Monster Clarity HD

Monsterduo

ClarityHD Model One tar täten i en ny och spännande kategori iPod-högtalare.
Ljud & Bild tycker
Energiskt ljud med bra tryck. Spelar högt och rent.
Låter inte ”hifi”.
Specifikationer
  • 6,5-tums bas
  • 1-tums domediskant
  • RCA, minijack,
  • TRS-ingång
  • Förberedd för bluetooth-modul
forfatter

Amerikanska Monster (kända för bland annat kablar och hörlurar) har gjort en modern variant av den klassiska stereoanläggningen: förstärkaren och anslutningarna finns inbyggt i högtalarna, så det enda som behövs är en iPod och ett vägguttag. På så sätt blir det enkelt att spela musik för sig själv, eller hela kvarteret om man vill – ClarityHD är nämligen en av de tuffaste iPod-högtalarna vi har hört hittills.

iPod-docka på steroider
Högtalarna har en läcker, proffsaktig prägel med sina vinklade sidor och stilrena kabinett som kan vara lackade i gul eller röd Ferrari-färg eller en mer diskret mörkbrun ton. Bakom den perforerade metallfronten sitter det ett 6,5-tums bas/mellanregister och en 1-tums domediskant. Tämligen seriösa saker, med andra ord.

Utöver iPod-dockan på ovansidan har högtalaren en rad kontakter på baksidan, du kan koppla in allt från TV och dator till eget mixerbord via RCA-stereokontakter, minijack respektive TRS-”proffsjack”. Fjärrstyrningen utgörs av en liten, platt fjärrkontroll som styr volymen, pausar, spelar och byter låt på iPoden.

Model One får också en särskild bluetooth-modul så småningom, och dessutom sägs det vara en särskild AirPlay-version på gång. Vi hoppas kunna testa dessa vid ett senare tillfälle, under tiden har vi koncentrerat oss på den övriga funktionaliteten, och framför allt ljudet.

Aktiv förstärkarlösning
De två högtalarna är uppdelade i en aktiv och en passiv enhet: den högra högtalaren innehåller alla kontakter, iPod-dockan och volymkontrollen. Här sitter också den digitala förstärkardelen som fördelar effekten till bas- och diskantelementet via ett elektroniskt delningsfilter. Vänster högtalare är en ”slav” som bara innehåller de två högtalarelementen. Du måste alltså dra en sladd mellan högtalarna för att få ljud i båda. Fördelen är att du bara behöver en enda strömkabel. Högtalarna har steglös volymkontroll på toppen och det går att fintrimma diskanten från 0 till +/–2 dB, däremot är det lite synd att det inte finns någon baskontroll.

Ljudkvalitet
Vi testade främst högtalarna med vår egen iPod-musik samt streaming via Spotify, och vi måste erkänna att ClarityHD passar perfekt för ändamålet. De har ett ljud med riktigt bra tryck i diskanten, fet bas och massor av energi i mellanregistret som klär modern popmusik. De låter stentufft med Maroon 5, Rihanna och David Guetta, men samtidigt en smula pompöst med klassisk eller akustisk musik om man jämför med mer ”hifi-inriktade” högtalare. Eller för att uttrycka saken på ett annat sätt: gillar du ljudet från Monsters ”Beats by Dre”-hörlurar så kommer du antagligen att digga ClarityHD!

Monster-högtalarna låter precis lika stort, tungt och amerikanskt som hörlurarna, och spelar med en fyllig, hårtslående bas. Däremot kan det verka som om Monster har begränsat djupbasen lite, troligtvis för att kunna spela högre och renare utan förvrängning. Men så spelar ClarityHD också förvånansvärt högt och rent för att vara så pass liten. I vårt lyssningsrum nådde de enkelt en ljudnivå runt 90 decibel utan hörbar förvrängning. Här går det utmärkt att bjuda in till en liten fest utan att behöva skämmas för högtalarna.

Placering
Monster-högtalarna har ett lättplacerat format och är vinklade svagt uppåt för att kunna stå direkt på TV-bänken eller skrivbordet på var sin sida om skärmen. Eftersom det inte finns någon baskontroll kan man fintrimma basåtergivningen genom att ställa högtalarna olika nära väggen. Vi tyckte att basen fick mest tryck och bäst timing när högtalarna stod tämligen nära väggen, och närmare varandra än i en vanlig stereo – i vårt fall ungefär en och halv meter isär.

Rivaler
Problemet med vanliga iPod-dockningshögtalare är att de trots stereoljud inte ger samma breda och stora ljudbild som man får från separata hifi-högtalare, men från Monster får man det bästa av två världar. Urvalet av separata stereohögtalare till iPod är ännu så länge ganska så begränsat, men av dem vi har testat har Aktimate Maxi utmärkt sig. De kostar 2 500 kronor mer och har en lite mer välbalanserad, hifi-inriktad klang, fast låter inte lika tufft med pop och rock. Elacs aktiva AM150 kostar 5 500 kronor och är en seriös utmanare när det gäller ljudkvaliteten, men saknar inbyggd volymkontroll och iPod-docka, och kräver alltså en mer omfattande lösning.

Slutsats
ClarityHD är inte bara ett direkt hot mot traditionella minianläggningar utan är framför allt en seriös utmanare till de bästa dockorna från märken som B&W och Philips. Monsters högtalare förenar iPod-dockornas praktiska kvaliteter och ljudet av en tvättäkta stereo. För         7 000 kronor hade vi gärna sett att de hade trådlös anslutning direkt ur kartongen, och det är en funktion vi ser fram emot att testa när den kommer. Under tiden kan vi rekommendera ClarityHD som iPod-docka – mycket roligare än så här kan man inte ha.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.