TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: JBL Tune 220TWS

Färgglad budgetvariant av AirPods

JBL:s proppar må påminna om Apples men det är bara på ytan.

Karakter
JBL Tune 220TWS
forfatter
Publicerad 2020-02-11 - 09:00
Ljud & Bild tycker
Öronsnäckorna sitter ytligt i örat.
Gammal laddningskontakt. Obekväma. Medelmåttig musikupplevelse. Kort batteritid.
Specifikationer

Typ: Helt trådlösa öronsnäckor
Bluetooth: 5.0
Tålighet: –
Batteri: 3 timmar + 16 extra i fodralet
Laddkabel: Mikro-USB
Vikt: 9 gram
Webb: jbl.se

JBL har ett stort utbud av både hörlurar och proppar i alla kategorier. De har varit duktiga på att ta fram proppar som passar de flesta, som exempelvis de lyckade sportpropparna JBL Reflect Contour 2. De har tidigare visar upp ett antal varianter på helt trådlösa proppar, men JBL Tune 220TWS är de första öronsnäckorna. Det vill säga att de är utformade som Apple AirPods, men JBL bjuder på fyra färgvarianter.

Tune 220 kan fås i fyra klatschiga färger. (Foto: JBL)

Att de är öronsnäckor innebär alltså att de sitter ytligt i örat, utan någon propp som går in i hörselgången. Vilket är bra för de som tycker att det är obehagligt. Det är också bra för att släppa in omgivningsljud om man ska använda dem ute i trafiken. Till skillnad från AirPods känns Tune 220 plastiga och hårda, vilket gör att de faktiskt inte är speciellt sköna i öronen. Åtminstone inte för undertecknad.

Eftersom de inte är lika stora som vissa av propparna i testet får man inte heller plats med ett speciellt stort batteri. Batteritiden är faktisk ännu kortare än AirPods, som inte heller är speciellt imponerande i det här sällskapet. Märkligare är att även laddningsfodralet har ett mindre batteri, trots att fodralet är större än Apples. Det laddas dessutom med den gamla Mikro-USB kontakten.

De känns plastiga och är tyvärr inte speciellt bekväma. (Foto: JBL)

Det kan vara knepigt att få till touchkontroller på så här små öronsnäckor, speciellt om man ska hålla priset nere. Mycket riktigt har JBL valt att istället ha fysiska knappar. De är lite små och pilliga, vilket gör att man fumlar för att hitta dem. Vilket för att man lätt ruckar öronsnäckorna ut plats. Man kan inte heller justera volymen med dem. Det finns inte heller någon app för mobilen för att justera ljudet.

Kanske hade det annars kunnat rädda musikupplevelsen. Problemet med öronsnäckor är nämligen att man inte får någon försegling av örongången. Och därmed smiter basen ut bakvägen. Alltså låter Tune 220 tunt och livlöst utan någon direkt basåtergivning. Ett problem även för AirPods, men inte i lika stor utsträckning som med dessa.

Slutsats

För den som inte gillar att ha proppar in i örongången är det öronsnäckor som gäller. Vill man inte lägga den ansenliga summa som Apple kräver kan det vara lockande att titta på JBL:s betydligt plånboksvänligare variant. Dock får man i det här fallet vad man betalar för. Tune 220 är inte lika bekväma, har sämre batteritid, är inte lika smidiga att använda och låter inte lika bra. Det är lite väl många kompromisser.

 

Också i detta test:

Urbanista Athens

Sportproppar med stentuff bas

De mest tåliga propparna i testet låter lite för tufft för sitt eget bästa.

Lång batteritid. Sitter mycket bra. Extremt tåliga.
Lite besvärlig hantering. Väl bastunga. Medelmåttig ljudkvalitet.

Sudio Tolv

Ett steg framåt och två tillbaka för Sudio

Lyxiga proppar, men som tyvärr inte låter lika bra som de ser ut.

Lyxig design. Bra batteritid.
Medelmåttig ljudkvalitet. Lite besvärlig hantering. Mikro-USB laddning. Ingen app.

Braven Flye Sport Rush

Tuffa proppar som inte räcker hela vägen fram

Bravens sportproppar räcker länge och låter bra, men passar inte allas öron.

Bra ljudkvalitet. Riktigt lång batteritid. Relativt tåliga. Lång räckvidd.
Passar inte allas öron. Micro-USB laddning. Dåliga kontroller på proppen. Klumpigt laddningsfodral. Ingen app.

Supra Nero TX

Ett vansinnigt bra köp

Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.

Mycket bra ljud och exceptionell laddkapacitet i fodralet.
Bluetooth-parkopplingen måste göras i en viss ordning. Litet urval av toppar och bara medelbra trådlös räckvidd.

Jays m-Seven True Wireless

Musikaliska proppar som spelar länge

Jays första helt trådlösa proppar håller hela dagen och bjuder på bra ljud.

Tåliga nog för träning och regn. Lång batteritid. Bra ljudkvalitet.
Något stora och saknar vingar. Mindre bra för samtal. Ingen mobil-app.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend