Search
Generic filters

: XTZ Spirit 11

Så ska det låta

Toppmodellen i den prisvärda Spirit-serien har allt. Och hinkvis med bas.

Maj 2017XTZ Spirit 11

Ljud & Bild tycker

En mäktig golvmodell med stabil bas och ett öppet, energiskt ljud. Stilren design och ett pris som är vasst som ett rakblad.
Utan skumproppar passar basen bara för fanatiker. Toppen kan vara i vassaste laget. Kräver en strömstark förstärkare.
XTZ Spirit 11
Tvåvägs basreflex
Element: 2 x 6,5-tums bas, 1-tums diskant
Effekttålighet: 180 watt
Frekvensomfång: 34–22 000 Hz (+/–3 dB)
Känslighet: 87 dB
Impedans: 4–8 ohm
Mått: 19 x 100 x 32 cm (BxHxD)
Vikt: 21 kg
Färg: Svart sammet, vit sammet

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Även om den mesta hifi-utrustningen krymper för varje år som går så finns det fortfarande en del musikälskare som tycker att det gärna får synas att de satsat på välljud till vardagsrummet och därför köpt sig ett par välvuxna golvhögtalare som får med djupbasen i musiken.
Svenska XTZ har under mer än ett årtionde utmanad den allmänna uppfattning om vad välbyggda högtalare bör kosta. Detta har lett till en rad utmärkta modeller i olika storlekar. Och de stilrena, välkonstruerade högtalarna har upprepade gånger fått beröm i våra tester.
XTZ Spirit 11 är en fullvuxen golvhögtalare som mäter en meter på höjden. Med 19 cm på bredden och 32 på djupet är den fortfarande relativt inredningsvänlig och tar i själva verket mindre golvyta än en kompakt tvåvägs stativhögtalare. Spirit-högtalarna finns i silkesmatt svart och vitt utförande som känns angenämt utan att vara exklusivt.
Det handlar om en tvåvägskonstruktion med tre element. Två 6,5-tums bas/mellanregister med membran av papp som är förstärkt med ett flätat plastmaterial för att göra det extra styvt. Diskanten är en 1-tums silkesdome med en waveguide framför som dels anpassar spridningen efter bas/mellanregistret och dels ger lite extra förstärkning.

Diskanten går att dämpa med 3 dB genom att ta bort en ”jumper”. Foto: XTZ
Diskanten går att dämpa med 3 dB genom att ta bort en ”jumper”. Foto: XTZ

På baksidan av det smala kabinettet finns terminalen med en enda uppsättning banankontakter. Man kan dämpa diskantnivån med 3 dB genom att ta bort en bygel. Basen går att anpassa med hjälp av en skumplugg i basporten på baksidan.

Overkill
Merparten av tiden spelade vi på Marantz referenskombination SA-10 och PM-10, som med ett pris på långt över 100 000 kronor är våldsamt mycket dyrare än vad de flesta ens skulle drömma om att koppla in till Spirit 11. Å andra sidan vi är säkra på att det inte finns detaljer som vi missar på grund av svaga länkar i kedjan.
För att prova med något helt annat kopplade vi även in en Nelson Pass Zen 2-förstärkare med klass A till högtalarna. Den är känd för sin behagliga klang som sällan blir hård eller obehaglig, och återger mellanregistret på ett fantastiskt sätt.
Pass/XTZ-kombinationen fungerat förvånansvärt bra. Körverk var ett nöje att lyssna på och en del hårdhet i toppen dämpades. Trots känsligheten på 87 dB orkade faktiskt den lilla 10-wattsförstärkaren driva högtalarna med ett respektabelt ljudtryck.

Rikligt med bas
Spirit 11 är en basreflexhögtalare men man kan ändra den till (nästan) sluten genom att stoppa in en skumplugg i basporten. Det brukar vara en nödlösning i krångliga rum med dånande bas. Men i det här fallet är det nästan en nödvändighet. Med pluggen istoppad är basen fast, tung och fullt tillräcklig. Tar man ut pluggen så är ljudet bara för basfanatiker. Och botten förlorar dessutom nyansering och har en tendens till ”one note bass”. Efter att ha testat både med och utan plugg, och rent allmänt flyttat runt högtalarna tills de fick en optimal balans (ca 75 cm från bakväggen och en och en halv meter från sidoväggarna) lyssnade vi resten av tiden med skumpluggen i.
Även diskanten kan justeras. I ”0 dB” -läget kan toppen kännas lite vass och påträngande. En dämpning med 3 dB flyttar balansen en smula – men utan att Spirit 11 på något sätt blir mörk i ljudet. Den något skarpa toppen finns där dock fortfarande, bara på en lite dämpad nivå.

Basreflexporten på baksidan kan täppas till med en skumgummipropp. Foto: XTZ
Basreflexporten på baksidan kan täppas till med en skumgummipropp. Foto: XTZ

Känsligheten 87 dB innebär att Spirit 11 inte är superkänslig, så det lönar sig att para ihop den med en förstärkare som har gott om resurser. Särskilt om man vill lyssna på de musikstilar som den passar allra bäst. 100 watt är en bra början, men det är framför allt viktigt med rejäla strömreserver som kan styra basåtergivningen.

Ljudet av Spirit 11
Det finns kraft i de slanka XTZ-högtalarna. De ger ifrån sig en framåt ljudbild där orkestern framträder snyggt framför högtalarna. Det finns tyngd i botten och diskanten är också tydlig.
Ljudet klär i synnerhet rytmisk musik. En låt som ”Time Be Time” från Middle Passage med Jonas Hellborg och Ginger Baker återges rappt och blixtsnabbt, och det finns gott om tryck i trummor och elbas. Detsamma gäller de elektroniska rytmerna i Abney Parks version av ”I Am Stretched On Your Grave”.
I det viktiga mellanregistret klarar sig Spirit 11 fint med det mesta. Körsång och rap i ”Right Hand Man” från Hamilton placeras klart mellan högtalarna och så länge förstärkaren är med på noterna så är det enkelt att skilja de olika stämmorna från varandra. Kvinnoröster kan dock bli lite skarpa. Men det är en ren bagatell med tanke på priset. Och används högtalarna som frontar i en hemmabio så kan det till och med vara en fördel eftersom biohögtalare oftast har ett lyft i samma register, vilket filmljudet mixas efter.
Ska man sätta ihop sin första ”riktiga” stereo så är XTZ Spirit 11 är ett bra ställe att börja på som högtalare. De har en stor och ganska så detaljerat ljudbild som ger en uppfattning om vad som menas när recensenter pratar om stereobild och djup. Byter man till ett par som kostar tre gånger så mycket, till exempel System Audio Pandion 5, så får man i princip samma sak – fast mer av allt. Perspektivet blir bredare, bakväggen på scenen djupare, och luften mellan artisterna på scenen renare. Och då är man redan på god väg att fundera på sin nästa anläggning …

Slutsats
XTZ Spirit 11 är ett fint exempel på vad som går att åstadkomma med väl valda kompromisser, global produktion och stora volymer. Med ett pris på bara åttatusen kronor paret finns det ingen ekonomisk ursäkt att nöja sig med mindre högtalare. Visst kan toppen bli lite dominant och basen är nästan för tung. Men helheten är fortfarande charmerande, spelstilen inbjudande och när man ser prislappen så tystnar kritiken. Med andra ord får man massor av högtalare för pengarna. Spirit 11 passar framför allt bra till rytmisk och elektronisk musik. Gillar du kammarmusik och solosång så kan den energiska spelstilen dock kännas lite framfusig.

Foto: XTZ
Foto: XTZ
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!