TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 5 headsets till kontoret – bättre ljud, mindre brus

Bli hörd på hemmakontoret

Äntligen får vi gå tillbaka till kontoret! För en del av oss innebär det ett öppet kontorslandskap. Då behövs ett bra headset, med aktiv brusreducering, för att få bort bruset och få fram rösten.

forfatter
Uppdaterad: 2022-02-08 - 10:00 // Först publicerad: 2021-05-13

Det var nog många som saknade ett bra headset under alla digitala möten när vi jobbade hemifrån. Och det blir nog inte mindre aktuellt i framtiden, snarare tvärtom. Hur trevligt det än är att träffa sina kollegor igen så behöver man stänga dem ute ibland. Speciellt om man jobbar i ett öppet kontorslandskap!

Om man ska vara så produktiv som möjligt på kontoret behöver man ett ordentligt headset med en bra mikrofon och tydligt samtalsljud åt båda hållen. Om du dessutom är som vi och gillar att lyssna på musik när du jobbar så måste headsetet göra ett bra jobb med det också. Man orkar ju inte sitta och byta mellan olika hörlurar hela tiden!

Själv satt jag länge på kontoret med mina favorithörlurar med brusreducering, Sony WH-1000XM3 och efter det med ersättaren XM4. Men efter hand har det gått upp för mig att sådana bara är en nödlösning när man verkligen vill bli hörd i andra änden. Helst ska man nämligen ha ett headset som är gjort av någon som är specialiserad på samtalsljud. Gärna en modell som har en mikrofonbom framför munnen.

Läs också Jobbar du hemifrån? Då behöver du det här Jodå, vi jobbar också hemifrån. Häng med hem till Gråbein och få tips om hur du gör ditt hemmakontor till en underhållningscentral.

Man kan naturligtvis använda ett headset som är gjort för gaming, eftersom sådana också har en mikrofonbom, men de är ofta både stora och klumpiga – och en del av dem har blinkande RGB-lampor som inte direkt ser diskreta ut på arbetsplatsen.

Du behöver ett kontorsheadset

Till hemmakontoret är det bättre att faktiskt välja ett headset som är avsett för just kontorsbruk. Eftersom mitt jobb är att prata med människor både fysiskt och digitalt, men också att lyssna på musik, vill jag ha ett headset med bra samtalsljud och passform, men som oäven har bra ljud för musik. Och det är behov som jag tror stämmer in på många kontorsråttor där ute.

Om du ibland tar jobbet med dig till ett café eller arbetar i ett kontorslandskap är det en stor fördel om headsetet dessutom har aktiv brusreducering.

Creative Sound Blaster JAM V2 lifestyle(2)
När du jobbar hemifrån måste du ha ett ordentligt headset. Foto: Creative

Trådlöst eller inte?

Det finns headsets både med och utan kabel. Vi föredrar helt klart trådlösa, då kan man till exempel gå och hämta en kopp kaffe mitt i ett möte utan att behöva ta av sig hörlurarna och lämna mötet en stund. Men vi har också tagit ett headset med kabel (Jabra Evolve2 30).

För kontorsanvändning är det en fördel om headsetet levereras med en USB-mottagare, eftersom den är förprogrammerad till headsetet och bara är att koppla in till PC:n eller Macen för att komma igång. Du kan naturligtvis ansluta med Bluetooth på vanligt sätt också, men framför allt med Windows kan det vara lite krångligt, och du har naturligtvis ingen lust att ägna dyrbar tid på morgonen för att koppla upp allting. Du riskerar att vara den där personen på morgonmötet som inte har något ljud …

Grupptest med fem

I det här grupptestet har vi provat olika headset för kontorsanvändning i olika prisklasser. Vilket är bäst för samtal och hur funkar de med olika musikstilar? Vissa headset har aktiv brusreducering, andra inte.

Längst ner på prisskalan finns Creative Sound Blaster JAM V2 för 550 kronor. Ett rent Bluetooth-headset utan USB-mottagare eller brusreducering, och detta är också det enda i testet utan mikrofonbom.

Jabra Evolve 30 är det enda med kabel, och det har inte heller aktiv brusreducering. Men mikrofonbommen är på plats.

Därifrån går det uppåt gradvis, med Logitech Zone Wireless som har trådlös anslutning och USB-mottagare och dessutom aktiv brusreducering. Sedan har vi det dyrare, mer robusta EPOS Sennheiser ADAPT 560, som utlovar extra mycket omsorg för ljudkvaliteten med både tal och musik. Allt kulminerar i den allra dyraste testdeltagaren, Jabra Evolve2 85, ett slutet headset med aktiv brusreducering och många andra godsaker för mer än 4 000 kronor. För övrigt den enda testdeltagaren som är en over-ear-hörlur.

Checklista för headset till hemmakontoret

  • Sitter det bra?
  • Är samtalskvaliteten bra?
  • Hur fungerar det med musik?
  • Om det är trådlöst, håller batteritiden en hel arbetsdag?
  • Hur snabbt laddas det?
  • Är det enkelt att använda? Ett samtal bör bara behöva en enda knapptryckning.
  • Behöver du aktiv brusreducering?

Jabra Evolve2 30

Bra headset för lite pengar

Om du kan leva med kabel är Jabra Evolve2 30 ett mycket bra alternativ. Kom ihåg att välja stereoversionen!

Rent samtalsljud genom mikrofonen. Okej ljud med musik, behaglig passform.
Inte trådlöst. Saknar ANC. Musik saknar lite energi och upplösning.

Creative Sound Blaster JAM V2

Undvik det här

Om din chef köper det här åt dig så är han eller hon en sadist.

Billigt och trådlöst.
Dåligt ljud med både tal och musik. Medioker passform, noll ljudisolering och dålig kvalitetskänsla.

Logitech Zone Wireless

Aktiv brusreducering för bullriga kontor

Logitech Zone Wireless har mycket bra att erbjuda, till exempel aktiv brusreducering. Men ljudet hade kunnat vara bättre.

Aktiv brusreducering fungerar strålande i kontorslandskap. Komforten är helt OK och headsetet kan laddas trådlöst.
Samtalskvaliteten genom mikrofonen är inte suverän. Med musik saknar ljudet luftighet.

Jabra Evolve2 85

En häftig bjässe

Jabra Evolve2 85 är de största kontorshörlurarna vi har testat och på vissa sätt de bästa. Men inte på allt.

Bra och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering i toppklass. Vacker passform och enkel användning.
Samtalskvaliteten kunde ha varit bättre.

EPOS Sennheiser ADAPT 560

Så ska det låta!

EPOS Sennheiser ADAPT 560 är kanske det bästa headsetet du kan köpa till ditt hemmakontor.

Lysande samtalsljud och bra ljud på musik. Aktiv brusreducering. Bekväm passform och högklassigt kvalitetsintryck. Lång batteritid!
On-ear klämmer mer mot öronen än over-ear om man har på hörlurarna länge.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild