Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen

Välbeprövat recept

Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.

Av / 2019-08-21 - 15:37
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen
John Hvidlykke

Beoplay H9 med aktiv brusreducering (Active Noise Reduction, ANC) är Bang & Olufsens toppmodell bland hörlurarna. Den första generationen hette H9, nästa H9i och nu har vi kommit tillbaka till H9 – med ett litet ”3rd Gen” påhängt. Det handlar alltså om ett välbeprövat koncept med bara smärre förändringar. Det mest iögonfallande är färgen. Förutom svart finns H9 nu i en ”Agrilla bright”-variant i ljusbrunt läder och champagne-gyllene aluminium.

H9 är en over-ear-hörlur. Öronkåporna är cirkelrunda och öronkuddarna är av mjukt lammskinn fyllt med memoryskum. Huvudbygeln är överdragen med grovt tyg och förstärkt med kärnläder. Allting är läckert välgjort och ser ut som något som är tänkt att hålla i årtionden. Och får de flesta andra lyxiga ANC-hörlurar att påminna om något från en Flying Tiger Copenhagen-butik!

Anslutningen är trådlös med Bluetooth. AAC och aptX stöds för bättre ljud. Det ingår en standard 3,5 mm-minijack-kabel samt en flygadapter så att man inte behöver betrakta in-flight-underhållningen som stumfilmer på långflygningar.

Att komma igång går till som med de flesta moderna ANC-hörlurar: innan man kan börja bekymra sig för Bluetooth-parkoppling måste tillverkarens mobil-app laddas ner. Bang & Olufsens app klarar alla märkets trådlösa produkter.

Nu med röststyrning

När hörlurarna är parkopplade med mobilen sätter Google Assistant-inställningen igång. Precis som med andra trådlösa hörlurar anno 2019 har nämligen H9 inbyggd röststyrning. Med en tryckning på en knapp på vänster öronkåpa kan man få svar på frågor som ”Hur blir vädret i Oslo imorgon?” eller ”Vad heter huvudstaden på Malta?”.

I appen kan man välja färg på sina hörlurar. Fast det har ingen större betydelse i praktiken, eftersom själva hörlurarna behåller sin färg vad man än väljer i appen.

Det går också att välja mellan olika ”ToneTouch”-equaliseringar: ”Commute”, ”Clear”, ”Workout” och ”Podcast”. Och om inte det räcker så kan man justera ljudet steglöst i områden mellan ”Warm”, ”Excited”, ”Relaxed” och ”Bright”. Tyvärr saknas ett ”Neutral”-läge där inga tonområden tas om hand extra på andras bekostnad. Men ”Clear” är det som kommer närmast.

Som många andra har Beoplay H9 touch-styrning. Genom att massera öronkåporna på rätt sätt kan man höja och sänka volymen, byta låt, slå på och av brusreduceringen samt aktivera ”Transparency Mode”.

Om du gör rätt, vill säga. Några felaktiga rörelser eller en vidröring av misstag så får du blixtsnabbt stänga av de felaktiga funktionerna!

Precis som många andra har Beoplay H9 touch-styrning. Foto: B&O

Bara en sorts brusreducering

Nya Beoplay H9 är identisk med sin föregångare H9i på de flesta områden. Det kan finnas goda skäl till att hålla fast vid ett recept som har visat sig fungera, å andra sidan har tiden inte stått stilla. Konkurrenterna erbjuder upp till 20 olika nivåer med brusreducering, och några av dem även automatiskt anpassning efter omgivningen, men H9 får nöja sig med en enda brusreducering: Take it or leave it!

Lyckligtvis är det inget fel med den brusreducering som finns. Beoplay H9 gallrar bort brus utifrån ungefär lika bra som Sony WH-1000XM3 – och aningen bättre än Bose NCH 700. När båda dessa är inställda på max.

Att bedöma ljudet i ANC-hörlurar kan vara som natt och dag, beroende på om den aktiva brusreduceringen är på eller av. Oavsett gyllene löften påverkas ljudkvaliteten alltid mer eller mindre av processen. I Beoplay H9 är det framför allt det övre mellanregistret som påverkas. Resultatet är en ”garderob-effekt”, där övertoner dämpas och man får det lilla svaga tryck i öronen som man upplever i ett ljuddött rum.

När det gäller byggkvalitet och finish finns det ingen konkurrent som når upp till B&O:s nivå. Foto: B&O

Ljudkvalitet

Hifi-nördar älskar att prata om att utrustningen ska återge musiken precis som den lät vid inspelningen, eller som musikerna tänkte sig. Det idealet är i bästa fall svårt att leva upp till. Och i hörlurar spelar ”sound” eller ”ljudsignatur” en större roll. Detta gäller även Beoplay H9, som har ett ljud som avviker lite från helt linjärt.

Beoplay H9 ger den allra djupaste basen en vitamininjektion. I de flesta låtar ger det en – behaglig – tyngd. Afenginns album Opus, som domineras av slagverk, låter utsökt och kraftfullt. Men om det redan från början finns riktig djupbas så blir det lätt för mycket av det goda. I Roger Waters ”Three Wishes” blir djupbasen så enorm att det uppstår tydlig förvrängning redan vid måttlig volym. Och på ”Scarlet Ribbons” med Sinéad O ’Connor, som är en acapella-låt, hör man tydliga dunsar från mikrofonen. Tendensen förstärks när brusreduceringen aktiveras.

För att få klarhet frågade vi Bang & Olufsens tonmästare, Geoff Martin:

”Det är rätt uppfattat att den typiska avrullningen i de låga frekvenserna görs djupare än i några av våra tidigare modeller. Och att det bara är i vissa låtar som förstärkningen märks.

”Modern ljuddesign av hörlurar måste ta hänsyn till många faktorer. Först av allt kundernas preferenser i målgruppen, och där ingår en mer framträdande bas än vad upplever i hörlurar för andra ändamål.”

Även om djupbasen är markerad så har H9 inte den boost i det övre basregistret som många andra hörlurar i samma klass, till exempel Sony WH-1000XM3, har. Paradoxalt nog ger det en känsla av bastrummor och basinstrument saknar ”punch”. På det stora hela är det inte mycket rock’n’roll i H9, eftersom ljudstyrkan ligger betydligt lägre än i de flesta andra trådlösa hörlurar. Man kan helt enkelt inte vrida upp musiken tillräckligt högt. Bra för hörseln, mindre bra när flygmotorerna hotar med att överrösta musiken, trots ANC.

När ANC är aktiverat är mellanregistret dessutom aningen dämpat. Det går ut över känslan av rymd, och röster blir tillbakadragna. Och skillnaden i klang mellan en kostsam klassisk fiol och en billig musikskolemodell suddas ut.

Jämfört med Sony WH-1000XM3 känns H9 mindre öppen och spelar med mindre närvaro. Detta gäller särskilt när ANC är påslaget.

Slutsats

Bang & Olufsen Beoplay H9 är i all huvudsak samma produkt som den lovsjungna H9i. Och det är fortfarande en läcker hörlur i den absoluta lyxklassen. När det gäller byggkvalitet och finish finns det ingen konkurrent som når upp till B&O:s nivå. Man får däremot betala riktigt, riktigt mycket pengar för att komma dit. Jämför man ljudkvalitet och funktioner med det ständigt växande antalet konkurrenter i klassen för brusreducerande lyxhörlurar har H9 svårt att nå hela vägen fram. Om du inte behöver röststyrning är föregångaren H9i, som i skrivande stund går att köpa för tvåtusen kronor mindre, däremot ett utmärkt köp.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen

Ljud & Bild tycker

Fantastisk byggkvalitet, bra brusreducering och behagligt ljud. Nu även med Google Assistant. Bara en enda inställning för brusreducering – och den äter upp en del av ljudkvaliteten. Kostar mer än alla andra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen