TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Bragi The Dash

Tillkrånglat och ofärdigt

Bragi siktar högt med massor av funktioner, men frustrerande lite fungerar ordentligt.

forfatter
Publicerad 2017-02-16 - 09:30
L&B tycker
Sitter förvånansvärt bra på plats. Inbyggt minne för musik. Utmärkt laddningsfodral.
Krånglande uppkoppling. För mycket som inte fungerar som det ska. Måttlig ljudkvalitet.
Specifikationer
  • Vattentåliga: 1 meter
  • Sportfunktioner: Puls, steg
  • Mikrofon: Ja
  • Bluetooth: 4.0 aptX
  • Batteritid: 3 timmar (18 timmar med fodral)
  • Passningstid: 250 timmar
  • Vikt: 14 gram

Bragi var tidigt ute med idén om helt trådlösa proppar när de lanserade sin Kickstarter-kampanj för The Dash redan 2014. Men det är inte förrän i år som de blivit brett tillgängliga i affärerna. Propparna är bland de större i testet och gör inget större väsen av sig designmässigt. Ingen kommer se att du har ett par hightech-proppar på dig. Batteritiden är genomsnittlig vilket räcker för dagligt bruk och tar man bara för vana att stoppa dem i fodralet regelbundet så kommer man inte behöva ladda speciellt ofta.

Fodralet är ett av de bättre. Det är av rejäl metall med ett skyddande hölje, försett med en slits som gör att man ändå kan se lampornas färg som signalerar laddningsnivån. Propparna snäpper fast med magneter så att man inte råkar stoppa i dem fel. Installationen är dock krånglig, med en manuell parning som ska göras för ljudet, och en för datauppkopplingen. Det är också en mängd tryck och svep som betyder olika saker på vänster och höger propp. Räkna med att behöva konsultera instruktionerna.

Ska man ut och sporta så kan man ladda in musiken direkt i propparna. Och sport är också en av de saker som Bragi tryckt hårt på som en fördel. Men uppkopplingen till telefonen krånglar ofta, pulsmätningen är otillfredsställande och appen är frustrerande att använda. Då faller liksom hela idén.

Tack vare de gummerade höljena man sätter över propparna så håller de sig bra på plats i öronen. De är dock ganska stora, så efter längre användning känns det verkligen att de sitter där.

Även när det gäller samtal har Bragi lyxat till det med medhörning och avancerade mikrofoner. Men även där är slutresultatet en besvikelse. Men det viktigaste med hörlurar är ändå hur musiken låter. Basen är relativt bra, den går djupt men dominerar inte för mycket när man spelar lugnare musik. Däremot är ljudet obalanserat och helt klart skruvat på för att passa någons smak. Resultatet är att mellanregistret låter oklart, instrumenten går i varandra och slutintrycket är att de låter trist.

Slutsats
Bragi drog igång hela hypen om helt trådlösa hörlurar men när man nu väl skeppar produkten så har konkurrenterna kommit ikapp. The Dash är så fullproppade av finesser att de blir svåra att använda och hälften fungerar inte som utlovat. Men framför allt är uppkopplingen lite ostabil och ljudkvaliteten inte i närheten av vad den borde vara i prisklassen. Det känns som en ofärdig crowdfunding-produkt, där Bragi lovat mycket men inte kunnat leverera. Men de har trots allt haft två år på sig. Inte bra nog.

Också i detta test:

Samsung Gear IconX

En kortlivad njutning

IconX är fullproppade av funktioner och låter bra, men batteritiden är för dålig.

Inbyggt minne för musik. Pulsmätare för träning. Väldigt bekväma. Många finesser.
Usel batteritid och långsam laddning. Tveksamma kontroller. Medelmåttig mikrofon.

Onkyo W800BT

Klumpiga och otillräckliga

Risken med att vara tidigt ute är att man snabbt kan bli omsprungen av konkurrenterna.

Sitter väl på plats tack vare gummivingen.
Väldigt besvärlig laddningslösning. För stora proppar. Inga kontrollmöjligheter alls.

Jabra Elite Sport

Sportiga och musikvänliga

Trots smarta finesser som pulsmätning har Jabra inte glömt bort ljudkvaliteten.

Riktigt bra ljudkvalitet. Sitter väl på plats tack vare flexibel lösning. Tåliga och har pulsmätning.
Klent extrabatteri. Kan kännas obekväma vid lång lyssning. Väl hårda knappar.

Earin

Välljudande men krånglande

Earin bjuder på utmärkt ljud med fullständig trådlös frihet. När allting fungerar.

Små och smidiga. Smart konstruktion, fiffig laddare. Förhållandevis imponerande ljudkvalitet.
Oklar batterimätare. Bluetooth-uppkopplingen är inte helt pålitlig. Ingen mikrofon för telefonsamtal.

Apple AirPods

Perfekta för Applefans

Visar vägen med bra batteritid och enkel hantering – om man har Apple-prylar.

Mycket enkel hantering, speciellt med iPhone. Låter betydligt bättre än EarPods. Lång batteritid.
Många anser att de ser löjliga ut. Inte tåliga. Passformen inte för alla. Få touch-kontroller.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Äntligen CD-kvalitet via Bluetooth! NuraTrue Pro är de första trådlösa öronsnäckorna med aptX Lossless.
Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend