TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Naim Ovator S400 & Linn Majik Isobarik

Rule Britannia!

De brittiska märkena Naim och Linn har många intressanta ljudprodukter på sina samveten. Här brakar de samman i en högtalarduell som håller hög standard!

forfatter
Publicerad 2012-03-29 - 07:01
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Linn Majik Isobarik
 • Naim Ovator S-400
 • Hifi handlar inte bara om musik och ljud, utan i allra högsta grad om personlig smak. Även om de flesta av oss är födda med ett par välfungerande öron så är det skillnad på vilket slags ljud vi föredrar. De som går mycket på konsert, antingen på den förstärkta eller på den unpluggade varianten, har en tendens att gilla en annan ljudbild än de som mest sitter hemma i vardagsrummet och lyssnar på studioinspelningar. Somliga gillar till och med reproduktioner mer än originalen! Livemusik låter hårt, direkt och osminkat. Studioljud är mer välpolerat och alla element får lika mycket plats.

  Av alla länkarna i stereokedjan är det högtalarna som påverkas mest av personlig smak – inte bara rent visuellt utan även ljudmässigt. Högtalarna har alltid sista ordet när det gäller ljudet du får höra, och de spelar också en viktig roll i samspelet med lyssningsrummet. Det räcker inte med världens bästa högtalare om de inte fungerar bra i ett vanligt vardagsrum.

  Naim och Linn
  Den här gången har vi bjudit in två ganska så nydanande högtalare till en duell. Båda kommer från de brittiska öarna. Naim är från Salisbury i England och Linn från Glasgow i Skottland, och de har en lång och delvis gemensam historia.

  På 70-talet rådde nästan ett symbiotiskt förhållande mellan de två märkena, där Naims förstärkare ofta demonstrerades med Linns högtalare, gärna med en Linn LP12-skivspelare som signalkälla. Drömmen för många brittiska hifi-entusiaster var en komplett Linn/Naim-anläggning. Så småningom övergick Naim till att bygga egna högtalare och Linn sina egna förstärkare. I dag är de två av få hifi-tillverkare som har helt kompletta stereosortiment, med elektronik, kablar och högtalare. Både kännetecknas av en frånvaro av pråligheter och exotiska material, utan förlitar sig hellre på praktiska och effektiva lösningar för att få produkterna att låta bra i vanliga lyssningsrum.

  Ovator och Isobarik
  Naim Ovator S400 och Linn Majik Isobarik kostar 35 000 respektive 40 000 kronor per par. Detta är en spännande prisklass där man kan hitta riktigt sofistikerade tekniska lösningar. Till exempel har Linn återupplivat sin gamla Isobarik-basteknik, som ger djupare bas från små kabinett, medan Naim har utvecklat ett särskilt mellanregisterelement i samarbete med ett tyskt företag.

  Både Linn och Naim har matchande förstärkare till sina högtalare. Man kan välja mellan att driva dem med enda förstärkare eller med så kallad aktiv drift. Både Linn Majik Isobarik och Naim S-400 kan köpas med elektroniska delningsfilter så att bas, mellanregister och diskant drivs direkt av var sin förstärkare. Hos Naim sitter delningsfiltret i en separat låda, medan Linn föredrar att bygga in sina filter direkt i förstärkarna.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Två vägar till Rom

  Bara för att två högtalarpar är brittiska och kostar ungefär lika mycket betyder inte att de låter likadant. Hör bara på Linn Majik Isobarik och Naim Ovator S-400.

  Linn Majik Isobarik

  Lättlyssnad rockhögtalare

  Rent traditionellt bygger Linn inga rockhögtalare, men de nya Isobarik-modellerna har en bas som det är enkelt att fastna för!

  Punchig och precis djupbas. Musikaliskt och behagligt ljud.
  Aningen tunt mellanregister.

  Naim Ovator S-400

  Ledig tungviktare

  Naims högtalare känns igen på sin extrema snabbhet och sin lysande tonala sammanhållning. Och de behöver inget stort vardagsrum!

  Rytmisk mellanbas. Briljant tonal sammanhållning. Dynamik!
  Basen kunde ha gått djupare. Aningen platt stereoperspektiv.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
  Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
  Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
  Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
  TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
  Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend