Search
Generic filters

TEST : JBL Tune 220TWS

Färgglad budgetvariant av AirPods

JBL:s proppar må påminna om Apples men det är bara på ytan.

JBL Tune 220TWS

Ljud & Bild tycker

Öronsnäckorna sitter ytligt i örat.
Gammal laddningskontakt. Obekväma. Medelmåttig musikupplevelse. Kort batteritid.
Typ: Helt trådlösa öronsnäckor
Bluetooth: 5.0
Tålighet: –
Batteri: 3 timmar + 16 extra i fodralet
Laddkabel: Mikro-USB
Vikt: 9 gram
Webb: jbl.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1000 kr

JBL har ett stort utbud av både hörlurar och proppar i alla kategorier. De har varit duktiga på att ta fram proppar som passar de flesta, som exempelvis de lyckade sportpropparna JBL Reflect Contour 2. De har tidigare visar upp ett antal varianter på helt trådlösa proppar, men JBL Tune 220TWS är de första öronsnäckorna. Det vill säga att de är utformade som Apple AirPods, men JBL bjuder på fyra färgvarianter.

Tune 220 kan fås i fyra klatschiga färger. (Foto: JBL)

Att de är öronsnäckor innebär alltså att de sitter ytligt i örat, utan någon propp som går in i hörselgången. Vilket är bra för de som tycker att det är obehagligt. Det är också bra för att släppa in omgivningsljud om man ska använda dem ute i trafiken. Till skillnad från AirPods känns Tune 220 plastiga och hårda, vilket gör att de faktiskt inte är speciellt sköna i öronen. Åtminstone inte för undertecknad.

Eftersom de inte är lika stora som vissa av propparna i testet får man inte heller plats med ett speciellt stort batteri. Batteritiden är faktisk ännu kortare än AirPods, som inte heller är speciellt imponerande i det här sällskapet. Märkligare är att även laddningsfodralet har ett mindre batteri, trots att fodralet är större än Apples. Det laddas dessutom med den gamla Mikro-USB kontakten.

De känns plastiga och är tyvärr inte speciellt bekväma. (Foto: JBL)

Det kan vara knepigt att få till touchkontroller på så här små öronsnäckor, speciellt om man ska hålla priset nere. Mycket riktigt har JBL valt att istället ha fysiska knappar. De är lite små och pilliga, vilket gör att man fumlar för att hitta dem. Vilket för att man lätt ruckar öronsnäckorna ut plats. Man kan inte heller justera volymen med dem. Det finns inte heller någon app för mobilen för att justera ljudet.

Kanske hade det annars kunnat rädda musikupplevelsen. Problemet med öronsnäckor är nämligen att man inte får någon försegling av örongången. Och därmed smiter basen ut bakvägen. Alltså låter Tune 220 tunt och livlöst utan någon direkt basåtergivning. Ett problem även för AirPods, men inte i lika stor utsträckning som med dessa.

Slutsats

För den som inte gillar att ha proppar in i örongången är det öronsnäckor som gäller. Vill man inte lägga den ansenliga summa som Apple kräver kan det vara lockande att titta på JBL:s betydligt plånboksvänligare variant. Dock får man i det här fallet vad man betalar för. Tune 220 är inte lika bekväma, har sämre batteritid, är inte lika smidiga att använda och låter inte lika bra. Det är lite väl många kompromisser.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Urbanista Athens - Sportproppar med stentuff bas
  De mest tåliga propparna i testet låter lite för tufft för sitt eget bästa.
  Sudio Tolv - Ett steg framåt och två tillbaka för Sudio
  Lyxiga proppar, men som tyvärr inte låter lika bra som de ser ut.
  Braven Flye Sport Rush - Tuffa proppar som inte räcker hela vägen fram
  Bravens sportproppar räcker länge och låter bra, men passar inte allas öron.
  Supra Nero TX - Ett vansinnigt bra köp
  Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.
  Jays m-Seven True Wireless - Musikaliska proppar som spelar länge
  Jays första helt trådlösa proppar håller hela dagen och bjuder på bra ljud.

  Läs också

  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.