TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen

Välbeprövat recept

Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.

forfatter
Publicerad 2019-08-21 - 15:37
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen
L&B tycker
Fantastisk byggkvalitet, bra brusreducering och behagligt ljud. Nu även med Google Assistant.
Bara en enda inställning för brusreducering – och den äter upp en del av ljudkvaliteten. Kostar mer än alla andra.
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Mikrofoner: 6 (4 till ANC och 2 till tal)
 • Batteritid: 25 timmar med ANC och BT
 • Röststyrning: Google Assistant
 • App: Bang & Olufsen
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, CvC, SBC, AAC)
 • Vikt: 285 gram
 • Webb: beoplay.com
Brusreducering är viktigt för folk som reser mycket eller jobbar i ett öppet kontorslandskap. Ju effektivare den är desto mer stänger man ute omvärlden, och en angenäm bonus är att man kan lyssna på musik på lägre volym och ändå höra allting. När det gäller B&O H9 är den okej effektiv på att dämpa ljud som ligger över basnivån. Däremot stänger den inte ute basfrekvenserna i någon större utsträckning, vilket till exempel gäller det oväsen från flygmotorer som sprider sig in i kabinen och irriterar flygresenärer. Annat brus, som sorl på caféer och ljud från öppna kontorslandskap, dämpar den riktigt bra (fast inte lika effektivt som Sony WH-1000XM3, som är ungefär 10 dB tystare i hela registret). Men B&O-hörlurarna har en klart godkänd brusreducering. Att John tycker att hörlurarna har för stort fokus på djupbasen är inte konstigt, för de saknar mellanbas. Det saknas tryck vid 70–80 Hz, vilket gör att H9 kan uppfattas som lite småslappa i basregistret och saknar fysik och tryck i området där basrytmerna är belägna. Nämligen i mellanbasen. Dessutom saknar de finess och närvaro från cirka 4–7 kHz. Här är mycket energi och fokus i sångröster, speciellt kvinnoröster. Som därför kan låta lite instängda. Att energin kommer tillbaka i diskanten över detta ger luftighet, men också lite starka s-ljud. Ibland kan det låta lite vasst. Rent subjektivt tycker jag att H9 låter helt OK, men lite platt och oengagerande. Ett desto större problem är att man aldrig får riktigt tillräcklig ljudnivå. Man måste liksom spela på max hela tiden, vilket gör att det finns ont om resurser för musik med stark dynamik och lägre genomsnittlig ljudnivå, till exempel klassisk musik. – Geir Gråbein Nordby
Riktpris: 5200Pr. 2019-08-21 Produktsida

Beoplay H9 med aktiv brusreducering (Active Noise Reduction, ANC) är Bang & Olufsens toppmodell bland hörlurarna. Den första generationen hette H9, nästa H9i och nu har vi kommit tillbaka till H9 – med ett litet ”3rd Gen” påhängt. Det handlar alltså om ett välbeprövat koncept med bara smärre förändringar. Det mest iögonfallande är färgen. Förutom svart finns H9 nu i en ”Agrilla bright”-variant i ljusbrunt läder och champagne-gyllene aluminium.

H9 är en over-ear-hörlur. Öronkåporna är cirkelrunda och öronkuddarna är av mjukt lammskinn fyllt med memoryskum. Huvudbygeln är överdragen med grovt tyg och förstärkt med kärnläder. Allting är läckert välgjort och ser ut som något som är tänkt att hålla i årtionden. Och får de flesta andra lyxiga ANC-hörlurar att påminna om något från en Flying Tiger Copenhagen-butik!

Anslutningen är trådlös med Bluetooth. AAC och aptX stöds för bättre ljud. Det ingår en standard 3,5 mm-minijack-kabel samt en flygadapter så att man inte behöver betrakta in-flight-underhållningen som stumfilmer på långflygningar.

Att komma igång går till som med de flesta moderna ANC-hörlurar: innan man kan börja bekymra sig för Bluetooth-parkoppling måste tillverkarens mobil-app laddas ner. Bang & Olufsens app klarar alla märkets trådlösa produkter.

Nu med röststyrning

När hörlurarna är parkopplade med mobilen sätter Google Assistant-inställningen igång. Precis som med andra trådlösa hörlurar anno 2019 har nämligen H9 inbyggd röststyrning. Med en tryckning på en knapp på vänster öronkåpa kan man få svar på frågor som ”Hur blir vädret i Oslo imorgon?” eller ”Vad heter huvudstaden på Malta?”.

I appen kan man välja färg på sina hörlurar. Fast det har ingen större betydelse i praktiken, eftersom själva hörlurarna behåller sin färg vad man än väljer i appen.

Det går också att välja mellan olika ”ToneTouch”-equaliseringar: ”Commute”, ”Clear”, ”Workout” och ”Podcast”. Och om inte det räcker så kan man justera ljudet steglöst i områden mellan ”Warm”, ”Excited”, ”Relaxed” och ”Bright”. Tyvärr saknas ett ”Neutral”-läge där inga tonområden tas om hand extra på andras bekostnad. Men ”Clear” är det som kommer närmast.

Som många andra har Beoplay H9 touch-styrning. Genom att massera öronkåporna på rätt sätt kan man höja och sänka volymen, byta låt, slå på och av brusreduceringen samt aktivera ”Transparency Mode”.

Om du gör rätt, vill säga. Några felaktiga rörelser eller en vidröring av misstag så får du blixtsnabbt stänga av de felaktiga funktionerna!

Precis som många andra har Beoplay H9 touch-styrning. Foto: B&O

Bara en sorts brusreducering

Nya Beoplay H9 är identisk med sin föregångare H9i på de flesta områden. Det kan finnas goda skäl till att hålla fast vid ett recept som har visat sig fungera, å andra sidan har tiden inte stått stilla. Konkurrenterna erbjuder upp till 20 olika nivåer med brusreducering, och några av dem även automatiskt anpassning efter omgivningen, men H9 får nöja sig med en enda brusreducering: Take it or leave it!

Lyckligtvis är det inget fel med den brusreducering som finns. Beoplay H9 gallrar bort brus utifrån ungefär lika bra som Sony WH-1000XM3 – och aningen bättre än Bose NCH 700. När båda dessa är inställda på max.

Att bedöma ljudet i ANC-hörlurar kan vara som natt och dag, beroende på om den aktiva brusreduceringen är på eller av. Oavsett gyllene löften påverkas ljudkvaliteten alltid mer eller mindre av processen. I Beoplay H9 är det framför allt det övre mellanregistret som påverkas. Resultatet är en ”garderob-effekt”, där övertoner dämpas och man får det lilla svaga tryck i öronen som man upplever i ett ljuddött rum.

När det gäller byggkvalitet och finish finns det ingen konkurrent som når upp till B&O:s nivå. Foto: B&O

Ljudkvalitet

Hifi-nördar älskar att prata om att utrustningen ska återge musiken precis som den lät vid inspelningen, eller som musikerna tänkte sig. Det idealet är i bästa fall svårt att leva upp till. Och i hörlurar spelar ”sound” eller ”ljudsignatur” en större roll. Detta gäller även Beoplay H9, som har ett ljud som avviker lite från helt linjärt.

Beoplay H9 ger den allra djupaste basen en vitamininjektion. I de flesta låtar ger det en – behaglig – tyngd. Afenginns album Opus, som domineras av slagverk, låter utsökt och kraftfullt. Men om det redan från början finns riktig djupbas så blir det lätt för mycket av det goda. I Roger Waters ”Three Wishes” blir djupbasen så enorm att det uppstår tydlig förvrängning redan vid måttlig volym. Och på ”Scarlet Ribbons” med Sinéad O ’Connor, som är en acapella-låt, hör man tydliga dunsar från mikrofonen. Tendensen förstärks när brusreduceringen aktiveras.

För att få klarhet frågade vi Bang & Olufsens tonmästare, Geoff Martin:

”Det är rätt uppfattat att den typiska avrullningen i de låga frekvenserna görs djupare än i några av våra tidigare modeller. Och att det bara är i vissa låtar som förstärkningen märks.

”Modern ljuddesign av hörlurar måste ta hänsyn till många faktorer. Först av allt kundernas preferenser i målgruppen, och där ingår en mer framträdande bas än vad upplever i hörlurar för andra ändamål.”

Även om djupbasen är markerad så har H9 inte den boost i det övre basregistret som många andra hörlurar i samma klass, till exempel Sony WH-1000XM3, har. Paradoxalt nog ger det en känsla av bastrummor och basinstrument saknar ”punch”. På det stora hela är det inte mycket rock’n’roll i H9, eftersom ljudstyrkan ligger betydligt lägre än i de flesta andra trådlösa hörlurar. Man kan helt enkelt inte vrida upp musiken tillräckligt högt. Bra för hörseln, mindre bra när flygmotorerna hotar med att överrösta musiken, trots ANC.

När ANC är aktiverat är mellanregistret dessutom aningen dämpat. Det går ut över känslan av rymd, och röster blir tillbakadragna. Och skillnaden i klang mellan en kostsam klassisk fiol och en billig musikskolemodell suddas ut.

Jämfört med Sony WH-1000XM3 känns H9 mindre öppen och spelar med mindre närvaro. Detta gäller särskilt när ANC är påslaget.

Slutsats

Bang & Olufsen Beoplay H9 är i all huvudsak samma produkt som den lovsjungna H9i. Och det är fortfarande en läcker hörlur i den absoluta lyxklassen. När det gäller byggkvalitet och finish finns det ingen konkurrent som når upp till B&O:s nivå. Man får däremot betala riktigt, riktigt mycket pengar för att komma dit. Jämför man ljudkvalitet och funktioner med det ständigt växande antalet konkurrenter i klassen för brusreducerande lyxhörlurar har H9 svårt att nå hela vägen fram. Om du inte behöver röststyrning är föregångaren H9i, som i skrivande stund går att köpa för tvåtusen kronor mindre, däremot ett utmärkt köp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Office-headset från B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen skapat ett headset för hemmakontoret och arbetsplatsen.
I vardagens buller behöver du de här! I vardagens trafik och oväsen är det på tiden att göra hörseln en tjänst. Här är vår Topp 10-lista över rekommenderade hörlurar och proppar med brusreducering.
Px8 är nytt flaggskepp från Bowers & Wilkins B&W lovar ännu bättre hörlursljud tack vare nya element med carbonmembran.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Följ Ljud & Bild