Man kan få ett jättebra ljud för en tusenlapp.

Om man hoppar över de allra billigaste hörlurarna så går det att få bra bärbart ljud för bara ett par hundralappar. Då hänger basen med resten av musiken bättre och det är fullt möjligt att höra vad sångaren sjunger om, utan att vrida upp volymen jättemycket. Och betalar man ännu lite mer så är chansen stor för att man får ett riktigt kvalitetsljud.

I det här testet har vi plockat ut åtta slutna hörlurar som kostar en tusenlapp, plus/minus ett par hundringar. Gemensamt för dem alla är att de är bekväma att ha på huvudet och att de har tillräckligt lågt motstånd och hög känslighet för att de ska fungera tillsammans med de pyttesmå förstärkarna som sitter i mobiltelefoner. Och MP3-spelare.

Det är också en fördel att de inte är för stora, så de får plats i en bag eller kan hänga runt halsen när man inte lyssnar. Det är också bra om de kan fällas ihop så att de tar ännu mindre plats. Vi har tittat extra mycket på hur praktiska hörlurarna är att ta med sig, men även undersökt bekvämlighet, användarvänlighet och naturligtvis ljudkvalitet. Vi har också tagit en närmare titt på byggkvaliteten. Om de ska hänga med överallt måste de ju tåla lite omild behandling.

Utbytbara sladdar är en fördel. På de allra flesta är det enkelt att byta öronkuddar, men många har fastmonterade sladdar.
Tuffast i testet är Philips Stretch som tål en skvätt vatten och som kan böjas och vridas åt alla håll utan att gå sönder. Minst är AKG Q460 och störst och tyngst är Panasonic HTF600 och Koss DJ100.

Vissa deltagare, som AKG Q460 och Shure SRH240+, har praktiska knappar som styr mobilen. Och en mikrofon som kan användas till telefonsamtal och röststyrning av mobiler som har den funktionen. Då slipper man rota i fickan varje gång det ringer.
Alla hörlurar är testade med en iPhone 4 och okomprimerade musikfiler samt med hörlursuttaget på förstärkaren McIntosh C50.
Innan testet började spelade alla hörlurar kontinuerligt i minst 48 timmar för att de skulle spelas in, något som särskilt basåtergivningen tjänar på eftersom den blir stramare och precis.

Annons
Decibel och ohm
Två vanliga beteckningar som säger mycket om vad de olika hörlurarna är avsedda för.
Decibel-värdet anger hur känsliga hörlurarna är och hur högt ljudtryck de ger ifrån sig med en viss signalstyrka från förstärkaren. De flesta hörlurar som har en känslighet under 100 dB passar mindre bra till bärbara spelare eller förstärkare med låg utgångsspänning. Bara tre extra decibel, 103 dB, ger ett märkbart kraftfullare ljud. 

Ohm anger hörlurarnas elektriska motstånd. De flesta MP3-spelare klarar motstånd på runt 64 ohm eller lägre, men många föredrar lurar med högre värden eftersom egenstörningar från förstärkarsteget då dämpas bättre.

Produkter i testet

Koss DJ100

Gedigen kvalitet

Koss gedigna hörlurar tål en omgång, men spelar inte tillräckligt högt.

Fyllig ljudbild. Potent bas. Hög byggkvalitet.
Färgad klang. Låg känslighet.

Philips The Stretch

Drar åt olika håll

De här sitter som klistrade på huvudet, men enda skälet till att man ska köpa Philips lurar är byggkvaliteten.

Gedigen byggkvalitet. Massor av bas. Löstagbar sladd.
Trist klang. Inga detaljer.

Sony MDR-ZX700

Klassisk design

Sonys hörlurar är inte de mest praktiska. Men de låter klockrent och är mycket bekväma.

Sitter bra. Superdetaljerade. Hög kvalitet.
Kan inte fällas ihop.

Sennheiser HD448

Välbalanserad

Trots storleken är Sennheisers lurar både lätta och bekväma. Och låter förträffligt.

Neutral och samman- hängande ljudbild. Bekväma.
Behärskad dynamik. Inte de mest transparenta.

Panasonic RP-HTF600

Billiga och bra

Panasonics stora hörlurar tillhör de billigaste i testet, men är långtifrån sämst.

Balanserad ljudbild. Fet bas. Bekväma.
Tunt mellanregister. Ont om detaljer.

Shure SRH240m+

Nästan perfekt

Kanske inte de mest bärbara av dem alla, men Shures lurar har ett strålande bra ljud.

Raffinerad klang. Öppen ljudbild. Mikrofon och fjärr.
Stora.

AKG Q460

Fina anor

Man ska inte låta sig luras av testets minsta lurar, de låter mycket större än de är.

Små, praktiska och lätta. Kraftfull bas. Passar iPhone.
Anemisk diskant. Mörk ljudbild.

Denon AH-D1100

Basmonstret

Testets dyraste lurar måste leva upp till höga förväntningar.

Fyllig klang. Massiv bas. Bekväma.
Obalanserad ljudbild. Mörk bas.
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.