Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

6 billiga resehögtalare

Släpp lös musiken

Här är högtalarna som förgyller trädgårdsfesten med musik eller livar upp kvällen på hotellrummet. Vi testar bärbara batteridrivna resehögtalare.

Hemma är vi omgivna av apparater som fyller rummen med musik och annan underhållning. Och på bussen sitter många av oss med hörlurar och lyssnar på MP3-musik från mobiltelefonen. Men vad händer när vi ger oss ut i grupp, antingen det är på solsemester eller till den hyrda semesterstugan? I bästa fall får man nöja sig med en skraltig radio eller så sitter ungdomarna i soffan och delar på ett par hörlurar.

Men det måste inte vara så. Ta med en batteridriven resehögtalare så kan plötsligt alla ha det trevlig. Lite jazz medan man lagar mat i stugan, reggae medan man smuttar på en drink på balkongen eller varför inte en salsa på stranden. För att inte tala om efterfesten på hotellrummet som skulle bli ganska tråkig utan lite partymusik. Allt man behöver förutom högtalarna är sin iPod fulladdad med favoritmusiken.

Det är dock inte nödvändigt att ha en Apple-produkt för att dra nytta av resehögtalarna. Två av produkterna i testet har trådlös anslutning via Bluetooth. Därmed kan man ansluta dem till vilken modern mobiltelefon som helst. Eller använda laptopen som ljudkälla. Till och med bärbara CD-spelare och andra apparater kan användas då samtliga högtalare i testet har en ingång för externa källor via en gammal hederlig sladd.

Vad man ska tänka på när man väljer resehögtalare är först och främst hur man tänkt sig ta med den. Ska den bäras runt i ryggsäcken bör den vara så nätt som möjligt medan den kan få vara lite större om man har resväska eller bil. Samma sak gäller vilka ställen man använder den på. Flyttas den bara mellan hemmet och stugan är det okej med nätdrift medan batteri blir mer kritiskt om man även vill kunna använda den utomhus. Den bör även tåla slitage och en eller annan smäll.

Slutligen – tänk på grannarna. Det är inte alla som vill höra på din musik vare sig i parken, på stranden eller på balkongen. Ibland är det trots allt bättre med hörlurar.

Annons
TESTKRITERIER
Vi bad tillverkarna om högtalare avsedda för MP3-spelare och mobiltelefoner och som var lämpliga att ta med utanför hemmet. Därmed var ett kompakt format ett krav och batteridrift ett definitivt plus. Många tillverkare hade inga nya modeller för i år vilket begränsade urvalet i testet. Detta innebär dock att förra årets test i många fall fortfarande är aktuellt, så vill du se ett bredare utbud kan du gå in här .Högtalarna testades med en iPhone laddad med en spellista bestående av okomprimerad musik i en mängd genrer. I de fall det fanns en iPod-kontakt anslöts den till denna annars använde vi Bluetooth. Högtalarnas konstruktion och stryktålighet bedömdes då de ju är avsedda att skramla omkring i väskor. Vi granskade funktioner och anslutningar samt hur lätta de var att använda. Slutligen ställdes de upp sida vid sida för ett lyssningstest på normal och hög volym. Slutbetyget är inte ett medel av delbetygen utan en helhetsbedömning där vi även väger in priset.

Produkter i testet

Slutsats

6 billiga resehögtalare

Här är högtalarna som förgyller trädgårdsfesten med musik eller livar upp kvällen på hotellrummet. Vi testar bärbara batteridrivna resehögtalare.

Philips Fidelio DS3020

Knubbigt välljud

Lika glad som man blir över den runda designen blir man av ljudet.

Bra ljud Ljudkontroll med app
Ingen fjärr Måttlig batteritid

Sony RDP-M5iP

Större än man kan tro

Inte bara måtten utan även ljudet är större än den blygsamma fronten antyder.

Klart ljud Bärhandtag Prisvärd
Få funktioner Kort batteritid

Logitech Wireless speaker Z515

Platt och tunt

Apparatens smidiga format men oimponerande ljud gör att rubriken passar på båda.

Trådlöst från dator och iPod Smidig att packa
Oengagerande ljud

JBL On Stage Micro II

Tefat för fickan

Trots att den ryms i jackfickan låter den betydligt större och spelar längre än väntat.

Bra batteritid. Smidigt format. Menynavigering med fjärren
Batterierna laddas inte i apparaten. Svajigt ljud

Creative D100

Trådlös partyhögtalare

En rejäl trådlös högtalare med ett lika stort ljud, till ett betydligt mindre pris.

Trådlös Bra batteritid Hygglig bas
Tråkig design Batterierna laddas inte i apparaten

Altec Lansing inMotion Classic

Praktisk reseradio

Med ett smart handtag och full kontroll från fjärren är inMotion en smidig reskamrat.

FM-radio Bra handtag Menynavigering med fjärren
Vasst ljud Tomgångsbrus Kort batteritid
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.