Vita Audio R4i

High End på köksbänken

Vita Audio R4 är en liten men seriös allt-i-ett-anläggning. iPod-docka, CD-spelare och internetradio går hand i hand med inbyggda högtalare. Och visst låter det trivsamt.
Ljud & Bild tycker
Fylligt och stort ljud.
Kan inte mäta sig med lösa komponenter.
Specifikationer
  • 80 watt
  • iPod-docka
  • CD-spelare med MP3 och WMA
  • DAB och FM
  • USB-port för MP3 och WMA
forfatter

R4 är Vitas toppmodell bland bordsradioapparaterna. Den kombinerar DAB- och FM-radio, CD-spelare och iPod-docka med en integrerad förstärkare som sägs lämna 80 watt, stereohögtalare samt en inbyggd bashögtalare längst ned. Allt ryms i ett snyggt kabinett som har en rund fjärrkontroll infälld i topplattan. Denna styr för övrig iPodens menysystem.

USB-minnen kan kopplas till USB-porten på fronten och R4 spelar sedan MP3- och WMA-musikfiler. Dessutom finns två AUX-ingångar (en RCA och en minijack) så att du kan koppla in andra källor. Har du tröttnat på att vakna till en pipande väckarklocka eller en skorrande mobiltelefon så har R4i dessutom en väckningsfunktion som gör att den passar utmärkt på nattduksbordet.

Ljudkvalitet
Stereoperspektivet kan fintrimmas från normalt till brett, vilket gör ljudbilden större men samtidigt mer diffus och med sämre fokus på röster.
Gudskelov hörs det att detta är en dyr bordsradio. Ljudet är varmt och fylligt och har en superb tonstruktur. Instrument återges på ett större sätt än man skulle kunna tro och det går dessutom att spela tämligen högt.

Den dynamiska kontrasten påverkas en smula av den fylliga värmen. Transientresponsen är inte så snabb som vi hade velat, vilket särskilt hörs på gitarranslag och pizzicatopartier i stråkarrangemang. Kvinnoröster återges inte heller lika luftigt som av de bästa flerkomponentsystemen. Ändå har ljudet en helhetlig karaktär som gör att det är lätt att sätta sig ned och lyssna på musiken utan att tänka på bristerna. Det finns trots allt inte många allt-i-ett-anläggningar som låter lika bra som den här.

Slutsats
Vita Audio R4 är en komplett anläggning med FM- och DAB-radio, CD-spelare och iPod-docka. Både förstärkare och högtalare ingår också – och allt sitter i samma kabinett.
I en sådan här apparat måste kompromisserna väljas med omsorg, och på det stora hela tycker vi att Vita Audio har lyckats väldigt väl med R4. Den är visserligen inte lika kraftfull eller upplöst som de bästa flerkomponentsanläggningarna för samma pengar, men bland bordsradioapparaterna finns det få som är bättre.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.