Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Q Acoustics 2050i

Qvalitetsljud i ekonomiklass

Q Acoustics 2050i lovar massor med ljudkvalitet för små pengar. Och den håller sitt löfte.

Publicerad 2012-12-25 - 00:00
Q Acoustics 2050i
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Jag måste erkänna att min kunskap om Q Acoustics var ytterst bristfällig när jag fick höra dem på HiFi & Surround-utställningen i Köpenhamn nu i höstas. Dock fick jag ett mycket positivt intryck av dem när de spelade – det lät helt enkelt särdeles intressant med tanke på vad det stod på prislappen.

När jag någon månad senare fick erbjudande om att testa dem var därför nyfikenheten ordentligt retad, så det var lika bra att slå till direkt. Visst är det kul med en massa svindyr high-end-utrustning, men där handlar det ju om att det sannerligen också ska prestera ordentligt när det ger sig ut för att vara verklig toppklass. Det är egentligen minst lika roligt att hitta saker som går att ha råd med och som presterar bättre än vad man har rätt att kräva för priset. Här var en högtalare som såg ut att falla in i den senare kategorin.

Q?
Q Acoustics bildades 2006 och firmanamnet hör hemma under Armour Group, som också har märken som Myryad, QED, Alphason, Goldring med flera. Man har en målsättning som heter ”vi vill helt enkelt designa och bygga de bästa ekonomiskt överkomliga högtalarna i världen”.

Alltså inte de bästa högtalarna i absoluta termer, men ”bäst för pengarna”. Vi har hört många sådana överoptimistiska målsättningar förr, så har Q Acoustics något att ha sitt postulat i?

I Storbritannien har Q Acoustics fått oförskämt bra kritik i tidningarna, men vi vet ju också att brittiska apparater alltid får en extra stjärna i brittiska tester bara för att det är brittiskt. Ja, konstruktionen är kanske brittisk men vi vet ju alla var det ska tillverkas för att få ner priserna.

Med tanke på vem Q är i 007-världen, så leder dock både namnet och högtalarens prestanda tankarna till mycket kreativt utnyttjande av resurserna. Och ljudmässigt visar sig postulatet hålla riktigt långt.

d’Appolito – typ…
Det har varit ett högst intressant nöje att ha Q Acoustics 2050i, firmans största och dyraste modell, på besök. Den meterhöga, utseendemässigt läckra högtalaren väger hela 21 kg. En del av tyngden ligger i den massiva metallfoten (med gummifötter) som också döljer biwiring-högtalaranslutningarna.

Kabinettet med sina snyggt avrundade hörn ger ett högst gediget intryck och utförandet är exemplariskt. Testexemplaret var i vit högglanslack. Basporten sitter placerad nästan mitt på baksidan.

Infälld i fronten hittar vi baffeln där elementen sitter dolt monterade, inga synliga skruvar, alltså. Det är två 165-mm bas/mellanregisterelement som sitter i en typ d’Appolito-konfiguration kring den oljekylda 25-mm diskantdomen. Ser man närmare kan man emellertid se att diskanten sitter en bit högre än centrerad mitt emellan basarna. Det tyder på att det är en placering som nog måste ha kommit till genom lyssning. D’Appolito-inspirerad konfiguration, ska vi kanske hellre kalla det då, när hela idén med originalet bygger på just symmetri.

Tygramarna i plast behöver med fördel inte sitta på när man spelar.

Lagom är bäst
Och så kommer vi till hur den låter. Vad kan man egentligen begära av en golvhögtalare för en trots allt relativt ringa penning? Tja, vad man än med rimlighet kan förvänta, så blir det faktiskt överträffat av 2050i. Det hörs med en gång att det är en riktigt kompetent högtalare. Här finns för prisklassen ovanligt mycket rymd parat med pondus och något som man upplever som ett kraftöverskott.

Som vanligt när jag gillar en högtalare är det helheten som tilltalar. Det här är en på alla plan ”lagom” högtalare, lätt att driva med olika förstärkare, inte för mycket eller för lite av något men den spelar ändå med en självklarhet och ett driv som gör det roligt att lyssna.

Man kan invända att den samtidigt i och med epitetet ”lagom” också stundtals tenderar att vara lite snäll i spelsättet och inte riktigt vässar klorna på musik som kräver just detta. Men, det är sådant man vanligtvis betalar mycket extra för – om det ska göras ordentligt ska vi helt enkelt upp (minst) en klass till.

Det verkar som om Q Acoustics gjort några mycket förnuftiga val för att skapa en allround-högtalare. Voicingen gör framför allt att man får en riktigt bra soundstage med musikerna rätt placerade i höjd- och djupled och tillräckligt med upplösning till att få fram en fin känsla av ”kött och blod”.

En recensentkollega som kom på besök blev direkt imponerad av 2050i och då speciellt av att den både bjöd på fin dynamik och en självklarhet i spelsättet som positivt skiljer den från merparten golvhögtalare i prisklassen.

Imponerande är också bredden i vad den klarar av. Inte så sällan med denna och lägre prislappar handlar det om antingen/eller vad genrer beträffar. 2050i kan spela rock och elektronica såväl som stråkkvartetter och opera med gott resultat. En högtalare för musikaliska allätare, med andra ord.

Stark utmanare
Q Acoustics 2050i är en ytterst rekommenderbar högtalare, en verkligt stark utmanare i sin prisklass. För en överkomlig summa får man en snygg och välbyggd högtalare med en för prisklassen högst kompetent återgivning – på alla plan. Du får helt enkelt riktigt mycket musik för pengarna.

Terminalerna sitter alltså under högtalaren, och för den kategori köpare som högtalaren vänder sig till är det en smart, snygg och välfungerande lösning. För en recensent är det raka motsatsen…

Ljud & Bild tycker

Kompetent ljud Fin helhet Kan ibland vara lite snäll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skrämmande nära flaggskeppen

De här måste du höra

Sonos Era 100: Multiroom-talangen

Soundbar för gamers

Magiska i rätt sällskap

Enastående ljudkvalitet

Rulla till toppen