Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Audio Pro LV2

Audio Pro LV2

Ljud & Bild tycker
Lättplacerad. Fyllig bas. Behagligt ljud. Kan spela högt.
Tillbakadraget mellanregister. Aningen diffust fokus.
Specifikationer

Trådlös USB 2.0
2 x 25 watt per högtalare
Omfång: 45–22 000 Hz
Fjärrkontroll
Mått: 21 x 15 x 18 cm
Pris: 7 000 kr

Är du en av alla dem som använder datorn som ljudkälla när du lyssnar på musik? Det är mycket mer praktiskt än att använda CD-spelaren, och det har blivit ännu enklare tack vare streamingtjänster som Spotify. Nackdelen är att ljudet är väsentligt sämre än från CD-spelaren. Det beror inte bara på att musiken som regel är lagrad med komprimerade ljudformat, utan för att datorns inbyggda ljudkort aldrig är bra. I själva verket har format som MP3 och AAC mycket större potential än vad som utnyttjas av datorns ljudkort.
För dig som dessutom tycker att det är väldigt opraktiskt med massa sladdar överallt har Audio Pro en praktisk lösning som heter LV2. Det är något så speciellt som ett par trådlösa högtalare. De är naturligtvis aktiva och har två inbyggda förstärkarkanaler vardera, en till diskanten och en till mellanregisterbasen. Varje förstärkarsteg lämnar 25 watt, vilket innebär att varje högtalare är på 2 x 25 watt. Ljudnivån styrs med en liten fjärrkontroll som ingår.
När högtalarna ansluts till elnätet lyser en liten diod med svagt rött ljus. Plugga in den medföljande sändaren i datorns USB-port och ställ sedan in denna och högtalarna till samma kanal (1, 2 eller 3). De synkroniseras på ett ögonblick, varpå högtalarnas dioder lyser blått. Sändaren tar då över och ersätter datorns ljudkort. Om du har en Mac måste du ställa in detta för hand, det nya ljudkortet visas i menyerna som USB Headset(!).
 
Flera zoner
Fördelen med att ha flera kanaler är du kan koppla in flera olika högtalare runtom i huset och sedan välja vilken av dem som ska aktiveras. Du kan ha tre olika zoner och sedan växla mellan dem på USB-sändaren. Du kan också koppla in flera högtalarpar till samma kanal om du vill spela musik i många rum samtidigt. Väldigt praktiskt på festen, för genom att fylla hela lägenheten eller huset med ljud på det sättet så kan man sänka ljudnivån ett par snäpp – vilket förbättrar grannsämjan.
Överföringen mellan sändaren och mottagaren som sitter i högtalaren sker digitalt och okomprimerat för att musiken ska låta så bra som möjligt. Ljudkvaliteten beror då på mottagarens D/A-omvandlare, samt naturligtvis på resten av högtalarkonstruktionen – och musikfilerna som är lagrade på datorn.
Själv använder jag nätbaserade musiktjänster som Spotify en hel del, det är praktiskt eftersom man då slipper ladda ner musiken utan kan spela den direkt från ett onlinebibliotek som rymmer miljontals låtar.
 
Ljudkvalitet
Högtalarna låter större än de ser ut och har en imponerande fyllig bas. Detta är enklare att lyckas med när högtalaren är aktiv, eftersom mindre energi går förlorad i ett aktivt delningsfilter än i ett passivt – plus att förstärkaren enklare kan anpassas efter högtalarelementen.
Kontrabasen i Tjajkovskijs ”Svansjön” återges stort och luftigt för att komma från så små högtalare, och ljudbilden har gott om luft. Övertonerna markeras väl så att flöjterna har fin struktur och upplösning. Det är faktiskt riktigt bra kontroll på fortissimopartierna, även om basen är lite mjuk när ljudet blir för högt.
Jämfört med de aningen billigare Genelec 6010A, som inte är trådlösa utan gjorda specifikt för att fungera som monitorer i ljudstudior, och då helst med en subbas, har Audio Pro LV2 en väsentligt fylligare basåtergivning. De klarar sig fint utan subbas. Men LV2 känns rent allmänt lite trögare, och är inte lika välfokuserade. Mellanregistret framträder inte lika väl och instrumentens tonstruktur är mindre komplex. Genelec-högtalarna har en mer tredimensionell ljudbild med större plats runt instrumenten.
Klockspelet i Susanne Sundførs ”The Brothel” är klart och tydligt och har fylligare undertoner än när det återges av Genelec 6010A. Och hårda ”Lilith”, med sin dystra ljudbild och fräna trumsamplingar, låter rent av tråkigt med Genelec eftersom de små högtalarna saknar så mycket bas. Då är Audio Pro LV2 mycket mer underhållande. Man får helt enkelt leva med att Susannes röst inte framträder fullt lika tydligt.
Leonard Cohens mörka röst går djupt i ”Waiting for the Miracle” och Audio Pro får fram budskapet bra. Körtjejerna är också tydliga med sina luftiga röster. Men ljudbilden är rent allmänt mer diffus. Detta har nog någonting med den inbyggda D/A-omvandlaren att göra, för när vi kopplar in Genelec-högtalarna med en extern WF100-mottagare från Audio Pro blir ljudet också mindre fokuserat än om man använder USB-omvandlaren MusicStreamer2 från HRT. Men Genelec har fortfarande övertaget när det handlar om definition och fokus.
 

Trådlös överföring till befintlig anläggning?
Om du redan har en bra stereo med högtalare och ändå vill överföra ljudet från datorn till anläggningen så har Audio Pro en annan lösning som heter WF100 och kostar 2 000 kronor.
Audio Pro LV2Samma USB-sändare som till LV2 kopplas till datorn. En annan, likadan dongel kopplas in till vägguttaget vid stereon, och en minijack-kabel dras vidare till anläggningen.
Om du vill överföra ljudet från någon annan ljudkälla än datorn så kopplas denna till sändarens minijack-ingång. Den har nämligen inbyggd analog-till-digital-omvandling. Sändaren måste sedan kopplas till ett vägguttag på samma sätt som mottagaren, med en adapter som köps separat.
Ljudkvaliteten med WF100 är ganska så hög eftersom ljudet överförs digitalt och okomprimerat. Men digitalomvandlaren är inte förstklassig och minijack är inte det mest idealiska sättet att överföra en ljudsignal på. Höger och vänster kanal sitter så tätt intill varandra att det kan förekomma överhörning.
Sofistikerade hifi-öron föredrar nog heller kabel än trådlöst.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.