Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 8 billiga hörlurar

Till glädje för öra och plånbok

Att hörlurarna som medföljer dagens mobiler har en del kvar att önska är ingen hemlighet vilket gör en hörlur till en ypperlig klapp att lägga under granen. Går det att hitta en lur som är personlig, till ett överkomligt pris, samtidigt som den ger tillräckligt bra ljud för att ge bort till någon man tycker om utan att skämmas?

Av / 2012-12-16 - 00:00
8 billiga hörlurar
Åsa Warme Senaste artiklar:
Åsa Warme

Produkter i detta test

Julen närmar sig med stormsteg och vid den här tiden på året är det inte helt ovanligt att man lite till mans känner sig aningen stressad över vad man ska köpa i julklapp till pappa, partnern eller moster. Helst ska det vara något som är beständigt, som inte bara är en kul grej just nu och som håller längre än julhysterin. Dessutom ska det vara personligt och inte kosta en förmögenhet. De flesta av oss har en mobil, och en hörlur som är lättdriven nog att kopplas till just denna, eller någon annan bärbar musikkälla, kan väl vara ett bra julklappsalternativ. Finns den dessutom i tillräckligt många färger för att den ska kännas personlig och har ett pris som inte bränner hål i plånboken är vi ”hemma” med julklappsbekymren.

Kriterier
Denna gång är fokus på on- och over-ear-lurar, alltså hörlurar som ligger antingen på eller över öronen med huvudband till en prislapp på runt 500 kronor. De ska vara tillräckligt lättdrivna för att kunna användas till mobilen eller annan bärbar musikspelare, vilket innebär att det behövs en känslighet på över 100 dB för att ljudet ska bli kraftfullt nog. Eftersom detta är en lur som du förmodligen kommer bära med dig tittar vi även på hur hållbara och användarvänliga de är. De behöver ju tåla aningens tuffare tag än de lurar som bara ligger bekvämt placerade hemma bredvid favoritfåtöljen när de inte används. Då sannolikheten är stor att du kommer använda din mobil som musikkälla är kravet också att lurarna har handsfree och mick.

Olika varianter
Hörlurar kan vara antingen slutna, halvslutna/halvöppna eller öppna. Den slutna varianten har den fördelen att den erbjuder god ljudisolering, de hindrar med andra ord ljud från att läcka såväl in som ut. En annan fördel med den slutna konstruktionen är att den generellt ger bättre basåtergivning. Nackdelen är att ljudet ofta blir mindre öppet och luftigt. Den helöppna typen är öppen både mot örat och utåt. Helt öppna hörlurar kan ge ett naturligare ljud och luftigare klang, även om basen tenderar att bli lite mesigare. En nackdel med dessa lurar är dock att de läcker ganska mycket ljud till omgivningen vilket kan uppfattas som störande om du använder dem på exempelvis en buss eller på din arbetsplats för att själv få arbetsro. Den halvöppna typen är en mellanvariant och ligger någonstans mellan slutna och öppna när det gäller läckaget till och från omgivningen. Vad du föredrar är naturligtvis en smaksak.

Testet
Jag testar lurarna med min iPhone och/eller min Sony Ericsson Xperia beroende på vilken telefon de är avsedda för och de får följa med mig i det vardagliga livet till och från jobb, gym och andra aktiviteter som kan tänkas hända. De bor i min väska eller ficka när de inte används, de utsätts för vardagligt normalt slitage och användande, med andra ord. Musiken är väldigt varierande med allt ifrån Lynyrd Skynyrd och nya favoriten ”Vart jag än går” med Stiftelsen, till ett av världens mest kända klassiska stycken, ”Våren” av Vivaldi via ”Den jag kunde va” av Mikael Wiehe som ligger i vis-genren

Som referens använder jag den öppna Sennheiser HD 598, där man använt sig av en teknik de kallar E.A.R. (Ergonomic Acoustic Refinement), där elementen är vinklade för att sprida olika frekvenser till ytterörat på ett så jämnt sätt som möjligt. Sådana finesser hittar du inte på lurarna i detta test, här hittar du inte heller några mjuka velourkuddar över öronen eller fina träimitationer. Och med tanke på prisklassen är det inte meningen heller. Elementstorlekarna rör sig från Sonys 30 mm till Denons 42 mm och materialen i lurarna är företrädelsevis plast och aluminium. Detta påverkar naturligtvis både ljud och komfort men å andra sidan är prislappen bara en bråkdel av HD 598.

Produkter i detta test

Cresyn C555s

För den diskrete

Luren från Cresyn vinner inget designpris precis men vill du ha en liten smidig lur som kan bo i innerfickan när den inte används har du ett alternativ här.

Hopfällbar
Designen
Läs hela testet

Sony DR-ZX302VP

Allt krut på ljudet

DR-ZX302VP är knappast Sonys mest gedigna lur eller ett konststycke i kvalitet, men å andra sidan är inte prislappen heller skrämmande hög.

Ljudet Adapter Ljudreglage på micken
Kvaliteten
Läs hela testet

Coloud The Boom

Inga blixtar och dunder

Det svenska företaget Coloud headphones kom ut på marknaden 2009 och till vårt test har jag fått The Boom som finns i en uppsjö av färger för den som vågar.

Zound Lasso
Ljudet Kvaliteten
Läs hela testet

Urbanears Tanto

Större än man tror

En av Plattans småsyskon heter Tanto och levereras, precis som alla lurar från Urbanears, i en kartong med samma färg som luren. I detta fall läckert hallonröd.

Liten Priset
Klen Ingen bas
Läs hela testet

Skullcandy Lowrider

Mjukis med attityd

I våras testade jag Uprock som var föga imponerade, utom möjligen alla färgkombinationer. Nu har jag Lowrider i mina händer och det ska bli spännande att se vad den går för.

Priset Hopfällbar
Passformen
Läs hela testet

Denon AH-D510R

Vill spela högt

Från japanska Denon kommer den största och dyraste deltagaren i testet som också är den lur som känns mest traditionell med sitt utförande i svart och silver.

Basen Kvaliteten
Priset Designen Behöver hög volym
Läs hela testet

Urbanears Plattan

Snygg accessoar

Att titta på Urbanears hörlurskollektion är som att gå in i en godisbutik – färgsprakande till max. Här finns allt från traditionellt svart till färgsprakande pippigult.

Många färgval Sladden
Ljudet Passformen
Läs hela testet

Philips SHL520WT/10

Läcker på flera plan

Bidraget från Philips är en mycket skön lur som finns att tillgå i sobert svart, stilrent vitt eller poppigt rosa. Den ser faktiskt dyrare ut än de 500 som står på prislappen.

Ljudet Priset Designen
Tyg på huvudbandet
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen