Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: JBL Reflect Flow Pro

För dig med stora öron

JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.

Av / 2022-09-14 - 17:30
JBL Reflect Flow Pro
Åsa Warme Hallén

JBL Reflect Flow Pro är snyggt förpackade och enkla att komma igång med. Det räcker att jag tar ur dem ut etuiet för att mobilen ska indikera att det finns ett par proppar inom räckhåll som jag kan koppla upp mig emot. Lätt som en plätt!

Naturligtvis spelar själva förpackningen inte någon avgörande roll men för min personliga del uppskattar jag när jag märker att man ansträngt sig en aning. I den bästa av världar skulle det betyda att även produkten var genomtänkt från början till slut. Återstår att se hur det är i detta fall.

JBL 1 JBL 2
<
>
Etuiet är en rejäl historia som försetts med bärrem. Bra för att fästa på träningsväska eller liknande med tanke på att det inte är något som obemärkt slinker ned i fickan. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda JBL Reflect Flow Pro

Som tillbehör får jag tre örontoppar utan vingar och tre med. Jag hämtar hem appen JBL Headphones, som visserligen är på engelska men enkel att förstå, och följer instruktionerna. Bland annat vill den kolla passformen på propparna för att få ljudet optimalt vilket görs genom att spela en ljudslinga när jag har propparna i öronen.

JBL Reflect Flow Pro
Snygga men stora och otympliga. (Foto: Åsa Warme Hallén)

JBL Reflect Flow Pro är ett par rätt stora proppar och även om de är lite mer mjuka i formen än Sennheiser Sport True Wireless så är de lite väl klumpiga. Dessvärre innebär detta att mina öron inte är helt förtjusta. Jag valde den minsta vingen men det var riktigt obekvämt. Använde enbart de små topparna men då ansåg appen att passformen var undermålig i ljudtestet… Suck. För att kunna skapa mig en uppfattning om ljudet får såklart appens vilja går först.

JBL Passform
JBL Reflect Flow Pro är verkligen inte gjorda för mina öron och passformen är inte alls bra. De är dessutom lite svåra att få grepp om när de sitter i örat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I appen kan du skräddarsy vad som ska hända när du touchar propparna och det tackar jag speciellt för. Personligen uppskattar jag att kunna höja och sänka volymen utan att plocka fram mobilen och det kan jag välja som ett alternativ.

Här finns även ett video-mode-läge som ska förbättra läppsynkning om du använder lurarna för att titta på film eller liknande. Du kan också själv välja vad som ska hända om du tar ut den ena proppen ur örat. Ska det bli tyst eller ska det gå att mono-lyssna medan den andra proppen ligger på laddning i etuiet? Ypperligt alternativ när batteriet börjar tryta mitt inne i vår diskussion om soundbarhögtalare i ett av våra podavsnitt.

För den riktigt slarvige finns funktionen Find My Buds. Propparna ger ifrån sig ett rejält starkt ljud men det förutsätter att de inte ligger i etuiet för då fungerar inte funktionen.

Läs också Över förväntan Är ett lågt pris detsamma som taskig kvalitet och budgetutförande, eller går det faktiskt att få bra produkt till rimligt pris?

En guldstjärna i kanten för att denna propp är IP68-klassad. Det betyder att den inte bara klarar av vattenstänk, den klarar av ”längre perioder nedsänkt i vatten”. Jag har inte provat det själv men tänker att det troligtvis innebär att den faktiskt överlever om den skulle råka följa med in i tvättmaskinen… Någon som provat?

JBL app
Den tillhörande appen JBL Headphones ger din många möjligheter att anpassa propparna efter dig själv och dina önskemål. (Skärmdump från app)

Ljudet

Jag kör igång min träningspepplista och provar mig fram. Mina valmöjligheter är studio, club, bass, vocal och jazz. Utöver detta kan jag även skapa personliga inställningar.

Jag sparar vocal till kvällens ljudbok och lägger fokus på de andra valen. I mitt spinnpass har jag en uppskattad version av Marvin Gaye (power music workout) som är riktigt glad, pigg och peppig men det vill sig inte riktigt. Min upplevelse är att ljudet är lite tamt, tråkigt och att det inte riktigt är i balans. Jag leker lite och provar de olika förinställda ljudvalen med As It Was med Harry Styles och Rammsteins Du hast. Återigen, det är inte dåligt, men med tanke på prislappen och JBL:s erfarenhet skulle engagemang och spelglädje sitta som en smäck! Jag saknar faktiskt också lite tyngd och bestämdhet i basen. Det som saknas i luftiga club kommer fram i bass men då försvinner rymden.

JBL Floe Equalizer
Välj något av de förinställda ljudvalen eller anpassa efter egna önskemål. (Skärmdump från app)

Ljudboken levereras med finfint och luftigt ljud men i ärlighetens namn kanske inte det spelar så väldigt stor roll med tanke på att just ljudböcker kanske inte är det man oftast lyssnar på för att peppa träningen…

Adaptiv brusreducering

Min testrunda är en sträcka på ca 3 km som både är vid en väg och utmed havet. Den går förbi Marinmuseeum med uteservering samt en badplats vilket innebär att det finns rejält med ljud under resans gång. Den första kilometern ligger fokus mest på hur otroligt ont det gör i öronen men sedan domnar de helt enkelt bort… Dessa proppar har adaptiv brusreducering vilket ska betyda att de automatiskt ändrar nivån på brusreducering. De ska upptäcka förändringar i ljudfrekvens och anpassa sig i realtid för bästa möjliga prestanda. Förvånande nog hör jag både lekande barn, samtalande tanter och motorljud från bilar. Propparna har röståterkoppling som informerar mig om vilket läge jag befinner mig i men jag stannar ändå till för att verkligen säkerställa att noise cancelling är på i appen – vilket det är.

JBL Flow Adaptiv
Jag skulle föredra att kunna stänga av den adaptiva brusreduceringen (såsom man kan göra på JBL Reflect Flow Aero) och själv reglera nivån på brusreduceringen men den möjligheten finns inte. Tyvärr!

Den positiva överraskningen är dock att jag inte upplever att jag hör dunset av mina egna steg trots att propparna sitter som fastväxta i mina öron.

Läs också Det stora klippet JBL Tune 130NC är bland de mest välljudande öronpropparna under tusenlappen, särskilt efter lite EQ-justering.

Samtal

Sex mikrofoner ska bädda för perfekta samtal med noll brus. Två bågformade och en tredje för vinddämpning i vardera propp. När jag besvarar ett samtal utomhus hör den andre att jag är ute, och uppfattar till och med att det blåser men uppfattar ändå samtalsljudet som klart och tydligt. Bra där, JBL!

 Slutsats

JBL Reflect Flow Pro är för klumpiga för mina öron och tyvärr lever inte ljudet alls upp till mina förväntningar. Det är tunt, oengagerat och känns som en axelryckning. Jag hade önskat mig lite mer kropp och djup. Trist! Adaptiv brusreducering är kanske en toppenidé på pappret men i verkligheten imponerade det inte på mig. Vill dock ge en guldstjärna för JBL-appen som ger möjlighet att skräddarsy propparna på ett finfint sätt.

Karakter
JBL Reflect Flow Pro
Premium

Home tycker

Bra och användarvänlig app med många inställningsmöjligheter. Fungerar bra för samtal. Propparna är stora och otympliga. Ljudet är lite för tamt och oengagerat. Går inte att själv reglera brusreduceringen.

Också i detta test:

6 trådlösa in-ear-lurar för träning

JBL Reflect Aero

För dig som älskar att spela starkt

Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?

Går att göra många personliga inställningar i den användarvänliga appen. Fungerar bra vid samtal, även utomhus. Den adaptiva brusreduceringen går att stänga av och du kan själv reglera brusreduceringen.
Lite stor och otymplig öronpropp. Det behövs hög volym för att ljudet ska komma till sin rätt.
Läs hela testet

Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det är allt

Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.

Väldigt bekväma
Oengagerat ljud. Saknar aktiv brusreducering. Väldigt svajig app.
Läs hela testet

Sennheiser Sport True Wireless

Grymt ljud – grovhuggen passform

Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?

Ljudet. Bra app med många möjligheter att anpassa funktioner.
Stora, kantiga och klumpiga. Saknar aktiv brusreducering
Läs hela testet

Jabra Elite 7 Active

Ja (va) bra!

Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Bekväm och användarvänlig. Enkel att anpassa efter användarens egna preferenser.
Lite mer finjustering av ljudbilden skulle inte skada.
Läs hela testet

Jabra Elite 4 Active

Spelglädje till bra pris

Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.

Pedagogisk och användarvänlig app. Bra passform.
Tröga touch-knappar som inte går att personanpassa.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen