TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: 5 headsets till kontoret – bättre ljud, mindre brus

Bli hörd på hemmakontoret

Äntligen får vi gå tillbaka till kontoret! För en del av oss innebär det ett öppet kontorslandskap. Då behövs ett bra headset, med aktiv brusreducering, för att få bort bruset och få fram rösten.

forfatter
Uppdaterad: 2022-02-08 - 10:00 // Först publicerad: 2021-05-13

Det var nog många som saknade ett bra headset under alla digitala möten när vi jobbade hemifrån. Och det blir nog inte mindre aktuellt i framtiden, snarare tvärtom. Hur trevligt det än är att träffa sina kollegor igen så behöver man stänga dem ute ibland. Speciellt om man jobbar i ett öppet kontorslandskap!

Om man ska vara så produktiv som möjligt på kontoret behöver man ett ordentligt headset med en bra mikrofon och tydligt samtalsljud åt båda hållen. Om du dessutom är som vi och gillar att lyssna på musik när du jobbar så måste headsetet göra ett bra jobb med det också. Man orkar ju inte sitta och byta mellan olika hörlurar hela tiden!

Själv satt jag länge på kontoret med mina favorithörlurar med brusreducering, Sony WH-1000XM3 och efter det med ersättaren XM4. Men efter hand har det gått upp för mig att sådana bara är en nödlösning när man verkligen vill bli hörd i andra änden. Helst ska man nämligen ha ett headset som är gjort av någon som är specialiserad på samtalsljud. Gärna en modell som har en mikrofonbom framför munnen.

Läs också Jobbar du hemifrån? Då behöver du det här Jodå, vi jobbar också hemifrån. Häng med hem till Gråbein och få tips om hur du gör ditt hemmakontor till en underhållningscentral.

Man kan naturligtvis använda ett headset som är gjort för gaming, eftersom sådana också har en mikrofonbom, men de är ofta både stora och klumpiga – och en del av dem har blinkande RGB-lampor som inte direkt ser diskreta ut på arbetsplatsen.

Du behöver ett kontorsheadset

Till hemmakontoret är det bättre att faktiskt välja ett headset som är avsett för just kontorsbruk. Eftersom mitt jobb är att prata med människor både fysiskt och digitalt, men också att lyssna på musik, vill jag ha ett headset med bra samtalsljud och passform, men som oäven har bra ljud för musik. Och det är behov som jag tror stämmer in på många kontorsråttor där ute.

Om du ibland tar jobbet med dig till ett café eller arbetar i ett kontorslandskap är det en stor fördel om headsetet dessutom har aktiv brusreducering.

Creative Sound Blaster JAM V2 lifestyle(2)
När du jobbar hemifrån måste du ha ett ordentligt headset. Foto: Creative

Trådlöst eller inte?

Det finns headsets både med och utan kabel. Vi föredrar helt klart trådlösa, då kan man till exempel gå och hämta en kopp kaffe mitt i ett möte utan att behöva ta av sig hörlurarna och lämna mötet en stund. Men vi har också tagit ett headset med kabel (Jabra Evolve2 30).

För kontorsanvändning är det en fördel om headsetet levereras med en USB-mottagare, eftersom den är förprogrammerad till headsetet och bara är att koppla in till PC:n eller Macen för att komma igång. Du kan naturligtvis ansluta med Bluetooth på vanligt sätt också, men framför allt med Windows kan det vara lite krångligt, och du har naturligtvis ingen lust att ägna dyrbar tid på morgonen för att koppla upp allting. Du riskerar att vara den där personen på morgonmötet som inte har något ljud …

Grupptest med fem

I det här grupptestet har vi provat olika headset för kontorsanvändning i olika prisklasser. Vilket är bäst för samtal och hur funkar de med olika musikstilar? Vissa headset har aktiv brusreducering, andra inte.

Längst ner på prisskalan finns Creative Sound Blaster JAM V2 för 550 kronor. Ett rent Bluetooth-headset utan USB-mottagare eller brusreducering, och detta är också det enda i testet utan mikrofonbom.

Jabra Evolve 30 är det enda med kabel, och det har inte heller aktiv brusreducering. Men mikrofonbommen är på plats.

Därifrån går det uppåt gradvis, med Logitech Zone Wireless som har trådlös anslutning och USB-mottagare och dessutom aktiv brusreducering. Sedan har vi det dyrare, mer robusta EPOS Sennheiser ADAPT 560, som utlovar extra mycket omsorg för ljudkvaliteten med både tal och musik. Allt kulminerar i den allra dyraste testdeltagaren, Jabra Evolve2 85, ett slutet headset med aktiv brusreducering och många andra godsaker för mer än 4 000 kronor. För övrigt den enda testdeltagaren som är en over-ear-hörlur.

Checklista för headset till hemmakontoret

  • Sitter det bra?
  • Är samtalskvaliteten bra?
  • Hur fungerar det med musik?
  • Om det är trådlöst, håller batteritiden en hel arbetsdag?
  • Hur snabbt laddas det?
  • Är det enkelt att använda? Ett samtal bör bara behöva en enda knapptryckning.
  • Behöver du aktiv brusreducering?

Jabra Evolve2 30

Bra headset för lite pengar

Om du kan leva med kabel är Jabra Evolve2 30 ett mycket bra alternativ. Kom ihåg att välja stereoversionen!

Rent samtalsljud genom mikrofonen. Okej ljud med musik, behaglig passform.
Inte trådlöst. Saknar ANC. Musik saknar lite energi och upplösning.

Creative Sound Blaster JAM V2

Undvik det här

Om din chef köper det här åt dig så är han eller hon en sadist.

Billigt och trådlöst.
Dåligt ljud med både tal och musik. Medioker passform, noll ljudisolering och dålig kvalitetskänsla.

Logitech Zone Wireless

Aktiv brusreducering för bullriga kontor

Logitech Zone Wireless har mycket bra att erbjuda, till exempel aktiv brusreducering. Men ljudet hade kunnat vara bättre.

Aktiv brusreducering fungerar strålande i kontorslandskap. Komforten är helt OK och headsetet kan laddas trådlöst.
Samtalskvaliteten genom mikrofonen är inte suverän. Med musik saknar ljudet luftighet.

Jabra Evolve2 85

En häftig bjässe

Jabra Evolve2 85 är de största kontorshörlurarna vi har testat och på vissa sätt de bästa. Men inte på allt.

Bra och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering i toppklass. Vacker passform och enkel användning.
Samtalskvaliteten kunde ha varit bättre.

EPOS Sennheiser ADAPT 560

Så ska det låta!

EPOS Sennheiser ADAPT 560 är kanske det bästa headsetet du kan köpa till ditt hemmakontor.

Lysande samtalsljud och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering. Bekväm passform och högklassigt kvalitetsintryck. Lång batteritid!
On-ear klämmer mer mot öronen än over-ear om man har på hörlurarna länge.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Världspremiär! Sennheiser har gjort det igen! Ännu en gång har Sennheiser förbättrat sina bästa trådlösa hörlurar. Momentum True Wireless 3 är en sann fröjd att lyssna på.
T+A: En av världens bästa hörlursförstärkare När T+A HA 200 styr ljudet får hörlurarna en ljudmassage utan dess like. Den här förstärkaren är så bra att du knappt tror det är sant!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend