: 6 helt trådlösa proppar

Trådlösare kan ingen vara

Proppar som klipper alla sladdar gör lyssnandet bekvämare än någonsin.

Redan för två år sedan väckte Bragi uppmärksamhet på Kickstarter när de visade upp The Dash. Ett par proppar som inte bara var trådlösa gentemot mobilen, utan även mellan varandra. Tidigare fick man stå ut med att ändå ha en dinglande sladd som man kunde råka rycka tag i. Eller till och med en krage med batterier. Succen var omedelbar och följdes snabbt av många andra crowdfunding-projekt som Earin. Onkyo var den första traditionella tillverkaren som visade upp en lösning och följdes av Apple som gjorde tekniken känd för den stora massan.

Propparna innehåller alltså all nödvändig teknik. Förutom ljuddelen även sändare och mottagare, styrkretsar och batteri. Vissa har gått ännu längre och stoppat in pulsmätare. Det är riktigt imponerande hur mycket man lyckats klämma in. Det gör dock propparna större och tyngre än traditionella. Det kan gå ut över hur väl de sitter på plats i öronen, speciellt om man vill springa med dem. Och lösningen för att ändå hålla dem på plats kan bli obekväm i längden.

En till sak att hålla laddad
En nackdel med trådlösa produkter jämfört med sladdförsedda är ju att de bara fungerar om batteriet är laddat. Alltså är det ytterligare en pryl som man måste komma ihåg att plugga in när man kommer hem. Vanliga trådlösa lurar brukar ha en USB-kontakt så att man pluggar in dem direkt till laddaren. Men med dessa små trådlösa pluppar så skulle det vara opraktiskt.

Istället har de ett batterifodral som man stoppar in dem i och via kontaktplattor eller induktion får de sin laddning därifrån. Det tjänar dessutom som en ett portabelt extrabatteri så att de kan laddas på språng. Vilket behövs då det inbyggda batteriet av förklarliga skäl inte är speciellt stort. Runt 3 timmar är normalt, vilket räcker bra för dagligt bruk. Men det räcker ju inte om man ger sig ut på en långresa och glömmer att ta med sig laddningsfodralet.

Extra finesser
Hälften av propparna i testet är avsedda för sport. Det innebär att de har en liten lampa som lyser på de ytliga blodkärlen i innerörat och har en sensor som därmed kan känna av din puls. Även om man inte använder den funktionen så innebär det att propparna är mer tåliga för att man ska kunna svettas på dem. Just sportfunktionen nämner vi bara i förbigående i detta test. Vi ber att få återkomma till det i en senare omgång och hänvisar så länge till testet av fitnesslurar på annan plats i detta nummer.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Sportiga och musikvänliga

Trots smarta finesser som pulsmätning har Jabra inte glömt bort ljudkvaliteten.

Ljud & Bild tycker

Riktigt bra ljudkvalitet. Sitter väl på plats tack vare flexibel lösning. Tåliga och har pulsmätning.
Klent extrabatteri. Kan kännas obekväma vid lång lyssning. Väl hårda knappar.
 • Vattentåliga: IP67
 • Sportfunktioner: Pulsmätare
 • Mikrofon: Ja
 • Bluetooth: 4.1
 • Batteritid: 3 timmar (9 h med fodral)
 • Passningstid: 200 timmar
 • Vikt: 13 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2500 kr

Vi har tidigare testat de utmärkta trådlösa propparna Sport Pulse Wireless, så när vi såg Elite Sport på IFA-mässan i höstas beställde vi genast in dem för test. De lär inte vinna några designpriser med sitt ganska tekniska utseende, men å andra sidan drar de inte blickarna till sig. Batteritiden är genomsnittlig för propparna, men fodralet ger bara två extra laddningar. Det känns lite snålt när andra fodral i samma storlek har betydligt större extrabatteri. Räkna med att ladda flera gånger i veckan.

Fodralet är alltså relativt litet, men tåligt nog för att man ska våga ha det i jackfickan dagligen. Propparna slås på när man tar ut dem och slås av när man lägger dem i fodralet. Man bör dock vara noga med hur man lägger i propparna för att de ska få kontakt. Inkopplingen var smärtfri och uppkopplingen till mobilen är stabil. Knapparna kan styra relativt många funktioner men känns logiska. Däremot får man trycka ganska hårt på dem för att det ska registreras.

Som med många andra Jabra-lurar får man inte bara med silikonkuddar och skumkuddar i tre olika storlekar, utan även olika ”vingar”. De viks in i ytterörat vilket gör att propparna sitter ordentligt på plats även när man tränar med dem. Jabras app kan hålla koll på pulsen under träningen och hjälper till att coacha dig att uppnå dina mål. Däremot går det inte att komma ifrån att de är ganska stora så vid längre lyssning kan det börja kännas obekvämt.

Med tanke på Jabras erfarenhet av headsets är det inte förvånande att mikrofonen är ovanligt bra. Inga problem med talkvalitet eller störande omgivningsljud. Musikkvaliteten har vi inte heller några större klagomål på. Möjligen är det förvånande att basen inte är mer framträdande, vilket den brukar vara i sportlurar. Men ska man lyssna till vardags är det bara trevligt med ett mer balanserat ljud. Ljudet är varmt och insmickrande vilket många gillar. Möjligen kan röster drunkna lite i livliga partier.

Slutsats
Jabra har tidigare imponerat på oss med trådlösa proppar med sladd emellan och de har klarat av utmaningen att klippa av även denna. En fiffig lösning med en kombination av proppar och en elastisk vinge i örat gör att Elite Sport sitter väl på plats. Pulsmätare i innerörat gör att de kan effektivisera din träning. Dessutom låter de riktigt bra både för samtal och musik. Enda smolket i bägaren är att man måste ladda extrabatteriet ganska ofta. Men det kan man stå ut med när allt annat fungerar så bra.

Tillkrånglat och ofärdigt

Bragi siktar högt med massor av funktioner, men frustrerande lite fungerar ordentligt.

Ljud & Bild tycker

Sitter förvånansvärt bra på plats. Inbyggt minne för musik. Utmärkt laddningsfodral.
Krånglande uppkoppling. För mycket som inte fungerar som det ska. Måttlig ljudkvalitet.
 • Vattentåliga: 1 meter
 • Sportfunktioner: Puls, steg
 • Mikrofon: Ja
 • Bluetooth: 4.0 aptX
 • Batteritid: 3 timmar (18 timmar med fodral)
 • Passningstid: 250 timmar
 • Vikt: 14 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

Bragi var tidigt ute med idén om helt trådlösa proppar när de lanserade sin Kickstarter-kampanj för The Dash redan 2014. Men det är inte förrän i år som de blivit brett tillgängliga i affärerna. Propparna är bland de större i testet och gör inget större väsen av sig designmässigt. Ingen kommer se att du har ett par hightech-proppar på dig. Batteritiden är genomsnittlig vilket räcker för dagligt bruk och tar man bara för vana att stoppa dem i fodralet regelbundet så kommer man inte behöva ladda speciellt ofta.

Fodralet är ett av de bättre. Det är av rejäl metall med ett skyddande hölje, försett med en slits som gör att man ändå kan se lampornas färg som signalerar laddningsnivån. Propparna snäpper fast med magneter så att man inte råkar stoppa i dem fel. Installationen är dock krånglig, med en manuell parning som ska göras för ljudet, och en för datauppkopplingen. Det är också en mängd tryck och svep som betyder olika saker på vänster och höger propp. Räkna med att behöva konsultera instruktionerna.

Ska man ut och sporta så kan man ladda in musiken direkt i propparna. Och sport är också en av de saker som Bragi tryckt hårt på som en fördel. Men uppkopplingen till telefonen krånglar ofta, pulsmätningen är otillfredsställande och appen är frustrerande att använda. Då faller liksom hela idén.

Tack vare de gummerade höljena man sätter över propparna så håller de sig bra på plats i öronen. De är dock ganska stora, så efter längre användning känns det verkligen att de sitter där.

Även när det gäller samtal har Bragi lyxat till det med medhörning och avancerade mikrofoner. Men även där är slutresultatet en besvikelse. Men det viktigaste med hörlurar är ändå hur musiken låter. Basen är relativt bra, den går djupt men dominerar inte för mycket när man spelar lugnare musik. Däremot är ljudet obalanserat och helt klart skruvat på för att passa någons smak. Resultatet är att mellanregistret låter oklart, instrumenten går i varandra och slutintrycket är att de låter trist.

Slutsats
Bragi drog igång hela hypen om helt trådlösa hörlurar men när man nu väl skeppar produkten så har konkurrenterna kommit ikapp. The Dash är så fullproppade av finesser att de blir svåra att använda och hälften fungerar inte som utlovat. Men framför allt är uppkopplingen lite ostabil och ljudkvaliteten inte i närheten av vad den borde vara i prisklassen. Det känns som en ofärdig crowdfunding-produkt, där Bragi lovat mycket men inte kunnat leverera. Men de har trots allt haft två år på sig. Inte bra nog.

Samsung Gear IconX
IconX är fullproppade av funktioner och låter bra, men batteritiden är för dålig.
Onkyo W800BT
Risken med att vara tidigt ute är att man snabbt kan bli omsprungen av konkurrenterna.
Earin
Earin bjuder på utmärkt ljud med fullständig trådlös frihet. När allting fungerar.
Apple AirPods
Visar vägen med bra batteritid och enkel hantering – om man har Apple-prylar.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.