: Q Acoustics 2050i

Qvalitetsljud i ekonomiklass

Q Acoustics 2050i lovar massor med ljudkvalitet för små pengar. Och den håller sitt löfte.

Jag måste erkänna att min kunskap om Q Acoustics var ytterst bristfällig när jag fick höra dem på HiFi & Surround-utställningen i Köpenhamn nu i höstas. Dock fick jag ett mycket positivt intryck av dem när de spelade – det lät helt enkelt särdeles intressant med tanke på vad det stod på prislappen.

När jag någon månad senare fick erbjudande om att testa dem var därför nyfikenheten ordentligt retad, så det var lika bra att slå till direkt. Visst är det kul med en massa svindyr high-end-utrustning, men där handlar det ju om att det sannerligen också ska prestera ordentligt när det ger sig ut för att vara verklig toppklass. Det är egentligen minst lika roligt att hitta saker som går att ha råd med och som presterar bättre än vad man har rätt att kräva för priset. Här var en högtalare som såg ut att falla in i den senare kategorin.

Q?
Q Acoustics bildades 2006 och firmanamnet hör hemma under Armour Group, som också har märken som Myryad, QED, Alphason, Goldring med flera. Man har en målsättning som heter ”vi vill helt enkelt designa och bygga de bästa ekonomiskt överkomliga högtalarna i världen”.

Alltså inte de bästa högtalarna i absoluta termer, men ”bäst för pengarna”. Vi har hört många sådana överoptimistiska målsättningar förr, så har Q Acoustics något att ha sitt postulat i?

I Storbritannien har Q Acoustics fått oförskämt bra kritik i tidningarna, men vi vet ju också att brittiska apparater alltid får en extra stjärna i brittiska tester bara för att det är brittiskt. Ja, konstruktionen är kanske brittisk men vi vet ju alla var det ska tillverkas för att få ner priserna.

Annons

Med tanke på vem Q är i 007-världen, så leder dock både namnet och högtalarens prestanda tankarna till mycket kreativt utnyttjande av resurserna. Och ljudmässigt visar sig postulatet hålla riktigt långt.

d’Appolito – typ…
Det har varit ett högst intressant nöje att ha Q Acoustics 2050i, firmans största och dyraste modell, på besök. Den meterhöga, utseendemässigt läckra högtalaren väger hela 21 kg. En del av tyngden ligger i den massiva metallfoten (med gummifötter) som också döljer biwiring-högtalaranslutningarna.

Kabinettet med sina snyggt avrundade hörn ger ett högst gediget intryck och utförandet är exemplariskt. Testexemplaret var i vit högglanslack. Basporten sitter placerad nästan mitt på baksidan.

Infälld i fronten hittar vi baffeln där elementen sitter dolt monterade, inga synliga skruvar, alltså. Det är två 165-mm bas/mellanregisterelement som sitter i en typ d’Appolito-konfiguration kring den oljekylda 25-mm diskantdomen. Ser man närmare kan man emellertid se att diskanten sitter en bit högre än centrerad mitt emellan basarna. Det tyder på att det är en placering som nog måste ha kommit till genom lyssning. D’Appolito-inspirerad konfiguration, ska vi kanske hellre kalla det då, när hela idén med originalet bygger på just symmetri.

Tygramarna i plast behöver med fördel inte sitta på när man spelar.

Annons

Lagom är bäst
Och så kommer vi till hur den låter. Vad kan man egentligen begära av en golvhögtalare för en trots allt relativt ringa penning? Tja, vad man än med rimlighet kan förvänta, så blir det faktiskt överträffat av 2050i. Det hörs med en gång att det är en riktigt kompetent högtalare. Här finns för prisklassen ovanligt mycket rymd parat med pondus och något som man upplever som ett kraftöverskott.

Som vanligt när jag gillar en högtalare är det helheten som tilltalar. Det här är en på alla plan ”lagom” högtalare, lätt att driva med olika förstärkare, inte för mycket eller för lite av något men den spelar ändå med en självklarhet och ett driv som gör det roligt att lyssna.

Man kan invända att den samtidigt i och med epitetet ”lagom” också stundtals tenderar att vara lite snäll i spelsättet och inte riktigt vässar klorna på musik som kräver just detta. Men, det är sådant man vanligtvis betalar mycket extra för – om det ska göras ordentligt ska vi helt enkelt upp (minst) en klass till.

Det verkar som om Q Acoustics gjort några mycket förnuftiga val för att skapa en allround-högtalare. Voicingen gör framför allt att man får en riktigt bra soundstage med musikerna rätt placerade i höjd- och djupled och tillräckligt med upplösning till att få fram en fin känsla av ”kött och blod”.

En recensentkollega som kom på besök blev direkt imponerad av 2050i och då speciellt av att den både bjöd på fin dynamik och en självklarhet i spelsättet som positivt skiljer den från merparten golvhögtalare i prisklassen.

Annons

Imponerande är också bredden i vad den klarar av. Inte så sällan med denna och lägre prislappar handlar det om antingen/eller vad genrer beträffar. 2050i kan spela rock och elektronica såväl som stråkkvartetter och opera med gott resultat. En högtalare för musikaliska allätare, med andra ord.

Stark utmanare
Q Acoustics 2050i är en ytterst rekommenderbar högtalare, en verkligt stark utmanare i sin prisklass. För en överkomlig summa får man en snygg och välbyggd högtalare med en för prisklassen högst kompetent återgivning – på alla plan. Du får helt enkelt riktigt mycket musik för pengarna.

Terminalerna sitter alltså under högtalaren, och för den kategori köpare som högtalaren vänder sig till är det en smart, snygg och välfungerande lösning. För en recensent är det raka motsatsen…

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.
Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.